Gaziantep’te geçen yıl başlatılan tarihi eserlerin restorasyonu sırasında, 400-500 yıllık geçmişe sahip bazı eserlerin cami görevlileri, vatandaşlar veya cemaat tarafından yanlış uygulamalar sonucu tahribata uğratıldığı tespit edildi. Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven, “Vakıf tarihi eserlerin restorasyonu” projesi kapsamında çalışmalara devam ettiklerini söyledi.

Zincirli Bedesten
Restorasyon çalışmaları sırasında 400-500 hatta 600 yıllık geçmişe sahip tarihi eserlerin büyük bölümünün bilerek veya bilmeyerek tahribata uğradıklarını üzüntüyle gördüklerini belirten Güven, 300 yıllık Zincirli Bedesten’de üzücü manzaralarla karşılaştıklarını, çimento ve su nedeniyle binaya zarar verildiğini anlattı. Tarihi camilerin büyük bölümünün orijinal kepenklerinin, hünkar ve minberinin imam veya cemaat tarafından “sevap” veya “güzel görünsün” diye büyük tahribatlara uğratıldıklarını gördüklerini anlatan Güven “Bilerek veya bilmeyerek çok sayıda şaheseri tahrip etmişler. Caminin 500-600 yıllık minberini yağlı boya ile boyamışlar, taşın üstüne lambri döşemişler, aplik takmışlar. Floransan lamba takmışlar” dedi. İsa Güven, Ömeriye camisinden sonra Gaziantep’in en eski camisi olarak bilinen ve Boyacı Yusuf ve Kadı Kemalettin tarafından 1357 yılında yaptırılan Boyacı camiinin minberinin boyandığını gördüklerinde çok üzüldüklerini söylediler.

Boyacı Camii’nin restorasyonu sırasında, yağlı boya ile boyanan minber 3 ay boyayı temizlenerek orijinal rengi bulunmaya çalışıldı.