TBMM’de Andımız ve Bayrak şiiri tartışması

TBMM’de Andımız ve Bayrak şiiri tartışması
İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, Meclis Genel Kurulu’nda AKP’lilere seslenerek Bayrak Şiiri ve Andımız çağrısında bulundu. Koncuk’a, AKP’li eski İçişleri Bakanı Abdullah Güler ve Milli Eğitim eski Bakanı İsmet Yılmaz’dan tepki geldi.

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, TBMM Genel Kurulu’ndan partisi adına açıklamalarda bulundu.

Konuşmasına Arif Nihat Asya’nın Bayrak şiirini okuyarak başlayan Koncuk, AKP’lilere seslenerek şiirin kitaplara tekrar ekletilmesi ve Andımız’ın okullarda yeniden okutulması çağrısında bulundu.

İsmail Koncuk’a AKP’li vekillerden tepki geldi.

Şiirin AKP döneminde müfredattan kaldırıldığını hatırlatan İYİ Partili vekile, İçişleri eski Bakanı Abdullah Güler, "O zaman da 'yanlış' diyordum ben" sözleriyle cevap verdi. Adana Milletvekili Koncuk ise Güler’e cevaben "Şimdi, burada çok zikzak yaptınız; amenna, olabilir, bir şey demiyorum" ifadelerini kullandı.

Tartışmaya dahil olan Milli Eğitim eski Bakanı İsmet Yılmaz ise İsmail Koncuk’a "Mayınlı yoldan geçiyorsun" dedi.

İYİ Partili Koncuk ise konuşmasının devamında "2013 yılında Andımız’ın neden kaldırıldığını biliyoruz. Kim istemişti? PKK istemişti. Andımız’dan rahatsızdı, 'Ne mutlu Türk’üm diyene!' sözünden rahatsızdı, kaldırdınız" şeklinde konuştu.

Meclis tutanaklarına yansıyan tartışma şöyle:

“Şehitler tepesi boş değil,

Biri var bekliyor.

Ve bir göğüs, nefes almak için,

Rüzgar bekliyor.

Türbesi yakışmış bu kutlu tepeye;

Yattığı toprak belli,

Tuttuğu bayrak belli,

Kim demiş meçhul asker diye?”

Arif Nihat Asya’yı rahmetle anıyorum; ne güzel yazmış, yazmış ki bugünlerde siyasetçilerimiz Arif Nihat Asya’nın bu şiiri üzerinden değerlendirmeler yapıyorlar. Değerli milletvekilleri, bu şiir güzel, çok güzel, nesillere her zaman hatırlatılması gereken bir şiir ve bugünlerde de okunması gereken bir şiir ancak Arif Nihat Asya’nın “Bayrak” şiirinin bazı bölümleri iyiye, güzele, doğruya yöneltmediği için Millî Eğitim Bakanlığı müfredatından “Bayrak” şiirinin çıkarıldığı günleri hatırlıyorum. Nereden nereye! Zamanın Millî Eğitim Bakanına sormuşlar “Neden ‘Bayrak’ şiirini çıkardınız?” diye, bir soru önergesi vermiş bir milletvekilimiz, Şefik Çirkin.

ABDULLAH GÜLER (İstanbul) – Milletvekilinin ismini verdiniz, Bakan kim?

İSMAİL KONCUK (Devamla) – Ömer Dinçer. AK PARTİ’nin Bakanı, fark eder mi? Reddimiras yapmıyoruz değil mi?

ABDULLAH GÜLER (İstanbul) – Yok, yapmıyoruz.

"MAYINLI YOLDAN GEÇİYORSUN"

İSMAİL KONCUK (Devamla) – Ömer Dinçer cevabında, olumsuz düşünce ve davranışlara neden olacağını düşündüklerini belirterek, şiirin “Sana benim gözümle bakmayanın mezarını kazacağım/Seni selamlamadan uçan kuşun yuvasını bozacağım.” sözlerini olumsuz düşünce ve davranışlara sebebiyet verdiği için kitaptan çıkarıldığını söylüyor. Şimdi, nereden nereye!

