TBMM'de TRT dokunulmazlığı

TBMM'de TRT dokunulmazlığı
Son günlerde altyazı hatalarıyla gündeme gelen TRT hakkında bir gerçek daha ortaya çıktı. Muhalefetin TRT ile ilgili verdiği soru önergelerinin hiçbirine yanıt gelmediği iddia edildi.

Independent'ta yer alan habere göre, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), son dönemde çeşitli sebeplerden dolayı sürekli gündeme geliyor. Altyazı hataları, personeline yönelik uygulanan hukuksuz sürgün iddiaları, kadrolaşma, dizi setlerinde yaşananlar, Mehmet Akif Ersoy'a yönelik yapılan "mason" benzetmesi ve liyakat tartışmaları ve dahası…

Son olarak soru önergesi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Alpay Antmen'e ait. Henüz gündemde olan bu önergede, Payitaht Abdülhamid dizisindeki bir sahneden bahseden Antmen, ''İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, maskeli bir komplo grubunun üyesi olarak canlandırılmış, mason olduğu imasında bulunulmuştur'' dedi ve ekledi:

"TRT, halkın vergileri sayesinde çalışan bir devlet kurumudur. Bu halkın ortak ve milli değeri İstiklal Marşımızın şairine, devletin kanalı TRT'de hakaret edilmesi bir hata ya da tesadüf olarak açıklanmayacak bir durumdur. TRT'de toplumun çok önemli bir değerine hakaret edilmesi, milletin parasıyla millete hakaret etmek demektir."

"Bu soru önergesinde TRT'nin hangi cesaretle Mehmet Akif Ersoy'a "komplocu" ve "mason" dediği, bunun sorumlularının kimler olduğu, bu bölümü kimlerin inceleyip onayladığı, diziye toplamda ne kadar para ödendiği, ödemelerin Türk lirası mı yoksa döviz mi olduğu gibi sorular yer aldı."

 

ÖNERGELERE YANIT YOK

Henüz bir cevap alınamayan soru önergesi de "Uyanış: Büyük Selçuklu" dizisiyle ilgili. İstanbul Milletvekili Saliha Sera Kadıgül Süslü imzasıyla Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması için verilen önergede bu dizide çalışan dekor işçilerinin insanlık dışı koşullarda çalıştırıldığı, işçilerin birçok yasal hakkından mahrum bırakıldığı iddiaları yer aldı. 

TRT'de yayınlanan Stadyum programının sunucusu haftalık 34 bin TL ücret alıp almadığına yönelik soru önergesi de havada kaldı.

TANRIKULU DA ÖNERGE VERMİŞTİ

Bu konuyla alakalı bir soru önergesi de CHP'li Sezgin Tanrıkulu'ndan gelmişti. 5 maddelik önergede sorulanlar arasında;

- TRT'de yapım ve yayın elemanı, stüdyo ve film yapım elemanı kadrosunda bulunan ancak fiilen muhabir, prodüktör, montajcı, resim seçici, kameraman olarak çalışan toplamda kaç kişi vardır. Bahse konu kişiler için kurum içi atama sınavı yapılması hususunda başlatılmış bir çalışma bulunmakta mıdır?

- Şubat ayında verilen bir önergede, TRT'nin toplam personel sayısı, personelin illere göre dağılımı ve 2016-2020 arasında TRT'ye kaç personel alındığı soruldu.

- Bu önergeye yaklaşık 9 ay sonra yani süresi geçtikten sonra yanıt verildi ama tek cümleyle: TRT'de 8 bin 801 personel çalışmaktadır.

ÖZGÜR ÖZEL YAYINCILIĞI ELEŞTİRDİ

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, ''Kamu yayıncılığı yapmasını beklediğimiz TRT, idari ve mali açıdan özerk olmadığı için kendisinden beklenen tarafsız yayıncılık kurallarına uymamakta, iktidar partisinin güdümünde bir yayın çizgisi izlemektedir'' dedi.