Tarihte ilk kez televizyondan naklen yayınlandı

Tarihte ilk kez televizyondan naklen yayınlandı
Opera sanatının mabetlerinden olan La Scala Covid-19 yüzünden bir dizi ilke de imza attı. Tarihinde ilk defa seyircisiz açılış yaptı. Tiyatro salonunda İzleyicisiz icra edilen gösteri La Scala tarihinde ilk kez dünya televizyonlarında naklen yayınlandı.

İlk defa bir opera yerine görsel sanatın diğer dallarına da yer veren bir repertuar hazırlandı. Üç saat süren gösteride 15 opera eserinden 24 arya seslendirildi. İtalyan ve dünya sinemasından kesitler, tiyatro replikleri, şiir sunumları ve dans gösterilerine de yer verildi.

La Scala'nın orkestra şefi Riccardo Cahilly, orkestrayı ilk defa yüzü sahneye değil de salona dönük olarak yönetti. Tiyatro salonunda İzleyicisiz icra edilen gösteri La Scala tarihinde ilk kez dünya televizyonlarında naklen yayınlandı.

mnjeatdwiegqauc-hln-3w.jpg

YENİDEN DOĞUŞU SİMGELEDİ

Dünya şiirinin başyapıtı İlahi Komedya'nın mimarı Alighiero Dante'nin Cehennem'e Cennet'e ve Araf'a yaptıği düşsel geziyi içeren epik şiirde yolunu kaybedenlere rehberlik yapan ve karanlıktan aydınlığa geçişi simgeleyen yıldızlara atıfta bulunularak 'Yıldızları tekrar görmeye' ismi verilen gala akşam, ev sahibi Milano başta olmak tüm ülkeye moral vermeyi amaçladı.

Gala gecesinin rejisini hazırlayan Davide Livermore La Republica gazetesine verdiği söyleşide aslında La Scala'nın kapılarını bütün dünyaya açtığını ve direniş konusunda kuvvetli bir sinyal verdiğini belirtti.

1xpdvaorzukoobrp44fjjq.jpg

9x5p98egueesilbiupa5rq.jpgCovid-19'a İkinci Dünya Savaşı'nda verdiği kurbanların beş katını veren Milano'nun yeniden doğuşunu da simgelemeyi amaçlayan gala akşamında tıpkı 1946 yılında olduğu gibi Gioacchino Rossini'nin Guillem Tell operasından bir kesit sunuldu.

İkinci Dünya Savaşı'nda bombalanan Milano'da büyük hasar gören La Scala tiyatrosu 11 Mayıs 1946 tarihindeki gala akşamı için rekor sürede restore edilmiş ve sürgünden dönen orkestra şefi Arturo Toscanini ile tekrar perdelerini açmıştı.

qplyftujok6rq1faqupyna.jpg

Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük orkestra şeflerinden bir olarak gösterilen ve faşist rejim yüzünden 15 yıl Amerika Birleşik Devletleri'nde sürgünde yaşayan Toscanini, "Kurtuluş Konseri" olarak hafızalara kazanan o gecede ülkenin hayata döndüğünü gösteren önemli bir sinyal vermişti. La Scala bu kez de Covid-19 ile savaşan İtalyanlara, finali yine Guilliam Tell operasının yaşama övgüyü içeren 'Tutto Cangia' aryası ile yaparak aynı sinyali verdi.

Rossini, Donizetti, Puccini, Verdi gibi çoğu İtalyan bestecilerin eserlerinden arya'lar söyleyen dünyaca ünlü sanatçıların kostümleri İtalya'nın önde gelen stilistleri tarafından hazırlandı.

qplyftujok6rq1faqupyna.jpg

Her yıl 7 Aralık'taki gala akşamında geleneksel olarak İtalya Cumhurbaşkanı'nın huzurunda koro tarafından söylenen İtalya Milli Marşı bu kez La Scala'nın çalışanları tarafından icra edildi. Temizlik görevlisinden, kostümcüye, gişe görevlisinden, elektrikçisine perde arkasında çalışanlar bu özel gecede repertuarın baş aktörleri arasında yer aldı.

zuqkpygka0spcxs1z9pdmw.jpg

İLK VE SON KEZ

Birçok ilkin yaşandığı tarihi gecenin aynı zamanda bir son olması dileği La Scala orkestrası şefi Riccardo Chaiily başta olmak üzere pek çok yetkili tarafından dile getirildi.

Sahneyi, dünya televizyonlarının naklen yayını sayesinde küresel bir sunuma açmaktan gurur duyan La Scala yönetimi bir daha asla kapalı kapılar ardında temsil verilmeyeceğini dile getirdi.

sx9es4ku2eoao-x-lrtjiw.jpg

Gecede sahne alan tenor Placido Domingo unutulmayacak bir tecrübe yaşadığını ancak alkışların eksikliğini hissettiğini söyledi.

xi4565na-eejlis2gpvqhg.jpg

Tarihi galanın rejisini gerçekleştiren David Livermore, gösterinin finalinde sahne alarak sanatın birleştirici etkisine değindi ve 'sadece sanat ve kültüre tutunarak hep birlikte tekrar yıldızları görebileceğiz' ifadesini kullandı.

Kaynak: NTV