Teknoloji ansiklopedisinin sırrı çözüldü: Tam 2 bin 300 yıllık

Teknoloji ansiklopedisinin sırrı çözüldü: Tam 2 bin 300 yıllık
İngiltere'de yer alan Oxford Üniversitesindeki bilim insanları 2 bin 300 yıl önce Çin'de yazılan en eski teknoloji ansiklopedisinin içerisinde yer alan 6 kimyasal formülü deşifre ettiğini duyurdu.

Araştırmacılar, antik bir Çin metninde yer alan esrarengiz tarifleri deşifre ederek, o zamanların karmaşık sanat ve silah yapımı tekniklerine ilişkin gizemi çözdüğünü duyurdu. Oxford Üniversitesi’nden bilim insanları milattan önce 300 yılına tarihlenen Kaogong ji olarak bilinen bir Çince metindeki altı kimyasal formülü ortaya çıkardığını açıkladı.

Dünyanın En Eski Teknoloji Ansiklopedisi olarak bilinen el yazması, arkeologların 1920''lerden beri sırlarını çözmeye çalıştıkları Çin erken imparatorluk yönetiminin ayrıntılı bir arşivinin bir parçasını oluşturmaktadır. 

Prof. Dr. Mark Pollard konuyla ilgili şu açıklamaları yapmıştır:

Kaogong ji, imparatora her şeyin kontrol altında olduğunu garanti etmek için bir yönetici tarafından yazılmış olabilir. imparatorluğun nasıl yönetileceğine dair bir kılavuzun parçasını oluşturuyor.

Ayrıca Pollard bilim insanlarının 100 yıldır metinde yer alan Jin ve Xi adlı iki temel bileşinin anlamını araştırdıklarını, ancak şimdi bunları tanımlayabildiklerini ifade etti.

Antiquity dergisinde yayınlanan bir araştırmanın yazarları daha önce Jin ve Xi''nin iki gizemli bileşeninin bakır ve kalay olduğu düşünüldüğünü belitti. Fakati yeni bulguların bunların iki farklı metalden ziyade, erken Çin bronzlarının üretiminde kullanılan önceden yapılmış alaşımlara atıfta bulunabileceklerini söylediler.

Pollard, Jin ve Xi’nin henüz kesin kombinasyonunu belirlemiş olsalar da bunların birkaç metalin karışımdan oluştuğundan kesinlikle emin olunduğunu bildirdi. 

Pollard, "Eski zanaatkarların önceden hazırlanmış alaşımları kullanma olasılığını düşündüğünüzde, erken Çin bronzlarına benzeyen bir bileşim elde edersiniz" söyleminde bulundu.

Çalışmanın yazarları yeni keşfin Kaogong ji''nin yazıldığı döneme ait Çin sikkelerine bakılarak yapıldığını belirtti.  Madeni paralar, bir bakır-kalay-kurşun ve bir bakır-kurşun olmak üzere önceden hazırlanmış iki alaşım içermekteydi.

Pollard, "Jin ve Xi''nin ne anlama geldiğini yeniden yorumlayınca, onların önceden hazırlanmış alaşımları tarif ettikleri aklıma geldi" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler