TARKİM'de neler oluyor?

Türkiye'de tarım ne yazık ki çok zor durumda.

Teknik anlamda bilgi verme hadsizliğine girmem ancak çok verimli topraklara ve su kaynaklarına sahip olmamıza rağmen ülkemizin tarımsal ürünlerde yurt dışına bağımlı olması, tarım ürünlerinin ithal edilmesi kabul edilebilir bir durum değildir.

Konunun uzmanları, sorunları ve çözümleri profesyonel bir şekilde yıllarca anlattı. AKP iktidarı nihayet 18 Kasım 2019 tarihinde "3.Tarım Şurası" toplantısını yaptı. Yapılan toplantının 60 maddelik sonuç bildirgesi yayınlandı ve sonuç kısmını da Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan duyurdu.

Sonuç bildirgesinde şu kararlar yayınlandı:

-Toprak ve su kaynaklarının sürdürülebilir yönetim ilkeleri çerçevesinde kullanılması, korunması ve izlenmesinin sağlanması

- Ülkemiz su kaynaklarının daha etkin ve daha verimli yönetilebilmesi, ihtiyaç duyulan hukuki alt yapının sağlanabilmesi amacıyla Su Kanununun çıkarılması

- Ülkemizin yerel hazinesi olan ata (yerel) tohum çeşitlerinin korunması, geliştirilmesi ve ticarete kazandırılması

Bu kararlar şüphesiz gelecek yıllar için çok önemlidir.

Erdoğan yaptığı konuşmada sonuç bildirgesinden birkaç maddeyi öne çıkardı.

"Tarımı küresel şirketlere ezdirmeyeceğiz", "Et ve canlı hayvan ithalatı zorunlu olmadıkça yapılmayacak", "Kooperatiflerle sözleşmeli üretim yapana sıfır faizli kredi verilecek", "Tarım bir milli güvenlik meselesidir" dedi. Söylediklerinin altına imza atılır. Ancak söz konusu AKP olunca iktidarında geçen uzun yıllar boyunca söylem ve eylem arasında tam tersi bir durum söz konusu olduğundan yine temkinli yaklaşmak gerekmektedir.

Tarım siyaset üstü bir konudur. Cumhurbaşkanı'nın da belirttiği gibi gerçekten milli güvenlik meselesidir.

Sonuç bildirgesinde bir madde var o da şu; "Tarım sektörünün yapısını iyileştiren, doğal kaynakları ve çevreyi koruyan, en az üç yıllık dönemi kapsayacak, aktif çiftçi odaklı, üretim, kalite, ulaşılabilir fiyatlar ve sürdürülebilirliği esas alan yönlendirici bir destekleme sisteminin oluşturulması."

Burada bahsedilen destekleme sistemi Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından yerine getirilmekte. Tarım Kredi Kooperatifi Türk çiftçisi için elzem derece de önemlidir. Biraz tarihinden bahsetmek gerekirse Cumhuriyet öncesine dayanır tarihi. "Memleket Sandıkları" sonrasında "Menafi Sandıkları" ile devam eder ve 1935 yılında "Tarım Kredi kooperatifleri" kuruluşu gerçekleştirilmiştir.

1977 yılında çıkan yasa ile Ziraat Bankası bünyesinde faaliyet gösterirken bağımsız bir yapıya kavuşmuştur. Kooperatif üyeleri kendi aralarından seçtikleri yönetim kurulları ile yönetilmeye başlandı.

TARKİM Bitki Koruma Sanayi ve Ticaret A.Ş., 2009 yılında Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez ve Bölge Birlikleri ile Gübre Fabrikaları Türk A.Ş  tarafından 16 milyon TL sermaye ile Manisa ilinde kurulmuştur. Bitki koruma ürünleri imalatı, satışı ve pazarlaması konusunda faaliyet gösteren bir firmadır.

Kooperatifin Gübre Taş A.Ş.,Tarım Kredi Holding A.Ş, Tareks Hayvancılık A.Ş., Tarkim A.Ş. gibi 15 iştirak şirketi bulunmaktadır. Bu iştiraklerin kendi yönetim kurulları ve genel müdürleri var.

Şimdi ben bu bilgileri neden verdim…

Sizlere aktarmak istediğim ve şayet Tarım konusunda bir seferberlik ilan edilecekse toptan bir anlayışın yerleştirilmesi gerekiyor. Ancak ne yazık ki çiftçiye tarım ilaçları konusunda üretim yapıp ilaç temin eden TARKİM A.Ş. de yaşanan gelişmeler oldukça can sıkıcı.

Aktarayım.

Önce TARKİM A.Ş. hakkında biraz bilgiler verelim.

Yaygın bir satış ve dağıtım ağına sahip olan TARKİM Bitki Koruma, 7 bölgede bulunan profesyonel personeli ile başta 1625 Tarım Kredi Kooperatifi olmak üzere diğer tarımsal birliklere ve zirai ilaç bayilerine hizmet veriyor.

Yönetim kurulu Başkanı Olarak Mehmet Okan Ateş görev yapıyor. Veli Altunkaş, Fırat Sungur, Mehmet Aksoy Yönetim Kurulu olarak görev yapmakta Genel Müdür olarak ise Mehmet Derin görev yapıyor.