SELAMİ ALTINOK (Erzurum) – Yanlıştı.

İSMAİL KONCUK (Devamla) - Yanlış da bugün “yanlış” diyorsunuz buna, o gün “doğru” diyordunuz.

SELAMİ ALTINOK (Erzurum) – Yok, o zaman da “yanlış” diyordum ben.

İSMAİL KONCUK (Devamla) – Şimdi, burada çok zikzak yaptınız; amenna, olabilir, bir şey demiyorum.

İSMET YILMAZ (Sivas) – Mayınlı yoldan geçiyorsun.

İSMAİL KONCUK (Devamla) – O hâlde, bugün, bugüne uygun davranışlar sergileyelim. Bu “Bayrak” şirini tekrar kitaba koyun değerli AK PARTİ’liler, bu “Bayrak” şiirini kitaba koyun. (İYİ PARTİ sıralarından alkışlar)

Sayın Bakanım, o tarihte ben sendika genel başkanıydım, bilirsin. Bu “Bayrak” şiirini bastırdık, Türkiye’de bütün okulların önünde öğrencilere dağıttık.

SELAMİ ALTINOK (Erzurum) – O da doğruydu.

İSMAİL KONCUK (Devamla) - Sizin zamanınızda değil.

Peki, gelin, şu Andımız meselesini bir çözelim, tam zamanı. “Ne mutlu Türk'üm diyene!” sözünden bir rahatsızlığınız yoktur şüphesiz Sayın Genel Müdürüm, yoktur. O hâlde, gelin, bu Andımız meselesini bir çözelim. Mahkeme kararını verdi. Aslında, otuz gün içerisinde bu kararın uygulanması lazımdı ama “Millî Eğitim Bakanlığı itiraz etti.” diye yargılama usullerini, esaslarını filan da dinlemediniz, hâlen, Andımız hukuksuz bir şekilde…

İSMAİL KAYA (Osmaniye) – HDP’yle anlaşın.

METİN GÜNDOĞDU (Ordu) – Bu konuyu HDP’yle anlaşın.

İSMAİL KONCUK (Devamla) – HDP, Andımız’ın okunmasını istiyor mu? Sizinle beraber gece ret oyu vermişti, değil mi, Metin kardeşim?

EYÜP ÖZSOY (İstanbul) - Ortaklığınızı bilmiyor musunuz yoksa?

BAŞKAN – Arkadaşlar, lütfen laf atmayın, lütfen. Bu kanun teklifini bitirmek mi istiyoruz, bitirmemek mi istiyoruz?

İSMAİL KONCUK (Devamla) – Biz İYİ PARTİ olarak diyoruz ki: Bu “Bayrak” şiirini kitaplara yeniden koyalım. “Şehitler Tepesi”ni okumak güzel, hiçbir rahatsızlığımız yok.

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) – “T.C.”yi Ziraat Bankasından kaldırdılar ya!

İSMAİL KONCUK (Devamla) - Andımız’ın okullarımızda yeniden okutulmasını sağlayalım. Buna var mıyız? Buna yoksak bakın, 2013 yılında Andımız’ın neden kaldırıldığını biliyoruz. Kim istemişti? PKK istemişti. Andımız’dan rahatsızdı, “Ne mutlu Türk’üm diyene!” sözünden rahatsızdı, kaldırdınız.

İSMET YILMAZ (Sivas) – Doğru değil.

İSMAİL KONCUK (Devamla) – O zaman çözüm süreci ortağınızdı. Hadi anladık, anlamıyorum da, sizin tarafınızdan bakmaya çalışıyorum, empati yapıyorum. Ama bugün, farklı bir noktaya geldiyseniz bunda samimiyseniz gelin, “Bayrak” şiirini de kitaplara koyalım; Andımız’ı da böyle çocuklarımızın, evlatlarımızın göğsünü gere gere okumasına, “Ne mutlu Türk’üm diyene!” demesine izin verelim diyorum.