Tehlikeli oyun

Oyun kurallarında tehlikeli tarzda oynamanın karşılığı bir endirekt vuruştur. Tehlikeli hareketler için bel üstü kalkan ayaklar, röveşata yapılırken oynama alanında rakip oyuncuların bulunması, yatarak, kayarak hareketler içerisinde bunları görebiliriz. Ancak bu hareketlerin çoğunda endirekt vuruş kararı vardır. Bu hareketlerin devamında ayaklar rakibe temasla neticelenirse verilecek ceza endirekt değil direkt vuruş olur. Bazen bu uygulamalarda temas ayırt edilemiyor ve endirekt vuruş veriliyor. Ayak sadece kalksa endirekt vuruş, yalnız rakibe temas etse direk vuruş olur. Başa veya vücudun herhangi bir yerine yaralayıcı bir darbe olursa hareket kırmızıya dönüşür. Bu da Diagne'nin Beşiktaş maçında yaptığı hareketti. Oyuncunun oynama alanında rakip oyuncu yoksa ayağını istediği kadar kaldırabilir. Örneğin ayakla oynama mesafesinde, rakip futbolcu o mesafeye kafasını sokuyorsa ona temas olsa dahi oyun devam eder. Şayet hakem oyunu durdurmuşsa ayakla oynama mesafesine kafasını sokan futbolcu aleyhine endirekt vuruşa hükmeder. Tehlikeli hareketlerde hakemlerin şunlara dikkat etmesi gerekir: 1. Oyuncu topa müdahale etmek mi istiyor? 2. Rakibini dikkate almadan mı oynuyor? 3. Rakibi sakatlamaya mı çalışıyor. Hakem, bunları göz önünde bulundurarak doğru kararı vermelidir.

HK Kayserispor-M. Başakşehir

Serkan Tokat

Çok net görmemesine rağmen hakem penaltı kararı verdi. Hes Kablo Kayserisporlu futbolcuların toplu itirazı sonucu VAR'a gidildi. 2 dakika süren inceleme sonunda doğru olarak penaltı iptal edildi. Hakem önce penaltıyı verdi, sonra top oyun alanını terketti. Oyuna yeniden başlamak için korner geçerli olmaz. Hakem atışıyla başlamalıydı. Maçtaki en önemli hatası buydu.

Göztepe-Gençlerbirliği

Burak Şeker

Farklı biten müsabakanın hakem için zorluğu yoktu. Genel yönetimi iyiydi.

Trabzonspor-İH Konyaspor

Abdülkadir Bitigen

Abdülkadir Ömür'ün sakatlanması müsabakanın üzüntülü yanıydı. Bu pozisyonda Ömer Ali'ye verilen sarı kart doğruydu. Beklenmedik bir sakatlık çıktı. Penaltı beklentilerinde devam kararları doğruydu. Genel yönetimi iyiydi.

Çaykur Rize-Gaziantep FK

Halis Özkahya

Büyük bir bölümü kar yağışı ve karlı zeminde oynanan müsabakada görüş zorlaştığı için Çaykur Rizespor lehine verilen iki penaltı da VAR'dan izlenip verildi. Kömürle çizilen çizgiler 12 santimin üzerindeydi, bu bir hataydı. Gaziantep kalecisi ikinci yarı başlarken penaltı noktasından kaleye bir çizgi çekti. Bunu yapan oyuncuya sarı kart verilir. Herhalde görülemedi.

A. Hatayspor-Y.Malatyaspor

Ramazan Keleş

Yeni Malatyaspor lehine verilen penaltı, VAR'dan incelenerek elle oynamaktan verildi. Oyuncuların ihlali nedeniyle direkten dönen penaltı vuruşu VAR'dan izlenip tekrar ettirildi. Hakemin Atakaş Hatayspor lehine çaldığı penaltı, yardımcının ofsayt bayrağı ile iptali VAR'dan da görüntülendi.

Galatasaray-Y. Denizlispor

Suat Arslanboğa

Galatasaray ile Yukatelz Denizlispor arasında tek taraflı bir oyun oynandı ve farklı bitti. Hakem için zorluğu yoktu. Yönetimi iyiydi.

BB Erzurum-A. Alanya

Turgut Doman

Aytemiz Alanyasporlu Tzevellas'ın BB Erzurumsporlu rakibiyle olan pozisyonunda iki oyuncuya da sarı kart çıktı. VAR'dan çağrıldı. Tzevellas'ın rakibine vurması nedeniyle kart kırmızıya dönüştü. Genel yönetimi iyiydi.

MKE Ankaragücü-Kasımpaşa

Sarper Barış Saka

1-0 biten maçtı. En temiz gol kendi kalesine atılan goldür. MKE Ankaragücü'nün 3 puanı o golle aldığı müsabakada doğru kartlar gösterdi. İyi bir yönetim sergiledi.

Beşiktaş-Fatih Karagümrük

Mete Kalkavan

Fatih Karagümrük lehine verilen penaltı tartışmasız doğru. Müsabakada futbol güzel olunca hakemlik de güzel görülüyor. İyi bir müsabaka yönetti. 3. golün asistini yapan Beşiktaşlı Rıdvan golü atan Larin'e koşuyor. Larin onu görmüyor. Dönüp genç futbolcuyu tebrik etmeliydi.

DG Sivasspor-Fenerbahçe

Yaşar Kemal Uğurlu

Verilen penaltı kararı, tartışmasız ve VAR'sız doğruydu. Bazı sarı kartları vermese de yeni FIFA kokartıyla çıktığı müsabakada yönetimi iyiydi.

 

Yazarın Diğer Yazıları