Uz. Dr. Hande Özportakal : Tatil planından önce ilaç planı yapmalı

Uz. Dr. Hande Özportakal : Tatil planından önce ilaç planı yapmalı
Yaz kendin ciddi ciddi hissettiriyor. Durumu iyi olanlar ilk fırsatta tatil planı yapıyor. Ancak uzanlar özellikle diyabetli olanların tatil planı yapmadan önce ilaç planı yapmasını öneriyor.

Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Hande Özportakal, seyahat edecek diyabet hastaları için önemli uyarılarda bulundu:

“Hastalarımızın diyabetli olduğuna dair bir uyarıcı kimlik belgelerini yanlarında taşımaları gerekir. Mutlaka seyahat öncesinde bir doktor kontrolünden geçmesi gerekir. Bu kontrol eğer planlı bir seyahat ise en az 4-6 hafta öncesinde yapılmış olması şart. Eğer hastanın kötü kontrollü bir diyabeti varsa bunu düzeltebilmek amacıyla hekime belirli bir sürenin tanınmış olması gerekiyor. Hastalarımızın seyahat edeceği yerle ilgili hekimlerine bilgi vermeleri çok iyi olur.”

Uz. Dr. Hande Özportakal, ”Hastalarımızın dikkat etmesi gereken noktalardan bir tanesi de seyahat esnasında acil tıbbi yardıma ihtiyaç duymaları durumunda, hastalarımızın diyabetli olduğuna dair bir uyarıcı kimlik belgelerini yine yanlarında taşımalarını öneriyoruz.” Özportakal sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hastaların ilaçları kaybetmeleri veya ilaçların ismini hatırlayamama riskine karşı düzenli olarak kullandıkları ilaçları küçük bir kağıda yazıp cüzdanın bir köşelerinde taşımaları yine önerilerimiz arasında. Bir diğer dikkat edilmesi gereken husus ise seyahat şekli ne olursa olsun yolculuklarda hipoglisemi yani kan şekerinin düşüklüğünün ani olarak gelişmesi. Bu bizim için önemli bir durum ve hızlıca müdahale edilmesi gereken bir durum. Hastaların bu şekilde semptomlar hissettiğinde yine cihazlarını yanlarında taşımalarını ve hipoglisemi durumunda gerçekten hızlı bir şekilde kan şekerini yükseltebilecek bazı besin maddelerinin yanında taşımaların öneriyoruz. Küp şeker gibi meyve suyu gibi ve şeker ölçüm cihazları da yine yanlarında mutlaka bulunmalı. Uçak yolculuklarındaysa yine dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi özellikle insülin kullanan hastalarımızda uçuş esnasında yanlarında bulundurmak zorunda oldukları için reçetelerinin istenebileceği, mutlaka örnek bir reçetelerin yine yanında olmasını istiyoruz.”

SEYAHAT SIRASINDA İNSÜLİN NASIL TAŞINMALI

Uz. Dr. Hande Özportakal, ”İlaçlarının, insülinlerinin ve bavullarının kaybolması riskine karşı iki farklı yerde bulundurmalarını, ona göre biri kaybolursa diğerinden tedavilerinin aksamasına engel olmaları için öneriyoruz.” dedi ve önemli uyarılarda bulundu:

“Özellikle insülin kullanan hastalar, açılmamış insülin kalemlerini oda sıcaklığında taşıyabilir. Fakat açılmışsa bir buz aküsü içerisinde veya termos çanta içerisinde taşınması daha güvenli olur. İnsülin ilacı, basınç farklılıklarından ve ısı farklılıklarından çok fazla etkilenir. Bu yüzden yine onlara da dikkat etmeleri gerekiyor. Özellikle yanlarında bir çanta içerisinde uçak bagajına kesinlikle bırakmamaları gerekiyor. Kara yolculuklarında da yine torpido gözü veya bagaj gibi ısının fazla yükseleceği yerlerde insülinin taşınmasını önermiyoruz. Diyabetik hastaları mutlaka iyi bir planlama yapması ve yolculuğa çıkmadan önce doktoruna danışarak ve ilaç tedavilerindeki gerekli değişikliklerin yapılması, güzel bir tatil süreci geçirmelerini sağlayacaktır.”