Tantan: "Tehlikeli gidişe son verin"

Tantan: "Tehlikeli gidişe son verin"
Yurt Partisi Genel Başkanı Tantan, "Sevinçte ve tasada birlik olan Türk Milleti, devleti ayakta tutan bu temel ortaklaşmayı kaybetmek üzere" dedi.

Bilun Çelik / ANKARA

İçişleri eski Bakanı ve Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na şehit cenazesinde yapılan saldırıyı değerlendirdi. "Anadolu'nun merhametli insanlarını, barut fıçısına döndüren eller Türk milletinin yönetiminden uzaklaşmalı" dedi. Tantan, "Saldırının, etkisi halen devam etmekte olan 15 Temmuz kalkışmasıyla birlikte değerlendirmesini yapmakta fayda var" tespitini yaptı.

Seçim süreciyle birlikte siyasetçilerin suçlayıcı, hedef gösterici, ötekileştirici ve hatta çoğu zaman ağır hakaretlere varan söylemlerinin, toplumun alt katmanlarına kadar yayılan derin uçurumlara yol açtığına dikkati çeken Tantan, şunları söyledi: "Vatandaşlar neredeyse artık birbirlerine selam veremeyecek duruma gelmiş. Toplumu bir arada tutan ortak değerler, siyasi hırslar nedeniyle yerle bir edildi. Sevinçte ve tasada birlik olan Türk Milleti, devleti ayakta tutan bu temel ortaklaşmayı da kaybetmek üzere. Tehlikeli gidiş artık farkedilmeli ve buna acilen son verilmelidir. Zaman zaman verilen birlik mesajlarının samimi olması önemlidir. Ortak değeler üzerinden yapılan bütünleşme mesajının hemen ardından gelen ayrıştırı, suçlayıcı ifadeler, halkın geleceğe olan umutlu bakışını karamsarlığa dönüştürüyor."

Yerelde uzun yıllardır kök salmış yapıların, siyasi ilişkileri nedeniyle elde ettikleri maddi menfaatları, rantı bırakmamak için, çatışmayı körükleyici rol oynadıklarına da dikkat çeken Tantan, "İktidarın değiştiği yıllarda işbaşına gelen siyasi güç, devlet hizmeti görmekte olan yetişmiş bürokratları kadrolaşma hevesiyle adeta darmadağın etti. Liyakat ve ehliyet bir kenara atıldı, partizanca tutum benimsendi. Bunun sonucunda devlet hizmetleri aksadı, sistem hızla çürüdü. Yapılan anayasa değişiklikleriyle birlikte yeni sistem arayışlarına gidildi ve sonunda milletin iradesi tek bir kişinin inisiyatifine bırakıldı. Türkiye elden kayıyor. Ülkesi için siyaset yaptıklarını iddia edenler derhal milli kimlikli yapıya dönmeli, taşeron politikaları bir kenara itmelidir" diye konuştu. Tantan, "Dünyada ve Türkiye'nin çevresindeki gelişmeleri yakından incelediğimizde, yaşanan felaketlerin, yok oluşların bizim kapımıza kadar dayandığını görüyoruz. ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Almanya, Çin gibi büyük ekonomik ve askeri güce sahip ülkeler, emperyal hevesleri için, güçsüz ülkelerin üzerine bütün güçleriyle saldırıyorlar. Enerji kaynaklarına, transit yollarına el koyuyorlar. Yerli işbirlikçiler aracılığıyla ülkelerin siyasi yapılarını ve rejimlerini yıkıyorlar. Bütün bunları da açık açık yapıyorlar. Artık durup düşünmek zorunda değil miyiz? Nereye gidiyoruz? İkbal, para, makam, mevki hırsı gözlerimizi kör etmemeli, yeter artık" dedi. Başta PKK, FETÖ terör örgütü ve devletin iliğini sömüren cemaat yapılanmaları ile mücadelenin, içi boş siyasi tartışmalarla yapılamayacağına dikkat çeken Tantan, sözlerini şöyle tamamladı: "Yıllardır söylüyorum. Terör örgütlerinin mali kaynaklarını kurutmak için yasaları uygulayıp gereğini yapmayan iktidar sahipleri samimi değillerdir. İleri sürdükleri tezler, söylemler basit siyasi çekişmelerin dışında bir anlam taşımıyor."