Merkez Bankası'nın faiz kararını ekonomistler açıkladı! Sürpriz mi olacak?

Merkez Bankası'nın faiz kararını ekonomistler açıkladı! Sürpriz mi olacak?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TBMB), 14 Nisan Perşembe günü piyasaların beklediği faiz kararını açıklayacak. Merkez Bankası'nın kararı için geri sayım devam ederken ekonomistlerin tahminleri merak konusu oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2021 yılını, eylül ayında başladığı peş peşe devam eden indirimleriyle kapatmıştı. TCMB eylül ayında 100 baz puanlık, ekim ayında 200 baz puanlık, kasım ayında ise 100 baz puanlık, aralık ayında ise 100 baz puanlık faiz indirimi yapmıştı. TCMB 4 ayda toplamda 500 baz puanlık indirimle faiz yüzde 14''e çekilmişti.

2022''DE SABİT TUTULMUŞTU

TCMB, 2022''nin ilk faiz kararını ocak ayında açıklamış ve faizi yüzde 14''te sabit tutmuştu. TCMB, ikinci ve üçüncü faiz kararını şubat ayında açıklayarak yine sabit tutmuştu. TCMB 2022 yılının 4. faiz kararını ise 14 Nisan Perşembe günü saat 14.00''te açıklayacak. Piyasada genel beklentiler faizlerin sabit tutulacağı yönünde olurken TCMB''nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin ekonomistlerin tahminleri şu şekilde:

AA FİNANS''IN ANKETİ

AA Finans''ın PPK toplantısı ile ilgili piyasa beklenti anketi, 18 ekonomistin katılımı ile sonuçlandı. Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin hepsi politika faizinin yüzde 14''te sabit bırakılacağını söylüyor. Mart ayında gerçekleştirilecek PPK toplantısında politika faizi değiştirilmeyerek yüzde 14''te sabit tutulmuştu. Ekonomistlerin yıl sonu politika faiz oranına ilişkin beklentilerinin medyanı da yüzde 14 oldu.

MERKEZ BANKASI''NIN ANKETİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), nisan ayı piyasa katılımcıları anketinde katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı''nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 14.22''ydi. Ancak bu anket döneminde yüzde 14.00 olarak kaydedildi. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde yüzde 14.00 oldu.

İlgili Haberler