Tayyip Erdoğan: "Ek ithalat vergileri..."

Tayyip Erdoğan: "Ek ithalat vergileri..."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir otelde düzenlenen Türkiye-Cezayir İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, son iki yılda Cezayir'i ikinci kez ziyaret etmekten büyük bahtiyarlık duyduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iş forumunun Türk iş dünyası ve müteşebbisleri için yeni ortaklıklara, yeni açılımlara, yeni proje ve yatırımlara kapı aralamasını dileyerek, "Gerek 12 yıla yaklaşan başbakanlığım döneminde gerekse 5,5 yıldır sürdürdüğüm cumhurbaşkanlığımız süresinde yurt dışı ziyaretlerin hemen hepsinde yatırımcılarımızın heyetimizde olmasına özen gösterdik." diye konuştu.

 Erdoğan, en son 2012'de Ankara'da yapılan Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı'nın tekrar düzenlenmesi için de mutabakata vardıklarını bildirerek, "2019 yılında yürürlüğe konulan ek ithalat vergileri ve otomobillerde tarife kontenjanı firmalarımızı ve ikili ticaretimizin gelişimini olumsuz etkiliyor. Aynı şekilde vize rejiminde bazı esneklikler sağlanması sizlerin hareket kabiliyetini inşallah artıracaktır." ifadelerini kullandı. 

Türk şirketlerinin bugüne kadar Cezayir'de 16,1 milyar dolar değerinde 377 projeye imza attıklarını anlatan Erdoğan, bu rakamlarla Cezayir'in Türkiye'nin en fazla müteahhitlik projesi üstlendiği 8'inci ülke olduğu bilgisini verdi. Erdoğan, "Son dönemde teminat mektuplarında yaşadığınız sıkıntıyı da aştığımızda bu meblağın daha da artacağına inanıyorum." dedi.

Türkiye'nin başkaları gibi Cezayir'e sadece ürün satmadığına, aynı zamanda istihdam sağlayacak uzun vadeli yatırımlara da giriştiğine işaret eden Erdoğan, Cezayir'de faaliyet gösteren binin üzerinde Türk sermayeli şirketin toplam yatırım tutarının 3,5 milyar doları aştığını, bu yatırımlarıyla Türk müteşebbislerin yaklaşık 10 bin Cezayirli'ye iş imkanı sunduğunu aktardı.

Erdoğan, tarım, turizm, gıda, enerji, petrokimya ve savunma sanayi alanlarının iki ülke iş birliğini geliştirebileceği başlıca alanlar olduğunu vurguladı. 

Özellikle helal gıda konusunu istikbal adına stratejik bir alan olarak gördüklerine dikkati çeken Erdoğan, "Bu amaçla ülkemizde Helal Akreditasyon Kurumu'nu hizmete açtık. Cezayir'le helal akreditasyon konusunda uzmanlığımızı paylaşmaya ve teknik iş birliği çerçevesi oluşturmaya hazırız." dedi.