Tediye ne demek? Tediye ne zaman ve kimlere ödenir?

Tediye ne demek? Tediye ne zaman ve kimlere ödenir?
Son zamanlarda en çok aranan kelimelerden biri haline gelen tediye ne demek? Kısaca ödeme anlamına gelen tediye ne zaman ve kimlere ödenir? Tediye ile ilgili tüm detaylar haberimizde...

Tediye ödemeleri ne zaman yapılacak? Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara bu yıl ödenecek olan tediye ödemelerinin tarihi açıklandı. Kanun kapsamına giren kurumlarda çalışan işçilere ek ödemeler ağustos ve aralık ayında verilecek. Peki, Kamu işçilerine tediye ödemeleri ne zaman verilecek? Tediye ne demek? İşte, tediye ödemelerine dair merak edilen bilgiler...

Devlet ve bağlı müesseselerinde çalışan işçilere verilecek olan tediyenin 2019 tarihleri belli oldu. Kamuda çalışan işçilere verilen bir maaş tutarındaki tediyenin birinci yarısı bu ay verilecek. Peki, tediye ödemeleri ne zaman yapılacak? Tediye ne demek ve nasıl alınacak?

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, Devlet ve Ona Bağlı Müesseselerde Çalışan İşçilere İlave Tediye Yapılmasına ilişkin 6772 sayılı Kanun kapsamına giren kurumlarda çalışan işçilere ek ödemenin tarihleri belli oldu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararla, kamu işçilerine bu yıl verilecek ilave tediyenin birinci yarısı 9 Ağustos'ta, ikinci yarısı ise 13 Aralık'ta gerçekleştirilecek.

TEDİYE NE DEMEK VE NASIL ALINACAK?

İlave tediye, devlet memurları kanununda bulunan bir ikramiye ve çalışan personele, ücret sistemine bakılmaksızın her yıl için bir aylık ikramiye veriliyor, tüm çalışanlar bu ikramiyeyi alıyor. Kadroya geçen taşeronlar da bu ikramiye hakkında yararlanıyor.

tediyee.jpg

Tediye ne demek? Tediye ne zaman ve kimlere ödenir?

TEDİYE NE DEMEK? KİMLER TEDİYE ALABİLİR?

Tediye nedir? Kimler tediye ödemesi alabilir? Belediye işçileri tediye alabiliyor mu? Asgari ücretli için tediye ne kadar? Tediye hesaplaması nasıl yapılır? İşte tediye ilgili tüm merak edilenler...

Tediye kelime anlamı olarak ek ödeme, ikramiye anlamına geliyor. Genel ve katma bütçeli kamu kurumları, sermayesinin yarısından fazlası Devlete ait olan şirket ve kurumlar ve Belediyelerde çalışan işçi statüsünde çalışan personele ücret sistemlerine bakılmaksızın her yıl için 2 aylık (52 gün ) tutarında devletçe verilen ikramiye ödeneğidir.

fw.jpg

Tediye ne demek? Tediye ne zaman ve kimlere ödenir?

İLK ÖDEME NE ZAMAN YAPILACAK?

Kamuda işçi statüsünde çalışan her işçiye 1 yılda toplam 52 günlük tediye ödemesi yapılıyor. Bu ödemelerin her biri 13’er günlük olmak koşuluyla 4 defada yapılıyor. Yer altında çalışan işçiler ise artı 1 tediye de daha ikramiye alıyor. 2019 yılı içi ilk ödeme 31 Ocak 2019 tarihinde yapıldı. Bu yılın ikinci ödemesi ise 31 Mayıs 2019 tarihinde yapılacak.

HANGİ İŞÇİLER TEDİYE ALAMIYOR?

Taşerondan kamu kadrolarına geçen işçiler tediye ödemesi alıyor.  Fakat belediyelerde ve iştiraklerinde çalışan işçiler bu süreçte  farklı bir uygulamaya maruz  kaldılar. Taşerondan belediye kadrolarına geçtikten sonra da tediye uygulamasından yararlanamadılar. Bazı belediyeler işçilerine ödeme yapsa da genelde bu konu bir zemine oturmuş değil. Bunun nedeni de lağvedilen Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü’nün belediyeler tarafından kurulan şirketlerin, ilave tediyeye ilişkin 6772 sayılı kanunda tanımlanan kamu kurumları arasında yer almadığı hususundaki görüş yazsısı.

YARGITAY'DAN TEDİYE KARARI

Antalya Bölge İdare Mahkemesi (BAM) 9. Hukuk Dairesi ile Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’ verdiği karar tediye bekleyen belediye işçisine ümit oldu.  İBB’ ye bağlı İETT’de taşeron olarak çalışan bir işçinin diğer çalışanlara ödenen tediyenin kendisine de ödenmesi için dava açtı. Yargıtay, Taşeron firmanın yüzde 99 hissesinin doğrudan belediyeye, yüzde 1’inin ise belediyenin bir alt işverenine ait olması nedeniyle söz sahibinin İETT olduğuna ve  işçinin başından beri İETT çalışanı olarak kabul edilmesine hükmetti.

tediye.jpg

Tediye ne demek? Tediye ne zaman ve kimlere ödenir?

Bu karar elbette yalnızca dava açan şahıs için geçerli. Ancak Yargıtay kararları emsal teşkil ettiği için, tediye talebiyle dava açmak diğer işçiler için sevindirici bir gelişme. Bu nedenle sayıları 450 bini bulan eski taşeron işçileri, ilave tediye talebiyle dava açmaya başladı.

TEDİYE ÖDEMESİ NASIL HESAPLANIR?

Yıl içerisinde 4 taksit şeklinde yapılan ödemelerin. İlki 1 Ocak’ta alındı. İkicisi ise 31 Mayıs’ta alınacak. Her bir ödeme 13 günlük yapılıyor. Asgari ücretli bir çalışanı ele alacak olursak her bir taksit 13 günlük asgari ücret tutarında yani 792.58 TL tutarında yapılıyor. Böylelikle yapılan 4 ödemenin toplamı yaklaşık 3.170 TL oluyor. İşçinin maaşı arttıkça alacağı ilave tediye ücreti de böylelikle artmış oluyor.