Tarım Kredi'den besiciye yem şantajı

Tarım Kredi'den  besiciye yem şantajı
Sütte yeni bir kriz kapıda. Mevsimsel olarak çiğ süt üretiminin arttığı bu günlerde birçok Tarım Kredi Kooperatifleri süt alımını azalttı. Üreticinin deyimi ile sütler bırakılıyor. Çiftçiyi haciz kıskacına alan Tarım Kredi Kooperatifleri, çiğ süt toplayan kooperatiflere "yemimizi alırsanız biraz süt alabiliriz" teklifi götürdü. Kabul etmeyenlerden çiğ süt alımını bıraktı.

Sümeyra KIRCA -YENİÇAĞ

Konuyla ilgili açıklama yapan Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, "Tarım kredi kooperatifleri çiftçiden çok uzaklaştı. Tİcari kuruluş gibi oldular. Bunlar genel kuruldan yetkiyi alıyorlar ve istedikleri gibi davranabiliyorlar. Sağa dönüp ben ticari kuruluşum diyor, sola dönüyor benim ortaklarım var diyor. Böyle bir kuruluş haline geldiler. Özel sektörlerden daha yüksek bir kar payıyla çalışıyorlar çünkü maaşları çok yüksek. Üst kademe özellikle çok yüksek, bu maaşlarla sürekli zarar ettikleri için fiyatları sürekli yükseltiyorlar" dedi.


Tarım kredinin çiğ süt toplama konusunda özel sektör gibi davrandığına işaret eden Tevfik Keskin, "Sanayicilerin yem fabrikaları var, onlar da çiftçiye dönüp yem almazsanız  sütünüzü toplamayız diyorlar. Özellikle bahar ayında süt miktarı arttığı için bu baskıyı daha çok yapıyorlar. Bunu şimdi Tarım Kredi de yapmaya başladı ama bakanlığa gittiklerinde yok yapmıyoruz diyorlar " diye konuştu.

Tarım Kredi''nin süt sektörüyle ilgili bakanlıktan özel bir destek talebinde bulunduğunu vurgulayan Tevfik Keskin, süt üreticileri olarak buna karşı olduklarını anlattı. Tarım Kredi''nin süt işinden tamamen çıkması gerektiğini belirten Keskin şöyle konuştu: "Süt sektöründe devlet bunlara destekleme verirse, çiftçi de devlet de büyük zarar görür. Madem süt toplamak istiyor gelsinler süt birliklerinden alsınlar sorun yok. Biz devlet ile beraber hareket ediyoruz ama onlar devletten bağımsız hareket ediyorlar. "

YENİ ÖNLEM SÜT TOZU

Süt Üreticileri Merkez Birliği olarak süt satamayan örgütlerin sütlerini tamamen alacaklarını duyuran Başkan Tevfik Keskin, bakanlıkla birlikte yapacakları yeni projeleri şöyle anlattı: "Şu an biz merkez birliği olarak süt regilasyonuna giriyoruz. Süt satamayan örgütlerin sütünü tamamen alacağız ve bakanlıkla birlikte süt tozu regülasyonu yapacağız. Süt tozu yapan sanayicilerle anlaşacağız, aldığımız sütleri de hiçbir kar talep etmeden onlara vereceğiz. Bizim kar amacımız olmadığı için tamamen çiftçinin yanında duruyoruz, ancak tarım kredi özel sektördeki bir ticari kuruluşa döndüğü için çiftçiyi düşünmüyorlar."

TARIM KREDİ ADINA UTANÇ DUYUYORUZ

Tarım Kredi''nin yaptığı bu hareketin kooperatif camiasına bir hakaret olduğunu vurgulayan Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, "Bizler kooperatif olarak utanç duyuyoruz. Tarım Kredi''nin kooperatifçilik konusunda kötü bir önrek olduğuna inanıyoruz" dedi. "Tarım Kredi çiftçinin yanındayız der ama yaptıkları ve söylemleri birbirine uymaz" diyen Genel Başkan Mehmet Özkurnaz, "Tarım Kredi çiftçiyi öyle bir borçlandırıyor ki, yem fiyatlarını bir gecede 214 liradan 245 liraya çıkarıyorlar. Kooperatif anlayışıyla hiçbir alakası yok" dedi. 

Yem gübre gibi ürünleri çiftçinin bugün yüzde 2 faizle aldığını vurgulayan Mehmet Özkurnaz, "Çiftçi yıl içinde ürün alsa, seneye ödeyeceğim dese faizin faizini ödüyor. Bunun doğru olmadığını yıllardır söylüyoruz ama Tarım Kredi bu konuda ağzını bile açmıyor" dedi.

ÇİFTÇİNİN BORÇLARI YAPILANDIRILACAK

Türkiye Büyük Millet Meclisi''ne sunulan "Torba Yasa" ile çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan takibe düşmüş ve ödenmeyen borçları yapılandırılıyor.
AK Parti Milletvekillerinin 2 Nisan 2021''de Meclis''e sundukları "Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nde çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan, ödemesi geçen ve takibe düşen krediler yani sorunlu kredilerin yüzde 18 ve yüzde 12 faizle yapılandırılması öngörülüyor.Torba Yasa''da yer alan düzenlemeye, göre çiftçiler yapılandırılacak kredi borcunu "Yapılandırmaya esas tutarın; defaten ödenmesi halinde borcun tamamı, taksitlendirilmesi halinde ise peşinata tekabül eden %30''u 2021 yılının Ekim ayı sonuna kadar, kalan tutarı ise 2022 yılının Ekim ayından başlamak üzere her yıl tekabül ettiği ayda üç eşit taksitte ödeyebilecek. İlk taksit 2021 yılının Ekim ayında ödenebilecek.

İlgili Haberler