Tayyip Erdoğan ile kim gurur duyuyor?

Tayyip Erdoğan parti grubunda konuşurken, dinleyici bölümünde bir grup slogan atıyor:
“Tekirdağ, seninle gurur duyuyor!”
Erdoğan, teşekkür ediyor. Ardından aynı grup bu sefer başka bir ilin adıyla yine Tayyip Erdoğan ile gurur duyulduğunu söylüyor! Tamamını izlemedim ama 81 ili sayacaklarmış gibi bir görüntü vardı...
Peki ama TBMM çatısı altında, herkesin AKP’li olduğu bir salonda, dinleyici sıralarına yerleştirilmiş bir grubun Tayyip Erdoğan’a destek sloganları atmasına neden ihtiyaç duyuluyor?
Tayyip Erdoğan’ın parti içinde ciddi bir rakibi mi var? Yoksa herkes rakip oldu da Tayyip Erdoğan, dışarıdan getirdiği kalabalıkla kendi milletvekillerine karşı gösteri mi yapıyor?
Öyle ya hitap ettiğin insanlar kendi partinin milletvekilleri... Dakikada bir yığma bir kalabalığa “Filanca il seninle gurur duyuyor” diye slogan attırmanın mantığı nedir?

 


***

 


Aslında bu sorunun cevabı, Tayyip Erdoğan’ın konuşmasının içinde var! Mevcut Anayasa ve Ceza Kanunları’na göre büyük suçlar işlediğini biliyor. Bu sebeple, “Mustafa Kemal de ‘Anasır-ı İslam’ demişti, Mustafa Kemal de mi bölücüydü? Kürdistan kelimesini kullanan zamanın mebusları da mı bölücüydü? Kürt damadımız var diyen Alpaslan Türkeş de mi bölücüydü?” diyerek son suçunu örtbas etmeye çalışıyor.
Evet bir taraftan cesur davranıyor ama diğer taraftan da fena halde korkuyor. Gerçi, “Korkuyla büyük devlet olunmaz. Kelimelerden, kavramlardan korkanlar, kendi icat ettiği tabulardan, kendi imal ettiği kâbuslardan korkanlar, büyük devlet inşa edemezler. Küçük düşünerek büyük işler yapılmaz. Büyük düşünecek, büyük adımlar atacak, büyük hedeflere böyle ulaşacağız” diyor ama yaptığı işin Türkiye birliğini dağıtmak olduğunu biliyor...
Orduyu etkisizleştirip, polisi, istihbaratı ve yargıyı da ele geçirdikten sonra kendisine hesap soracak bir güç kalmasa bile kendi partisinde bir çatlak çıkacak diye korkuyor. Onun için dakikada bir slogan attırarak, kendi partisinin milletvekillerini hipnotize etmeye, kendi akılları ile düşünmelerini engellemeye çalışıyor.
Zaten AKP Kütahya milletvekili İdris Bal, “Korku ile büyük devlet olunamayacağı gibi, hesapsız, plansız, günübirlik küçük hesaplarla büyük devlet olunamaz, ancak büyük hatalar yapılır” diye cevap verdi bile.

 


***

 


Tayyip Erdoğan’ın korkusu, son tahlilde bölücülük yapmaya fıtrat olarak müsait olmayan AKP’li milletvekillerinin isyan etmesi ve kendisine aleni suçlamalar yöneltmesi...
Bu suçlamalar şimdilik sadece MHP’den geliyor ama, bu partinin ana söylemi olan Türk Milliyetçiliği, Türkiye’nin kuruluş felsefesidir ve MHP’nin aldığı oy ne kadar olursa olsun, bu fikir milletin tarihi misyonunu temsil eder.
Bakın Devlet Bahçeli, “Türk vatanı bir avuç soyu sopu karışık, kökeni ve aidiyeti sorunlu, gelmişi ve geçmişi zift gibi siyah, vicdanı ve insanlığı çürümüş yüzlerin meydan okumasına sahne olmuştur” diyor.
“Her türlü milliyetçiliği ayaklarımın altına aldım” sözlerinin sahibi olan Tayyip Erdoğan ise “Türk Milleti” olarak tecelli eden Türkiye Birliği’ni karşı, Barzani’nin Kürt birliğini ve Kürdistan’ı öne çıkardıktan sonra “Bizim milliyetçiliğimiz” diye başlayan cümlelerle ne kadar milliyetçi olduğunu Marmaray gibi eserlerle anlatmaya çalışıyor!
11 yıl iktidarda olursanız elbette birkaç tane kalıcı eser yapmak durumundasınız. İktidarın görevi icraattır, muhalefetin görevi ise takınacağı tavırla iktidarı denetlemektir.

 


***

 


Her neyse, Tayyip Erdoğan’ı dinlerken aklıma gelen soru, “Kim gurur duyuyor?” şeklindeydi. Burada kimin gurur duyduğunu benim sıralamam gerekmez... AKP’ye oy veren vatandaşlara sormak gerekir: Şimdi Tayyip Erdoğan ile kim gurur duyuyor?

Yazarın Diğer Yazıları