TANAP gazı Avrupa'ya bağlandı

TANAP gazı Avrupa'ya bağlandı
Azerbaycan gazını Avrupa’ya ulaştıracak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesi’nin Avrupa bağlantısının, Edirne’nin İpsala ilçesindeki açılış töreni gerçekleştirildi.

TANAP'ın Edirne'deki açılış törenine ile katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bunun bir barış projesi olduğunu söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in de katıldığı törende kürsüye çıkan Erdoğan özetle şunları söyledi:

“Ülkelerimiz ve bölgemiz adına gerçekten tarihi bir ana tanıklık ediyoruz. TANAP Azerbaycan Gürcistan Türkiye güzergahından Avrupa’ya bağlanıyor. Bunun, bölgesel bir proje, barış projesi olduğunu da özellikle vurgulamam lazım. Bu proje, her şeyden önce ülkelerimiz arasındaki köklü dostluğun sembolüdür. Haziran 2012’den bu yana geçen sürede TANAP projesinin hayata geçmesi için gerçekten büyük çaba sarf ettik"

HAT AÇILDI

Konuşmaların ardından Erdoğan ve Aliyev hattın açılışını yaptı.

dqwd.jpg

TANAP PROJESİ

Toplam kapasitesi 16 milyar metreküp olan boru hattından Türkiye’ye gelen gaz miktarının yakın zamanda 6 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor. Kalan 10 milyar metreküp doğal gaz ise Avrupa’ya gönderilecek. TANAP’ın Türkiye-Gürcistan sınırında Ardahan’ın Posof ilçesi Türkgözü köyünde başlayan yolculuğu, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 il ve 67 ilçeden geçerek Türkiye-Yunanistan sınırında sona eriyor.
cfwc.jpg

7.5 milyar dolara mal olan TANAP’ta, SOCAR ve Güney Gaz Koridoru AŞ’nin yüzde 51, Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş.’nin yüzde 30, BP’nin yüzde 12 ve SOCAR Türkiye Enerji A.Ş.’nin de yüzde 7 hissesi bulunuyor.