Tayyip Bey’e dokuz soru!

Tayyip Erdoğan, ATV’deki programda, “Büyük Orta Doğu rojesinde Türkiye’nin görevi neydi? Bir: Kadın haklarıyla ilgili bu coğrafyada Türkiye çok önemli bir görev üstlenecekti... İki: Demokrasi noktasında Türkiye önemli bir rol üstlenecekti. Çünkü olsa olsa bir model ancak Türkiye olabilir. Fakat bu daha doğuşta bitti. Fakat bizdekiler hâlâ yürüyor diyor. Ya, bunun baş aktörü biziz. Böyle bir şey yok. O günden bugüne hiç bir uluslararası toplantıda BOP gündeme gelmemiştir. Son gelişmelerin BOP’la yakından uzaktan alâkası olduğunu düşünmüyorum” dedi.
Tayyip Bey, Tunus, Mısır  ve Libya’da ve diğer İslâm ülkelerinde ortaya çıkan hareketleri de “siyasî gaz sıkışmasının sonucu” olarak nitelendirdi.

***

Tayyip Bey’in doğruları söylediğine içtenlikle inanmak isterim. Fakat dün açıkladığımız gerçekleri de cevaplaması kaydıyla.. Bu sebeple Tayyip Bey’in şu soruları da cevaplandırması gerekir:
1- Katar’ın başkenti Doha’da, 10 Nisan 2005’te “ABD-İslam Dünyası Forumu” düzenlenmiş midir? Forum’da ABD, İslamcı gruplara destek vermek için “Silah yerine siyasî ve demokratik yolla mücadele” şartını ileri sürmüş müdür?
2- 30 Nisan-1 Mayıs 2005 günlerinde, Topkapı’daki Eresin Otel’de “Uluslararası İslam Dünyası Sivil Toplum Örgütleri Toplantısı” düzenlenmiş midir? Arap basını, toplantıyı “Türk Dışişleri Bakanlığı Büyük Orta Doğu Projesi Genel Koordinatörü” Ömür Orhun’un düzenlediğini Amerikan kaynaklarına dayanarak açıklamış mıdır?
3- Arap basını, toplantıya, İslam ülkelerinde AB ve ABD tarafından fonlanan sivil toplum kuruluşlarının davet edildiğini duyurmuş mudur?   
Katar’da yayınlanan Al Şark gazetesi, bu toplantının BOP kapsamında yapıldığını, şayet arkasında Türk Dışişleri Bakanlığı ve İslam Konferansı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu varsa, Türkiye’nin Arap kamuoyuna bir açıklama yapması gerektiğini yazmış mıdır?
4- El Küdüs El Erabi adlı gazete, Mısır ve Suriye’deki Müslüman Kardeşler örgütü ve sivil toplum kuruluşları için ABD’nin 1.1 milyar dolar kaynak ayırdığını ve bu örgütleri kullanarak Arap ülkelerinde darbeler hazırladığını, para ile ilgili haberlerin USA News gazetesinden alındığını yazmış mıdır?
5- Bu gazeteler, Türkiye’deki toplantının aslında Büyük Orta Doğu Projesi kapsamında AKP ile ABD arasında imzalanan  gizli bir anlaşmadan kaynaklandığını iddia etmiş midir?
6- Dışişleri Bakanlığı Geniş Orta Doğu Girişimi Koordinatörü Büyükelçi Ömür Orhun, Işık Üniversitesi ve Demokratik İlkeler Derneği’nce düzenlenen “Büyük Orta Doğu Projesi” konulu panelde, “Dış politikada sadece hükümetlerin çabasının yeterli değildir, sivil toplum örgütlerinin de katkısı önemlidir” demiş midir? (Anadolu Ajansı, 16 Mart 2005 bülteni)
7- Aynı toplantıda, emekli büyükelçi Emre Gönensay,  “Büyük Orta Doğu Projesi’nde demokrasiyle İslam’ın bir arada yaşayacağı bir model düşünülüyor. Buna en güzel örnek de Türkiye” demiş midir?
8- Kanadalı gazeteci Mark MacKinnon, kitabında, “2-5 Nisan 2006 tarihlerinde, İstanbul’da, Tayyip Erdoğan’ın açılış konuşmasını yaptığı Dünya Demokrasi Hareketi’nin (World Movement for Democracy) dördüncü kongresinin amacı, ’Renkli devrimlerin Orta Doğu’ya ihraç edilip edilemeyeceğinin görülmesi’dir” diye yazmış mıdır?
9- MacKinnon, ABD’nin örümcek ağı inşa etmekle görevli kuruluşları olan NED, NDI ve IRI’nın üst düzey görevlilerinin de İstanbul’daki toplantıda bulunduklarını da bildirmişti. Bunun anlamı nedir? Bu nasıl gaz sıkışmasıdır ki, Kuzey Afrika ülkelerinde aynı anda patlamaya sebep oluyor?

Yazarın Diğer Yazıları