Tatar Millî Meclisi’nden Poroşenko açıklaması

Tatar Millî Meclisi’nden Poroşenko açıklaması
Kırım Tatarlarının tek temsili organı olan Kırım Tatar Millî Meclisi (KTMM) Ukrayna’da 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ukrayna’nın mevcut Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun adaylığını desteklediğini açıkladı.

Ukrayna’nın egemenliğine vurgu yapılan açıklamada ayrıca, Ukrayna vatandaşlarına Poroşenko’yu desteklemeye çağrısı yapıldı.

KTMM Başkanı Refat Çubarov, Facebook hesabından yayınladığı açıklamada, söz konusu kararın 27 Şubat tarihinde kabul edildiğini belirtti.

KIRIMOĞLU, POROŞENKO’NUN LİSTESİNDEN SEÇİLMİŞTİ

Kırım Tatarlarının Millî Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 2014 yılında Petro Poroşenko Bloku “Dayanışma” listesinden Ukrayna milletvekili seçilmişti.

KARARDA “UKRAYNA’NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ” VURGUSU

“31 Mart 2019 tarihli Ukrayna Cumhurbaşkanı seçimleri hakkında” başlıklı kararında, “Gelecek Ukrayna cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçları, uluslararası  tanınmış sınırları içindeki bağımsız Ukrayna egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün geri kazanılması, Ukrayna ulusunun, Kırım Tatarlarının, tüm Ukrayna toplumunun garantili ve özgür gelişimi için çok önemlidir.” ifadeleri kullanıldı.

Belgede cumhurbaşkanlığı adaylarının değerlendirilmesinde en önemli kriterin, adayların toplumu Rusya saldırganlığına karşı seferber etme ve Ukrayna egemenliğini ile toprak bütünlüğünü geri kazanma sürecini başlatma yeteneklerinin olup olmamasına dikkat edildiği belirtildi.

Ayrıca kararda KTMM, Ukrayna’nın işgal edilen topraklarında yaşayan Ukrayna vatandaşlarını seçimlerde oy kullanmaya davet etti.

POROŞENKO’DAN QIRIMTATARCA TEŞEKKÜR

KTMM’nin resmi açıklamasının ardından Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, karardan ötürü memnuniyetini Twitter hesabı üzerinden yaptığı Qırımtatarça açıklamayla dile getirdi.

“Kırım Tatar Milli Meclisine güven ve desteği için teşekkürlerimi bildiriyorum. Biliyoruz ki, Kırım topraklarında Ukrayna’nın devlet egemenliği sağlanacak, yarımadanın yerli halkı olan Kırım Tatarları ise nihayet kendi topraklarında haklarını tamamen elde edeceklerdir. ”