Tanzim satışların zararını kim karşılıyor?

Tanzim satışların zararını kim karşılıyor?
Gıda fiyatlarını düşürmek için Ankara ve İstanbul’da başlatılan tanzim satışlarındaki gfi,yatlar dikkat çekiyor. Finike Ziraat Odası Başkanı Sarıçobanoğlu “Benim 1 lira 20 kuruşa sattığım portakal nasıl oluyor da tanzim satışlarda 2 TL oluyor?" dedi.

Ankara ve İstanbul gibi illerde sebze ve meyve fiyatlarını düşürmek için kurulan tanzim satış noktalarını değerlendiren Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, girdi maliyetindeki yüksek artışa dikkat çekerek, “Bir ürünü bedavaya alsan, İstanbul haline indirmek en az 1 TL 40 kuruşa mal olur. Benim 1 lira 20 kuruşa sattığım portakal nasıl oluyor da tanzim satışlarda 2 TL oluyor? Bunun zararını kim karşılıyor?” diye sordu.

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre gübre, ilaç, tohum, naylon gibi üreticilerin girdi maliyetlerinin yüzde 100 arttığını söyleyen Halil Sarıçobanoğlu, bir önceki yıl 70 TL'ye satılan gübrenin bu yıl 140 TL olduğunu söyledi.

YATLARA MAZOTU UCUZA VERİLİYOR DA ÇİFTÇİYE NEDEN VERİLMİYOR?

Sarıçobanoğlu sebze ve meyvedeki fiyat artışının sorumlusunun üretici olmadığını belirterek, şöyle konuştu:

“Aldığımız naylon, ilaç ve fide gibi birçok ürün iki katı artmış durumda. Doğal afetlerden, katlanarak artan maliyetten zarar eden çiftçinin, bir de fiyat artışının sebebi olarak lanse edilmesinin doğru değildir. Bizim fiyatlarımız geçen yıl sattığımız gibi. Hükümet yatlara mazotu ucuza veriliyor da çiftçiye neden verilmiyor? Çiftçiye de ucuz versin ki, bizde burada ucuza mal edelim, ucuza satılım. Vatandaşta ucuza alsın. Mazotu bana 3, gübreyi 60 TL'ye versinler ucuza üreteyim, satarken de ucuza satayım. O zaman hiç böyle tanzim satışa da gerek kalmaz zaten. Belediye zarar etmesin, devlette...”

TANZİM SATIŞ MAĞAZALARI DEVAMLI ZARAR EDİYOR

"Yerinde 4 TL olan domates tanzim satışta da 4 TL. Nasıl oluyor bu?" diye soran Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, “Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla üretici bölgelerindeki fiyatın da altında zararına satılan sebze meyve, sınırlı sayıda tüketiciyi mutlu ediyor. Yerinde 4 TL olan domates, tanzim satışta da 4 TL. Nasıl oluyor bu? Bizim aklımızın ermediği şey budur işte. Tanzim satış mağazaları devamlı zarar ediyor demek. Bu zararla nereye kadar gidebilirler. Bu durumun seçimden sonra devam etmesi çok zor görünüyor. Ben tanzim satışların uzun süre devam edebileceğini düşünmüyorum. En fazla iki ay gider. Bizim sattığımız fiyat belli, haldeki çıkış fiyatı belli” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler