Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Tank Palet'ten sonra sıra ASELSAN da mı?

"Mars'a duble yol yaptık desek, inanacak kitlemiz var" diyen Damat'ın hesapları yaşadığımız gerçeklerle uymasa da memnun bir kitlenin olduğunu kabullenmek zorundayız. Bunun bariz örneklerinde birisi Sakarya... Öteki adı ile Adapazarı... Cumhuriyet tarihimizin savunma sanayinin kilometre taşlarından birisi de Arifiye Tank Palet Fabrikası'dır. Gönüllülük esası ile kurulan "Milli kuruluş"larımızdan birisidir.

Malumunuz Tank Palet Fabrikasının 50 milyon dolarlık yatırıma ihtiyacı olduğu için BMC'ye kiralamışlar ya!.. Sarayın kaç günlük gideri olduğuna dair Sayıştay raporu olmadığı için konuyu pas geçip, önce BMC'ye, dolayısı ile Katar'lılara peşkeş çekilen BMC'ye gelelim. AKP'nin Genel Başkanı, BMC'nin "Milli" olduğunu iddia ede dursun. Yönetim Kurulu Başkanı Katarlı... Yüzde 51'in geri kalanı 25 ile Talip Özdemir... Erdoğan'ın teyze oğlu, yüzde 24'ü Ethem Sancak'a ait... Konu uzun önce Arifiye'deki Tank Palet Fabrikasına uzanalım. Yönetim "Albay" rütbesinde idi. Makamı da mütavazı bir binadan oluşmaktaydı. Sonradan görmeler beğenmemiş. Devirden sonra makamın binasını restore etmek için kolonları, kirişleri kesmişler. Şatafat, lüks sonradan görmelerin zaafiyetidir. O zaaf başlarına bela olmuş. Kesilen, kolon ve kirişler yüzünden yönetim binasının hafif  depremde yıkılacağı raporu üzerine Tank Palet'in yönetim binası yıkılmış ve yerine şimdi harfiyat kazılıyor yeni bina inşaatına başlanmış. Fakat; "Ben yaptım oldu!" zihniyeti her zaman olmuyor. Yapı ruhsatı olmadığı için "Durun!" demeye cesaret edilemese de hafif düzeyli bir "Uyarı" gelmiş... Dinleyen olursa. Arifiye Tank Palet Fabrikasının hikayesi uzun. Yarından itibaren arı kovanına çomak sokacağız...

***

Biz gelelim ASELSAN'a... Bir dönem 1919 cep telefonu yaparak dünyaya kafa tutan ASELSAN; asrın liderinin kararlı (!) tutumu yüzünden ne hallere düştü bilen var mı? TSK Güçlendirme Vakfı'nın kuruluşu olan ASELSAN'daki "Mühendis intiharları"nın asıl katillerinin FETÖ olduğu izleri nedense ısrarla takip edilmiyor. Hollanda'nın savunma sanayi'ndeki koridorun adı, beyin göçünden dolayı "ASELSAN" ama, malum medyaya göre her şey güllük gülüstanlık. ASELSAN çökmek üzere. Dolar 7 lirayı bulduğu günlerde Reis'in talimatı ile dövizleri bozduran ASELSAN tam 80 milyon TL zarar etti. Yönetim Kurulu ayrı dert. Menzil'in generalleri geldi. Genel Müdür aynı zamanda Yönetim Kurulu Başkanı ve 80 bin TL maaş alıyor. Yerli İHA vs hep hikaye. Personel maaşını ödemek için devlet bankalarından kredi almaya başladılar. Kurtuluş reçetesi ne biliyor musunuz? ASELSAN'ı da Katar'lı şirkete satmak!.. Katar'lı şirketin sözde satın aldığı yada kiraladığı şirkette "Altay tankı" ne durumda? Motor yok! Şanzuman yok! Güç monitörü yok!

Altay yerli tankı için 5 adet örnek üretildi. Testleri yapıldı. Motor ve şanzuman dünyaca ünlü Alman firmasından. Dahası ABD'nin tankları bile bu Alman firmasının (Abraham tankı) motor ve şanzumanını kullanıyordu.

MSB'nın Savunma Sanayi Başkanlığı Kore'yi işaret edip, Kore'nin motorunun peşine düştüler de ne oldu? Motor yarım, şanzuman yok! Sözleşmenin fesh edilmesi gerekiyor ama uyanıklar 330 milyon avroluk avansın peşindeler. O parayı alabilmek için cinlik planlıyorlar. Aldığımız bilgilere göre 40 adet tank gövdesi yapıp 5 tane Altay prototipinin motorunu yerleştirip yutturmaya kalkışma planını tezgahlama kalkışırlarsa kimse şaşırmasın. Tabi yenirse.. Dokunulmazlığı olan BMC için formül aranıyor kısacası.

İnşaat bitti!.. Kupon arazi belediyeler elden gidince sona erdi. Tek elde... İyi ve nakit paranın olduğu savunma sanayi. ASELSAN personel maaşına sıkışınca çare KATAR... Önümüzdeki günler bunu tartışacağız. Haberiniz olsun!.. ASELSAN'dan sonra sırada HAVELSAN ve ROKETSAN var. Bir dönem milli diye övündüğümüz bu kuruluşlardan da iyi kokular gelmiyor.

Aselsan ve BMC'yi yazmaya devam edeceğim...

dfs-004-001-011.jpg

Yazarın Diğer Yazıları