TANAP'ta değişikliğe gidiliyor

TANAP'ta değişikliğe gidiliyor
Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) ortaklarından İngiliz petrol devi BP’nin isteği üzerine Türkiye, antlaşmada yer alan “BOTAŞ’ın hesaplarına ve mal varlıklarına yönelik bir tahkim kararına ilişkin dokunulmazlık” iddiasından feragat etmeyi kabul etti.

Azerbeycan gazını Türkiye ve Avrupa’ya taşıyan TANAP’la ilgili önemli bir yasa değişikliği gündeme geldi. Cumhuriyet’ten Hüseyin Hayatsever’in haberine göre, TBMM Dışişleri Komisyonu’nun bu hafta yapılan son toplantısında TANAP Anlaşması’nda değişikliğin onaylanmasına ilişkin bir yasa teklifi kabul edildi. Teklif üzerinde TBMM Dışişleri Komisyonu’nda yapılan görüşmelerde Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, değişikliğin, BP’nin talebiyle yapıldığını doğrulayarak “Bütün taraflar arasında, TANAP, BOTAŞ ve BP arasında, daha sonra ilave olacak uluslararası şirketlerin de haklarının korunması anlamında, onlara da bir güvence sağlanması noktasında, projenin dengeli bir hukuki altyapısının oluşması noktasında bu değişiklik ihtiyacı hasıl olmuştur” dedi.

“UYUMSUZLUK OLUŞTURAKCATIR”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürü Halil İbrahim Dere de olası bir tahkim davasına ilişkin “Eğer karşı taraf davayı kazanırsa, BOTAŞ’ın bir devlet şirketi olduğu, dolayısıyla tüm mallarının kamu malı sayıldığı, dolayısıyla haczedilemeyeceğine yönelik bir iddia, ticari olarak projeye girmiş iki taraf arasında bir uyumsuzluk oluşturacaktır. Bu, algılanan bu riskin bertarafı amacıyla yapılmış bir düzenlemedir” ifadelerini kullandı.

YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ BEKLENİYOR

Bakan Yardımcısı Kıran, BP’nin TANAP’tan çekileceği haberleriyle ilgili olarak “BP’nin anlaşmadan çekileceğine dair haberlerle ilgili bize intikal etmiş herhangi bir konu hiçbir zaman olmadı” dedi. TBMM Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilen TANAP Anlaşması’nda yapılan bu değişikliğin yakın zamanda TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek yürürlüğe girmesi bekleniyor.