TBMM’de Kızılay tartışması: CHP, İYİ Parti ve AKP karşı karşıya geldi

TBMM’de Kızılay tartışması: CHP, İYİ Parti ve AKP karşı karşıya geldi
Kızılay tartışmaları Meclis’te devam etmiyor. CHP’nin Kızılay’a yapılan bağışların araştırılmasını için verdiği önerge reddedilirken, İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk "Adama 'Bu Meclis niye var?' diye sorarlar” ifadelerini kullandı.

CHP, Türk Kızılay’a yapılan bağışlara yönelik araştırma önergesinin bugün görüşülmesini, grup önerisi olarak Genel Kurula getirdi.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, araştırma önergesinin sadece vergi kaçakçılığı, Kızılay ve Başkentgaz ile ilgili değil, devletin itibarı ve toplum vicdanıyla ilgili olduğunu söyledi.

Her firmanın bağış yapma hakkı bulunduğuna işaret eden Kuşoğlu, Başkentgazın ayrıca Kızılay’a bir mektup yazarak, "Sana 8 milyon dolar gönderdim ama bunun 75 bin dolarını Kızılay olarak sen harca, 7 milyon 925 bin dolarını yurt yapımında kullanılmak üzere Ensar Vakfına gönder." dediğini belirtti.

Kuşoğlu, kanuna, hukuka, ahlaka aykırı şartlı bağış yapıldığını savunarak bu durumun aynı zamanda muvazaa teşkil ettiğini, vergi indiriminin perdelendiğini öne sürdü.

Kızılayın vergi kaçakçılığına aracılık ettiğini, devlet itibarıyla, egemenliğiyle oynandığını, bunu yapanın bir kamu kuruluşu olduğunu öne süren Kuşoğlu, bir devlet kurumunun vergi kaçakçılığına aracılık etmesinin affedilemeyeceğini, görmezden gelinemeyeceğini söyledi.

AKP Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt ise mevzuata rağmen muvazaalı işlemlerle vergi kaçırmaya fırsat sağladığı suçlamasında bulunmanın, Türkiye'nin 152 yıllık gözbebeği Kızılay’a büyük haksızlık olduğunu belirterek, "Bu büyük çınarı yıpratmayalım" dedi.

"BU MECLİS NİYE VAR?' DİYE SORARLAR"

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, Kızılay’ın içine düşürüldüğü bu durumun herkesi yaralaması gerektiğini ifade etti.

TBMM'nin, Kızılay’da dönen dolapları araştırması gerektiğini vurgulayan Koncuk, "Adama 'Bu Meclis niye var?' diye sorarlar. Bu önerge kabul edilmezse, Kızılay’ın içine düştüğü durumun daha da kötüleşmesinden sorumlu olunacaktır. Kızılay’ı hep beraber aklamak, yeniden güven duyulan milletin kurumu haline getirmek hepimizin görevi. Derdimiz bu" diye konuştu.

"KIZILAY AKLANMAZ"

Kızılay’a yönelik eleştirilerin maksatlı olduğunu vurgulayan Beyazıt, "Depremin ardından yapılması maksadı net olarak ortaya koymaktadır. Bu büyük çınarı yıpratmayalım." dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Siz bu konuşmayı yapınca Kızılay aklanmaz. Komisyon kurulsun, 3 ay sonra rapor gelsin, Kızılay’daki şüpheleri araştırmayalım diye el kaldırırsanız Kızılay’ı lekelersiniz. Kızılay için tarihi fırsat var." diye konuştu.

Konuşmaların ardından CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.