Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Tank-Palet Gerçekleri (4)

Savunma Sanayi işi uzmanlık olduğu kadar uluslararası bir konudur. Köy bakkalı, mahalle kahvehanesi bile işletmeyenler, hayalini kuramadığı paralara ulaşmanın yolunun sadece iktidarın siyasi desteğinde olanlar yanılıyor! Mahalle bakkalına ekmek, domates, yumurta satan toptancıdan aynı para ile ben de satın alırım zanneden zihniyet yanılır. Tedarikçi firma, 40-50 yıllık ilişkisinin aynı şartlarını yeni bakkala vermez. İmkan ve kabiliyetlerine bakar. Koç'tan talimat ile işi aldığını zanneden BMC, Almanya'daki dev şirket ile masaya oturamadı bile... Mahalle ağzı ile söverek temsilcilere tehdit bile yağdırıldı. Kulakdan dolma bilgiler ile Kore'liler çağırıldı. Evet; davet bile edilmedi. Ayaklarına çağırıldılar. Kore'li heyet geldi. Şatafat karşısında şaşırdılar. Motorun fiyatı üzerine kafadan pazarlığa giriştiler. Şanzumanı henüz geliştiremediklerini söyledi çekik gözlü sevimli dostlar. "Onu da siz bulun" denip kesilip atılıverildi. Arabanın anahtarını sokup çalıştırarak patinaj çekip gidenler 72 tonluk zırhlı aracın 45 tonu götüren motorla işlevini yapamayacağını hesaplayamayanlara göre "Üç odun daha atıp ateşle" sandıklarından sorunun çözüleceğini sanıyorlardı. Kore'liler kendilerine has saygın üslup ile gerçeği yüzlerine söyleyince şalteri attı abilerin. "Yürüyün laan..." çektiler. Zırhlı araç konusunda kulaklarına bir de Güney Afrika çalınmıştı. Uçak biletleri, konaklamalarını ayarlayıp 3-5 eleman yolladılar Güney Afriya'ya... Sanki patates-soğan alıp-satıyorlardı ya... Bir bavulda nakit koyup "Hörmet" olarak vermeyi bile tasarladılar. Ama kazın ayağı öyle çıkmadı. "Motor, şanzuman, defransiyel, elektronik donanım" gibi kriterlerin hiç biri uymadı. Çaresiz süklüm-püklüm döndüler. Tarih ilerliyor, taahhüt tarihi geçiyordu. Erteleme, öteleme derken avans niteliğindeki 600 milyon dolarlık avansı alabilmek için 5-6 tankın yapılıp, yürütülmesi lazımdı. "Bir formül bulun 3-5 tane numunelik tedarik edinin de avansı alalım" dediler... Uluslararası ilişkilerde "Dayanak-kaynak" ilkesine takıldılar. Mahallenin bitirimleri gelip kulaklarına fısıldadı. "Bu fabrikada M60, Leopart'lar tamir edildi. Motorları geliştirildi. Mühendisleri, ustabaşlarını sıkıştırıp, pirim verin, hurdalardan 5-6 tane birleştirip, teslim edelim" diyenlerin teklifi de değerlendirildi. Ama tescil ve patent engeline takıldılar. "Ne yani! Reis'e madara mı olacağız!" diye öfkelendi bazı abiler...

Mercedes görünümlü Murat, bir başka deyimle Doğan görünümlü Şahin modeli mahallede tutsa da, Altay görünümlü 'Maltay'ın yolunu bir türlü bulamadı garibanlar. Oysa abileri İstanbul Belediyesine sokak aralarına giremeyen "roket rampası araçları itfaiye aracı diye yutturmuşlardı..."

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının İtfaiye Daire Başkanı, Kuleli'den sınıf arkadaşımdır. Remzi Albayrak, son yerel seçimde Bayrampaşa CHP Belediye Başkan adayı idi. Az farkla kaybetti. Sayın Ekrem İmamoğlu tarafından İtfaiye Daire Başkanlığına getirilirken, afet ve olağanüstü durumlardan da sorumlu yapıldı. Göreve başlayıp personel ve ekipmanların envanterini çıkarırken tanesi 1 milyon dolara alınan 40'dan fazla füze rampası 50'den fazla yangın söndürme normlarına uymayan cihazları bir yıl sonra tespit edebildi. Fazla detaya girmedi ama Doğan görünümlü Şahin'leri, Mercedes görünümlü diğer markaları da bulmuş ama henüz haber değerini bulamamış.

Tank-Palet ve BMC ile ilgili yazılarım muhalefet partilerinin dikkatini çekmiş olmalı ki muhalefet partileri TBMM deki grup toplantılarında ve basın toplantılarında bu konunun üzerine gittiler. İYİ Parti ve CHP Sakarya Milletvekilleri önce "Özelleştirmeye Hayır" diyerek işçilerin haklarına sahip çıktılar. Daha sonra Tank Palet'in stratejik önemine dikkat çekerek her fırsat da dile getirdiler. CHP'nin Sayın Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 3-5 defa telefon ederek bu konudaki görüşlerimi sordu. Davet edip kahve içerken çalışma arkadaşları huzurunda kısıtlı zamanlarda bilgi vermeye çalıştım. Elimdeki belgeleri paylaştım. Sağolsun, peşini bırakmadı. Danışman ekibini görevlendirip bir de sanal alemdeki CHP Millet dergisine kapak konusu yaptı. Detaylarını okuyabilirsiniz. Bu konuda CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ve Başdanışman; değerli dostum Tuncay Özkan ve Recep Cengiz'in katkılarını belirtmeliyim.

Peki ne olacak bu Altay'ın hali?

Devam edeceğiz...

Yazarın Diğer Yazıları