Tehlikeli oyun

Oyun kurallarında “tehlikeli oyun” olarak adlandırılan hareketlerde hedef daima top olmalıdır. Bu nedenlerle meydana gelecek hareketlerde endirekt vuruş verileceğini kurallar emretmekte. Hedef top değilse hiçbir zaman tehlikeli oyundan bahsedilemez. Bel üstü, rövaşata, kayarak ya da yatarak hareketler içerisinde bunları bulabilirsiniz. Ancak bu hareketlerin devamı rakibe temasla neticelenirse artık endirekt vuruş değil, direkt vuruş verilmelidir. Fakat bu temaslara rağmen hala endirekt vuruşlar verildiğini görüyoruz. Trabzonspor-Bursaspor müsabakasında ev sahibi ekibin uzatmalarda attığı golde Trabzonsporlu Bamba ayakla oynama mesafesinde. Bursasporlu Ömer topa kafayı sokuyor. Ayakla oynama mesafesine futbolcu kafayı sokuyorsa oyun devam eder. Şayet hakem oyunu durdurmuşsa ayakla oynama mesafesine kafayı sokan futbolcu aleyhine endirekt vuruş vermelidir.

 

Kasımpaşa-Beşiktaş
(Tolga Özkalfa)
FİFA listesinden çıktığı haberinden sonra daha başarılı. Yalnız kol ve dirseklere dikkat etmesi gerekir. Mübalalı şekilde yerinden atılmayan tacı futbolcu hakeme sormadan kullanıyorsa taç atışı karşı takıma verilir. 1987’de bu alınmış bir FİFA kararıdır. Yardımcı hakem Mehmet Metin’i kaldırdığı bütün doğru bayraklar nedeniyle kutlarım.

 

Elazığspor-Eskişehirspor
(Abdullah Yılmaz)
Elazığ’ın yine beraberlikle yetindiği maçı hatasız yönetti. Bu yıl, geçen sezondan daha iyi.

 

Sivasspor-Akhisar Belediyespor
(Halis Özkahya)
Oğuz’un Eneramo’ya ceza alanı içindeki hareketi topaydı. Sivasspor kalecisinin sakatlandığı durumda hamleyi oyuncuya yapan file bekçisinin hareketini iyi değerlendirdi. Bu kararı da doğruydu. Seyirci baskısına rağmen bu yıl en iyi müsabakasını yönetti.

 

Mersin İdman Yurdu-İstanbul BB
(Ali Palabıyık)
Aydın ile Ekrem’in ceza alanı içinde çarpışmasında “devam” kararı doğru. İlk müsabakasında geçerli not aldı.

 

Galatasaray-Kayserispor
(Cüneyt Çakır)
Cris’in ceza alanında Engin’i itmesi penaltı olmalıydı. Kayserisporlu defans oyuncusunun kolunun çok açık olmasını Cüneyt’in görmesi zordu. Yardımcı pozisyona daha hakimdi. Bu da örnek bir elle oynama penaltısıydı.

 

Gaziantepspor-Orduspor
(Hüseyin Sabancı)
İkinci Gaziantep golü öncesi Ordulu oyuncunun kaleci gibi elle oynadığı pozisyonda avantaj yerindeydi. Devamında tekrar elle oynandı, onu da avantaja sokması doğruydu ve gol geldi. Başarılı bir avantaj uygulamasıydı. Birinci ihlale sarı kart sportmenlik dışı davranışı nedeniyle doğru. İkinciye kart göstermemesi de doğru bir hareketti.

 

Trabzonspor-Bursaspor
(İlker Meral)
Uzatmalarda Trabzon’un attığı gol öncesi Bamba’nın ayağı oynama mesafesinde. Bursasporlu Ömer bu mesafeye kafasını sokuyor. Yanlış bir karar ve gol yok ediliyor.

 

Karabük-Gençlerbirliği
(Suat Aslanboğa)
Genelde iyi ancak LuaLua’ya devamlı faul yapıldı. Değişik oyuncuların müdahalede bulunması sarı karttan kurtulmak içindi.

 

Fenerbahçe-Antalyaspor
(Mete Kalkavan)
Fenerbahçe’nin kendi sahasında kaybettiği maçı hatasız yönetti. Sow’un penaltı beklediği pozisyonda devam kararı doğru. Sow’un sayılmayan golünde de kaleciye yaptığı teması iyi tespit etti.

Yazarın Diğer Yazıları