Adana'da aile hekimi doktor Ali Tuna'ya (58), 2018 yılında arkadaşı öğretmen İdris Temiz (33) Tayland'dan 1 diş fil sarımsağı (Elephant Garlic) getirdi.
Tayland'dan geldi Adana'da ekildi! Hasadına başlanan ürünü gören bir daha bakıyor
Adana'da bir doktor, arkadaşının Tayland'dan getirdiği sarımsağı hobi olarak evinin bahçesinde ekti. Yetiştirdiği fil sarımsağı, görenleri hayrete düşürdü.
Merkez Çukurova ilçesindeki evinin bahçesine sarımsağı eken Tuna, normallere göre 3-4 kat büyük bir sarımsak elde ederken, sarımsağı tekrardan eken Tuna bu kez çoğaltarak yetiştirmeye başladı.
Tuna, 6 yıldır ektiği sarımsaktan yüzlerce tohum elde ederken, bu sene 1 dönüm tarla kiralayarak ekimi burada gerçekleştirdi ve yüzlerce kilogram sarımsak hasat etti.
Fil sarımsağının Çukurova'ya uyum sağladığını ifade eden Ali Tuna, su istemeyen sarımsak cinsinin Türk tarımına kazandırılmasını istiyor.
Küçüklüğünden bu yana tarıma ilgisi olduğunu aktaran Ali Tuna, "Araştırma ve geliştirmeyi çok seviyorum. Bu fil sarımsağını 2018 yılında Tayland'dan gelen bir arkadaşım hediye olarak verdi. Ben de bu sarımsağı çoğalttım ve çok büyüdüğünü fark ettim. Bu sarımsağı Türk tarımına kazandırmak istedim. 1 diş olarak aldığım sarımsağı bu hale getirdim. Ancak bu sene 1 dönüm tarla kiralayıp ekim yaptım. Artık elimdeki tohum miktarı rahatlıkla bir tarlayı ekebilecek hale geldi" dedi.
Sarımsağı Türk tarımına kazandırmak için yetkililere ulaşmayı amaçlayan Tuna, "Bu sarımsağın büyüklüğü nedeniyle sanayide kullanılması daha uygun olacaktır. Kabuğu çok kolay soyulabiliyor. Bu sarımsakta mantar hastalığı olmuyor ve yetiştirirken hiç tarım ilacı kullanılmıyor. Organik bir ürün olduğunu söyleyebilirim. Adana toprağını çok sevdi. Adana iklimine yakın illerde bu ürün kesinlikle çok iyi tutacaktır” ifadelerini kullandı.
Tuna, Kastamonu Taşköprü sarımsağıyla kıyaslama yaparken, yerli sarımsağın keskinliğinin daha iyi olduğunu vurguladı.