Tantan: "Türkiye oyunları bozacak güç ve imkana sahip"

Tantan: "Türkiye oyunları bozacak güç ve imkana sahip"
Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan, emperyal ülkelerin çıkarları uğruna Türkiye'yi sürüklemek istediği Orta Doğu bataklığından, bölge ülkeleriyle yapılacak işbirliği ile kolayca çıkabileceğine işaret etti.

Fatih Erboz / Ankara

Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Fırat'ın doğusuna gerçekleştirmesi muhtemel harekâla ilgili değerlendirmesinde, Türkiye'nin Suriye'de ABD'li güçlere karşı bir bütünlük içinde duruşunu sergilemesi gerektiğinin önemine dikkat çekti. Türkiye'nin, oyunları bozacak güç ve imkanlara sahip olduğunun altını çizen Tantan, ancak bunun en önemli şartlarının, ortak akıl, istişare ve siyasi düşünce ayrılıklarının bir yana bırakılarak milli meselelerde uzlaşmanın sağlanması olduğunu söyledi.

Emperyal ülkelerin çıkarları uğruna Türkiye'yi sürüklemek istediği Orta Doğu bataklığından, bölge ülkeleriyle yapılacak işbirliği ile kolayca çıkabileceğine işaret eden Tantan, "Suriye ile ilişkiler süratle geliştirilmeli, hem devlet yönetimleri hem de tarihsel bağlara sahip halklar arasındaki ilişkiler kuvvetlendirilmelidir" dedi. Irak'ın nasıl bölündüğünün akıllardan çıkarılmaması gerektiğini anlatan Tantan, aynı senaryonun Suriye'de tekrarlandığını, peşinden İran ve Türkiye'nin de hedefe konulacağının artık herkes tarafından bilenen bir gerçek olduğunu belirtti.

ABD ve İngiltere'nin, asırlardır birlikte yaşayan bölge halkları arasına kin ve nefret tohumları ektiğini, kardeşi kardeşe, komşuyu komşuya düşman ettiğini, sınırları değiştirdiğini, bu sayede başta enerji olmak üzere doğal kaynaklara el koyduğunu hatırdan çıkarmamak gerektiğini söyleyen Tantan, "Irak ve Suriye'de yaşananlar, Arap'ı Kürt'e, Kürt'ü Türk'e düşman etmektir" dedi. Türkiye için asıl sorunun Doğu Akdeniz olduğunu ifade eden tantan şunları söyledi: 
"Doğu Akdeniz havzasında kıyısı olmayan ülkeler arsızca Türkiye'yi tehdit ediyor. Kanunsuz hareket ettiğimizi küstahça söylüyorlar. Türkiye tarihsel ve kültürel derinliğinden gelen birikimlerini kullanarak Afrika'dan, Asya'nın derinliklerine kadar birliktelikler yaparak gücünü uluslararası alanda geliştirmek mecburiyetinde. Dış politikadaki edilgen yapıdan kurtulmalı ve Türkiye'nin milli çıkarları için Suriye ve Lübnan ile birlikte münhasır ekonomik bölge ilan edilmeli. Mısır ve Filistin de bu birlikteliğe katılmalıdır. Tunus ve Libya'nın da desteği alınırsa İsrail ve Yunanistan, Türkiye'nin yanına gelemeye mecbur kalacaktır. Çünkü bu bölgedeki doğal gaz ve petrolün Avrupa'ya aktarılmasında Türkiye'nin imkânları daha yüksek. Enerjinin Türkiye üzerinden aktarılması maliyetleri de düşürüyor. Mavi Marmara olayından sonra İsrail bölgenin gücü benim dediği için gerek Doğu Akdeniz'de, gerek Ortadoğu'da Türkiye'nin güçlenmesini istemiyor. F-35 uçaklarının alınmasını engelliyor, bu açık ve net belli."