Tayland'da balıktan dönerken sahilde fark etti. Yanınca 2 milyon liranın sahibi oldu

Tayland'da balıktan dönerken sahilde fark etti. Yanınca 2 milyon liranın sahibi oldu
Tayland'da yaşayan Chalermchai Mahapan adlı balıkçı, balık avından dönerken, 7 kilo ağırlığında taşa benzeyen cisim buldu. Gizemli taşı evine götüren balıkçı, komşusundan ambergris yani balık kusmuğu olabileceğini öğrendi. Kütleden küçük bir parça kırıp yanan çakmağa yanaştırınca alev aldığını gördü. Balıkçı sevinçten havalara uçtu. Ambergrisin değerinin 2 milyon lira olduğu belirtildi.  

Habertürk'ün haberine göre, Tayland'da yaşayan 20 yaşındaki balıkçı Chalermchai Mahapan, teknesini 6 Ocak'ta güney Songkhla vilayetindeki Samila Plajı'na yanaştırmak için itmeye başladı. Bu sırada balıkçı yerde bir kaya parçası gördü. Kayaya yakından baktığında taşın değerli olabileceğinden şüphelendi. Chalermchai, ne olabileceğini anlamaya çalışmak için gizemli kayayı eve götürdü.

Komşusu, Mahapan'a bulduğu kütlenin balina kusmuğu olabileceğini söyledi. Mahapan kütleden aldığı küçük parçayı yakınca elindekinin ambergris olduğundan emin oldu. Mahapan yaşadıklarıyla ilgili "Buradaki yaşlı köylülere sorup da, onlar bana amberden bahsedene kadar bunun ne olduğu hakkında bir fikrim yoktu" dedi.

Kütledeki maddenin kesin tespiti için laboratuvara numune gönderilirken Chalermchai, "Ambergris bulduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum" şeklinde konuştu. Elindeki maddeyi satmak için acelesi olmadığını söyleyen Mahapan, uluslararası alıcı bulabilmek için bir ajansla anlaştığını söyledi.
Daily Mail'in haberine göre 7 kilogramlık balina kusmuğunun 210 bin sterlin (Yaklaşık 2 milyon 138 bin TL) değerinde olabileceği belirtildi.  

Geçtiğimiz aylarda Tayland'ın Nakhon Si Thammarat bölgesinde sahilde yürüyüşe çıkan 60 yaşındaki balıkçı Naris Suwannasang yaklaşık 100 kilogram ağırlığında ambergris bulmuştu. Balina kusmuğunun 2.4 milyon sterlin değerinde olduğu belirtilmişti. 
Ambergris (balina kusmuğu) parfümün kokusunun daha uzun süre dayanması için kullanılan kokusuz bir alkol olması nedeniyle, deniz hazinesi ve yüzen altın olarak kabul ediliyor.

AMBERGRİS NEDİR?

Ambergris, sadece sperm balinası türünde görüldüğü ve bu türün de çok azından çıktığı için değerli kabul ediliyor. Balinanın sindirim sisteminde üretilen bu madde, sivri ve sert cisimlerin bağırsaklardan kaymasını sağlıyor. 

İlk üretildiğinde, dışkı kokan amber sonradan tazeleyici esanslara sahip güçlü bir kimyasala dönüşüyor. Pahalı parfümlerin vazgeçilmez maddelerinden biri olan ambergris, dışkı olarak dışarı atılıyor ama bazen o kadar büyük oluyor ki sindirim sisteminden geçemiyor ve balina o dışkıyı kusarak dışarı atıyor. Balina kusmuğunun kimyasal reaksiyonlardan daha kuvvetli olduğu biliniyor. Parfümün kalıcılığının artmasına neden olan bu salgı pahalıya satılıyor.a1-097.jpga2-080.jpga3-048.jpga4-034.jpg