Tayvan'da muhalefetteki Milliyetçi Parti heyeti, Çin'i ziyaret edecek

Tayvan'da muhalefetteki Milliyetçi Parti heyeti, Çin'i ziyaret edecek
Tayvan'da muhalefetteki Milliyetçi Parti'den bir heyet, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin geçen hafta Ada'yı ziyaretinin ardından Çin ile gerilimin arttığı bir dönemde ana karaya ziyaret gerçekleştirecek.

Tayvan ajansı CNA''nın haberine göre, KMT Genel Başkan Yardımcısı Andrew Hsia öncülüğündeki heyet, 17 günlük ziyaret için Tayvan''dan ayrılarak Çin''in Fucien eyaletinin Şiamın kentine doğru yola çıktı.

KMT''den yapılan açıklamada, heyetin, ülkenin güneyinde Pearl Nehri havzası ile doğusunda Yangzı Nehri havzasındaki şehirleri dolaşacağı gezinin "gerçekleri araştırma" amacı taşıdığı, ana karada yerleşik Tayvanlı iş insanlarıyla temaslarda bulunarak onların sorunlarını dinleyeceği aktarıldı.

Açıklamada, heyetin başkent Pekin''e gitmeyeceği, Çin Komünist Partisi (ÇKP) ve merkezi hükümetin temsilcileri ile siyasi konularda görüşme yapmayacağı kaydedildi.

Gezinin, Pelosi''nin Tayvan''ı ziyareti ve ardından Çin''in Ada çevresinde başlattığı askeri tatbikatlar nedeniyle gerilimin yüksek olduğu bir dönemde yapılması adada tartışmalara yol açtı.

Tayvan Ana Kara İlişkileri Konseyi (MAC), yaptığı açıklamada, Pekin''in Tayvan''ı hedef alan askeri tatbikatlar düzenlediği bir dönemde siyasi parti üyelerinin Çin''i ziyaret etmesinin uygun olmadığını ifade etti.

Açıklamada, ziyaretin uluslararası kamuoyunda Tayvan''da Çin tehdidinin nasıl algılandığına dair kafa karışıklığına yol açabileceğine dikkat çekildi.

İktidardaki Demokratik İlerici Parti (DPP) hükümetinin lideri Tsai Ing-wen de gezinin Tayvan halkında yarattığı hayal kırıklığının yanında uluslararası topluma yanlış mesaj verebileceği uyarısında bulundu.

KMT iktidarı döneminde Ana Kara İlişkileri Konseyi Başkanlığını yürüten Hsia ise Tayvan''dan ayrılmadan önce havaalanında yaptığı açıklamada, "Bu kritik dönemde ana karadaki yurttaşlarımıza ilgimizi göstermemiz gerekiyor. Ayrıca iki taraf arasında daha fazla iletişim kanalının olmasına ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.