Tarih yazdılar!

Tarih yazdılar!
Tamamen kadın pilotlardan oluşan Brunei Kraliyet Havayolları'nın mürettebatı, ilk seferlerini kadınların araba kullanmasının yasak olduğu Suudi Arabistan'a yaptı.

Boeing 787 Dreamliner tipi yolcu uçağı üç kadın pilotuyla Brunei'den kalkıp Cidde'ye indi.

Cidde seferi aynı zamanda Brunei'nin bağımsızlık günü kutlamalarıyla aynı günde gerçekleşti.

Şubat ayında gerçekleşen uçuşta kaptan pilot Şerife Czarena'ya kıdemli pilotlar Sariana Nordin ve Nadiah Pg Haşim eşlik etti.

ÜLKENİN İLK KADIN PİLOTU

Kaptan pilot Czarena, İngiltere'de aldığı uçuş eğitiminin ardından 2013'te Brunei'nin ilk kadın kaptan pilotu olmuştu.

2012'de Brunei Times gazetesine konuşan Czarena, "Uçak pilotluğu genelde erkeklerin yaptığı bir iş olarak algılanıyor. Bir kadın olarak, Bruneili bir kadın olarak, bu olay büyük bir başarı. Genç kadınlara hayallerini kurdukları şeyleri yapabileceklerini göstermiş olduk" diyordu.

Kadınların araba kullanmasının yasak olduğu Suudi Arabistan'da geçen yıl düzenlenen yerel seçimlerde kadınlar ilk kez sandık başına giderek oy kullanabilmişlerdi. Ayrıca toplamda 978 kadın, seçimlerdeki adaylar arasındaydı.

Ancak kadın adaylar seçim kampanyalarını yürütürken bir erkek tarafından temsil edilmek durumunda kalmış ya da paravanların arkasından destekçilerine hitap etmişlerdi.

Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi geçen yıl hayatını kaybeden Kral Abdullah tarafından alınmış bir karardı.


Suudi Arabistan kadınların araba kullanmasına izin vermeyen tek ülke konumunda.

Kadınların araba kullanması teknik olarak yasa dışı olmasa da, ülkede sadece erkeklere araba ehliyeti veriliyor ve direksiyon başında yakalanan kadınlara ceza kesiliyor.

Suudi Arabistanlı kadınlar daha fazla özgürlük ve hak için başta sosyal medya olmak üzere farklı platformlarda protestolar düzenliyor.