Tamponda zualalanmış halde bulundu!

Tamponda zualalanmış halde bulundu!
Erzincan'da bir otomobilde yapılan aramada, 5 kilogram 490 gram metamfetamin ele geçirildi. Çok tehlikeli olarak bilinen ayrıca uyarıcı özelliğe sahip ve halüsinasyonlara neden olan metamfetamin maddesi; çok hızlı bağımlılık yapması, toleransın çok hızlı gelişmesi ve ek psikiyatrik hastalıklara çok sık sebep olması nedeniyle diğer uyuşturucu maddelerden ayrılıyor.

 

İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, Erzincan-Erzurum kara yolundaki uygulama noktasında 25 plakalı otomobili durdurdu.

METAMFETAMİN MADDESİ BULUNDU

Otomobilde yapılan aramada, aracın ön tamponuna zulalanmış vaziyette 10 paket halinde toplam ağırlığı 5 kilogram 490 gram metamfetamin maddesi ele geçirildi. Araçta bulunan şüpheli S.Ö.  ve T.Ö. "Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti" suçundan gözaltına alınarak, emniyete götürüldü. Öte yandan, olayla ilgili bağlantılı oldukları değerlendirilen 2 şüphelinin ise yakalanması için çalışmaların devam ettiği öğrenildi.

20201006-2-44708065-58690848-web.jpg

METAMFETAMİN NEDİR? 

 Feniletilamin türevi bir madde olan metamfetamin amfetamine bir metil grubu eklenmesi ile oluşturulan bir maddedir. İkinci dünya savaşında Japonya’da oldukça fazla rağbet gören maddenin psikotik belirtiler göstermesi ve kötüye kullanımı sonrasında yasaklanmıştır. Uzun saatler boyu çalışmak zorunda kalan öğrenci ve şoförler arasında kullanımı yaygınlaşmış ardından yasaklanması sonrasında ise suç örgütleri tarafından üretime başlamıştır. Geçen tüm zamanlar içerisinde yasa dışı üretimi ve kötüye kullanımı ise oldukça artış gösteren madde bağımlılık haline gelen süreç içerisine girmiştir.

 Zararlı ve tehlikeli bir uyuşturucu madde haline gelen metamfetamine piyasada takma isimler de verilmiştir. Bu isimler; kristal, taş, ateş, buz, tina ve crack olarak görülmekte en çok kullanılan ise met olarak gösterilmektedir. İlk kullanıldığında insanın kendini aşırı güçlü ve iyi hissettirmesi dolayısıyla tercih edilen madde sonrasında parçalanan ve ölümle biten hayatlara neden olacak kadar tehlikeli bir hal alıyor. Kokainden kat kat sert etki gösteren madde yakılmak suretiyle, yutarak veya damardan olduğu gibi burundan çekilerek de kullanılabiliyor. Bağımlılık yapan maddeler içerisinde dünyada günümüzde en tehlikeli büyüyen uluslararası uyuşturucusu kategorisinde kabul edilmektedir.

NE ZAMAN YASAKLANDI? 

İlaç olarak üretilen metamfetamin ve amfetamin bağımlılık oluşturduğundan ve bu bağımlılık sonrası ölümlerin artış göstermesi nedeniyle 1960 yılından bu yana kullanımı yasaklanmıştır. Dünyada yalnızca ABD’de belirli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.