Mehmet Okan Ateş aslında deneyimli bir isim.

Sayıştay Başkanlığı'nda da denetçi yardımcısı olarak ve Hazine Müsteşarlığında da görevler yaptı. İddia edilen konuları çok iyi şekilde çözümleyebilir.

Daha önce CHP Milletvekili Ayhan Barut'un TBMM kürsüsünden, Milli Gazete'de ve sektörün lokomotif yayın organı olan www.tarimdanhaber.com adlı sitede yazan Saadettin İnan'ın yayınladığı bazı belge ve bilgiler sonucunda TARKİM yönetimi avukatları aracılığı ile iddialar ile ilgili bir açıklama yapacağına gazete ve haber sitesine ihtarname gönderdi.

Neydi o iddialar?

TARKİM Genel Müdürü Mehmet Derin yakın arkadaşının şirketine şaibeli şekilde bazı Tarım İlaçlarını çiftçiye verilen fiyattan çok çok daha ucuza verdiği, ilaç almak isteyen bayilere ise ilaç satışının durdurulduğu iddia edildi.

Mesela çiftçiye 39 TL fiyat ile satılan Efdal Lamtorin 5 EC ilacı arkadaşa 25 TL'ye satılmış. 183 TL'lik ilaç 131 TL'ye satılmış.

Saadet İnan haberinde "…haberi yapmadan önce Genel Müdürle yaptığım görüşmede söz konusu firmaya indirimli satış yapıldığını kendisi doğrulamıştı. Sadece peşin satıştan dolayı Tarım Kredi Kooperatiflerine satılan ürünlerle özel firmaya satılan ürünler arasın cüzi bir fiyat farkının bulunduğunu iddia etmişti. Bu iddianın da doğru olmadığını öğrenince tekrar aradığımızda da zaten Genel Müdüre bir daha ulaşamamıştık" deniliyor.

Sayın genel müdürü 4 defa aramama, her defasında numaramı bırakmama rağmen ne yazık ki ben de ulaşamadım.

TARKİM'de yaşanan olaylar ile ilgili Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ve Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz'a da çok sayıda şikâyet gittiğini biliyorum. Sadece bu konuda CİMER'e yapılan başvurular ile ilgili bana gönderilen bir çok şikayet dilekçesi mevcut.

TARKİM'in bayilerine ürün satışını durdurduğu dönemde, yüklük miktarda zirai ilacın düşük fiyattan sattığı firmanın TARKİM'in bayisi olmaması ve tarım ilacı üretici firması olması da cabası!

Peki, kim bu şirket ve sahibi?

Sunset Kimya ve Teknogap Tarım .Adana'da Kurulu Sunset firmasının sahibi İbrahim Halil Tepe ve yakın zamanda hisse devri yaptığı ortağı Ali Armağan Kabakçıoğlu.

İbrahim Halil Tepe'nin ortak olduğu Şanlıurfa'da bir firma daha mevcut onun adı da TEKNOGAP Tarım. TARKİM ve firmalar arasındaki İlişkiler o kadar iyi ki Sunset Kimya'da fason ürün de ürettiriyor.TARKİM Sunset Kimya ile fason üretim anlaşması dahi imzalamış.Hatta Hammadde ve yardımcı madde,ambalaj içeren bir tır 18.05.2019 tarihinde Sunset firmasına da gönderilmiş.

Söz konusu satış işlemleri TEKNOGAP firmasına fatura ediliyor ancak teslimat Sunset Kimya'ya yapılıyor.

Ne güzel değil mi? TARKİM bayisinden çok çok daha ucuza zirai ilaç alacaksın. TARKİM bayilerine ilaç satışını durduracak. Çok ucuza ürün alan firma piyasaya TARKİM fiyatlarında mal satacak.

Eee oldu olacak TARKİM'i kapatın.

Sorulara şeffaf cevap vermek yerine , cevaplamamayı ve üzerini kapatmaya çalışırsanız. Eninde sonunda gerçekler ortaya çıkacaktır.

Bu şirket ve sahibi müfettiş raporları var olmasına rağmen neden korunuyor? TARKİM bayisi olmamasına rağmen neden zirai ilaçlar bu firmaya ucuz satılıyor?

Sayın Bakan ve Sayın Cumhurbaşkanı;

Milli Güvenlik Sorunu olarak gördüğümüz Tarım'ın emekçileri çiftçilerdir. Çiftçilerin maliyetlerinin düşürülmesi açısından TARKİM gibi çiftçinin destekçisi olması gereken kurumların eş, dost, akraba arkadaş destekçisi olmasının önüne geçilmelidir.

Tarım şurasındaki açıkladığınız kararların inandırıcılığı olacak ise bu iddialar hususunda hemen soruşturma başlatmalı ve sorumlular hakkında gereken işlem yapılmalıdır.

Not: Sunset Kimya'yı aradım sahibi görüşmek istemedi. Mail gönderin bakarız dediler. Mail yerine bu yazıyı okur cevabını göndermek isterse buradan yayınlarım.

 

Yazarın Diğer Yazıları