Tayyip Erdoğan'dan açıklaması: "Yakın zamanda imzalar atılır"

Tayyip Erdoğan'dan açıklaması: "Yakın zamanda imzalar atılır"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, düzenledikleri ortak basın toplantısında Libya'daki ateşkese ilişkin mesajlar verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, ortak basın açıklaması düzenledi.

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

"Sayın Putin'le ateşkes hakkında açıklama yaptık. Ateşkes yürürlüğe girmiş oldu. Heyetlerimiz ilgili tüm tarafların katılımıyla bugün Moskova'da görüşmelerine devam ediyor. Yakın zamanda bir ateşkes anlaşmasının imzalanmasını özellikle temenni ediyorum. İtalya'nın bu kulvarda gösterdiği çabaları takdirle karşılıyoruz. Türkiye'nin sahada sükunetin tesisi, terör tehdidinin bertaraf edilmesi hakkındaki çalışmalarımızla ilgili sayın Conte'yi bilgilendirdim. İdlib'deki ateşkesin önemine dikkat çektim. İtalya'nın da desteğini beklediğimizi vurguladım. Görüşmelerimizde Türkiye-AB ilişkilerini de ele aldık. AB'den beklentilerimizi ayrıntılı bir şekilde izah ettim."

"Moskova'daki görüşmeler devam ediyor. Zannediyorum ki akşam saatlerinde bu görüşmeler herhalde nihayete erecektir. Olumlu istikamette devam ettiğini az önce arkadaşlarımdan bilgi aldım. Libya'da yaptığım görüşmelerden sonra gerekirse BM'nin görevlendirme yapması, ateşkes sürecinin güçlü bir şekilde devamı bakımından gözlemci olma noktasında isabetli olacaktır. Berlin'de ateşkes sürecini çok daha güçlü hale getirmek için bir araya geleceğiz. Temennim odur ki, bu süreçte de özellikle Libya'daki son gelişmeler son bulur ve noktayı orada koymak suretiyle de barışın Libya'da hakim olmasına yardımcı olur."

"EVET BÖYLE BİR İMZA ATILACAK"

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte de yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Irak ve Suriye'de normale dönülmesinin sağlanmalıdır. Biz sadece soyut deklerasyonlarla söylemiyoruz, somut gayretler gösteriyoruz. İtalya IŞİD terörizmine karşı mücadele eden ülkeler açısından Afgan, Lübnan, Irak ortamında ikinci kalabalık gücü sağlayan ülkedir. Ekonomik, ticari, kültürel açıdan da iki ülke son derece sağlam ve eski bağlara sahip ve vaatkar ülkelerdir. İtalya'nın bu bölgedeki en önemli hedef ülkelerindendir. Çok sayıda şirketimiz Türkiye'de faaldir ve çok memnundurlar. İtalya'da da çok sayıda Türk şirketi faaliyet göstermektedirler. Eminim ki onlar da bizim ülkemizde faaliyet göstermekten memnundurlar. Türkiye'de 1400 civarında şirketlerimiz var. İnşaat, otomotiv gibi sektörlerdeyiz. Hep iş birliği yapmak istiyoruz."

"Görüşmemiz sırasında Moskova'daki gelişmelerin, gidişatı üzerine bilgi aldık. Evet böyle bir imza atılacak kanaatindeyim. Ama tabii ki bu bir adım sadece. Son derece karmaşık da bir süreç. Hemen zafer naraları atamayız. Mutlaka bu ateşkesin imzalanması lazım. Ardından Berlin'de biraraya gelmek lazım. Tabii ki bu süreç devam edecek. Tabii ki bir konferans dediğiniz zaman son derece karmaşık bir durum. Bir yandan tabii ki herkesin davet edilmesi gerekir. Libya'dan bahsederken Libyalıların olmaması olağan değil, kapsayıcı olmak istedik. İtalya her zaman bunu benimsedi. Siyasi beklentiler dediğimiz zaman, içerik dediğimiz zaman, sıfırdan yola çıkıyor değiliz. Abu Dabi'de başka aşama olmuştu, Palarmo'da gerçekleştirdik. Her zaman için siyasi çözüm oluşsun istedik. Bu ihtilaf silahlı bir çatışma haline gelmesi durumda. Biz Berlin konferansında mutlaka adım atmak üzere toplanacağız. Bölünmemiş, bağımsız, egemen bir Libya, amaç budur. Seçimleri yapmak, demokratik bir sürece uzanmak."