Tantan: "Türkiye ve İran oyuna gelmez"

Tantan: "Türkiye ve İran oyuna gelmez"
Bölgede yaşananlara dikkat çeken Tantan, "İran ve Türkiye'nin çatışması, iki ülkenin içeriden çökertilmesi ve bölgenin ele geçirilmesi anlamına gelir" dedi.

Fatih Erboz / ANKARA

Yurt Partisi Genel Başkanı Saadettin Tantan, Libya, Sudan, Yemen ve İran'da olayların devam ettiğini ve buna bir de son dönemde Irak'ta yaşanan olayların eklendiği belirterek Türkiye'nin bölgeye etkinliğini koymadığı takdirde bu ülkelerin iç karışıklık yaşamaya devam edebileceğini söyledi.

"Büyük Orta Doğu Projesi kapsamına giren ülkelerin, istikrarsız, güçlerini yitirmiş ve Batı emperyalizmine tabi olması gereken bir yönetim anlayışının hakim olması isteniyor" diyen Tantan şöyle konuştu: "Zaten ekonomileri kontrol altına alınmış, orduları çökertilmiş durumda, işsizlik, yoksulluk fakirlik had safhada. Bu ülkeler Batılı ülkelerin kontrolü altındaki silahlı silahsız bütün örgütlerin tehdidi altına sokulmuş durumda. Türkiye'de yıllardır yaşıyor bunu. İran'a yönelik operasyon devam ediyor. İran ile Türkiye'nin çatıştırılması oyunu da var. İran ve Türkiye'de böyle bir tuzağa gelmez. İran ve Türkiye'nin çatışması, iki ülkenin de içeriden çökertilmesi ve bölgenin ele geçirilmesi anlamına gelir. Doğu Akdeniz, Karadeniz, Hazar bölgeleri gelecek yıllar açısından ekonomik, güvenlik, kültürel gücün bölgenin kilit noktası olarak karşımıza çıkıyor. Bu bölgelere, siyasi, ekonomik ve kültürel güçle hakim olunabilir."

Türkiye'nin siyasi ve ekonomik olarak etkin bir güç olamamasının itibarsızlık noktasında Türkiye'yi etkilediğini kaydeden Tantan, "Türkiye bunu yapabilir ancak bir türlü bunu yapamıyor. Başka konularla uğraşıyor. Bunun nedenleri belli. Siyasi, ekonomik ve yönetim nedenleri var. Bölgede kirli güçlerin emellerine yönelik etkin çabaları sürüyor. Bunu, örgütleri kullanarak yapıyorlar. IŞİD'den, YPG'sine, PKK'sına kadar bütün örgütlerde, ABD ve batı ülkelerinin eğitim ve teçhizat desteğinin izlerini görmek mümkün. ABD, 100 bine yakın YPG'liyi kimin için yetiştirip, binlerce TIR'lık silahı kimin için getirdi? Bunu kullanacaklar" dedi.

Türkiye'nin bölgesindeki bütün bu karışık ortama dur diyebilecek ülke olduğunu kaydeden Tantan, şunları ifade etti: "Neden yapamıyor? Türkiye'yi yöneten AKP iktidarı halk nezdinde çökmüş durumda. Yoksulluk, fakirlik gibi birçok olgu toplumda tepki uyandırıyor. Yoksulluk, fakirlik, umutsuzluk toplumdaki bireyleri beklenmeyen olaylara sevk edebilir. Yabancı servisler kalkışma hareketleriyle Türkiye'yi zora sokabilir. Buna karşı çok dikkatli olunmalı. İran'da, Irak'ta, Suriye'de, Mısır'da ve Türkiye'de bunları görebiliriz. Suudi Arabistan'da da, Körfez ülkelerinde de bir anda saman alevi gibi parlayabilir. İnsanlık tarihinin çok büyük olayları yaşanabilir. Doğu Akdeniz, Karadeniz, Ege, Hazar bölgeleri Türkiye için yaşam alanlarıdır. Türkiye bu bölgelerde güçlü olmak zorundayız. Bu nedenle Türkiye her alanda güçlü olmalıdır."