"Tek Adam Rejiminin 100 Günü"

Meclis'in arı gibi çalışkan ve başarılı simalarından CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, hafızalarımızı tazeleyecek bir rapor hazırladı. Çakırözer'in "Tek Adam Rejiminin 100 Günü" başlığıyla hazırladığı rapor aynı zamanda iktidarın vaatlerinin sorgulanması için çok önemli bir rehber olmuş. Utku Çakırözer, sorgulamanın başlangıç tarihi olarak, Erdoğan'ın 100 günlük eylem planını açıkladığı 3 Ağustos tarihini esas almış.

Utku Çakırözer, "16 yıllık AKP iktidarının devamı tek adam rejiminin 100 günü 10 Kasım Cumartesi günü doldu. Büyük vaatlerle 100 Gün Eylem Planı açıklanmış, yüzlerce hedef konmuş, binlerce proje sözü verilmişti. Ülkenin 100 günde geldiği duruma bakıldığında 16 yıllık beceriksizliğin sonucu ekonomik kriz daha da derinleşirken, projeler için kaynak dahi bulunamadı. Bu 100 günün emekçinin, emeklinin, çiftçinin, esnafın, işsizin, kadınların, öğrencilerin ve hak hukuk adalet bekleyen milyonların yüzünü güldürmediği açık" diyor. Çakırözer, "fiyasko" olarak tanımladığı 100 günün bilançosunu şöyle çıkarıyor;

* Enflasyonda rekor

2018'e yıl sonunda yüzde 7 enflasyon hedefiyle giren AKP hükümeti, 100 gün içinde önce enflasyon tahminini yüzde 21'e taşıdı. Ama bunu bile tutturamadı. Ekim ayı itibariyle yüzde 25'e tırmandı. Ekonomiyi iyi yönetemediği için enflasyonu düşüremeyen tek adam yönetimi çareyi süpermarketlere zabıta göndermekte buldu!

* 10 günde dolar fırladı

Vaatlerle dolu 100 Gün Eylem Planı'nın daha 10. Günü olmadan 1 dolar 7 lirayı gördü.

* Düşüreceğiz diyenlerden rekor faiz

Merkez Bankası faizi yüzde 25'e çıkarırken, reel piyasalarda faizler yüzde 30-40'ları buldu..

* Konkordato ve işsizlikte rekor

Resmî olarak yüzde 11-12 gösterilen işsizlik yüzde 20'yi aştı. Altı milyondan fazla işsiz var. İşsizlik nedeniyle intiharlarda artış var. 

* İşsizlik Fonu yağmalandı

İşçiler kara gün akçesi gördükleri 'İşsizlik Fonu'ndan faydalanma koşullarının esnetilmesini beklerken, İşsizlik Fonu yağmalanmaya devam ediliyor. 127 milyar liralık fondan işçilere ayrılan pay devede kulak kalırken, hükümetin birçok seçim yatırımı işsizlik fonundan finanse edilmekte. Son olarak kamu bankalarına Fon'dan 11 milyar lira aktarıldı.

* Yoksulluk ve işsizlik intiharları

Geçinemediği için intihar eden yurttaşların sayısı hızla artıyor.

* İş cinayetleri arttı, hak arayan işçiler tutuklandı

Yüz gün hedefinde sıralanan 3. havalimanının inşaatında 30'dan fazla işçi öldü.

* Yurttaş borç batağında

Halkın yüzde 14'ü sürekli yoksulluk, yüzde 28'i ciddi maddi yoksunluk yaşarken, yüzde 69'u da borçlu.

* Emekli ikinci iş peşinde           

Geçinemeyen emekliler ikinci işte çalışmak zorunda. 2018 yılında iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerden 22'si 65 yaş ve üzerinde.

* Lükse, şatafata tam gaz devam

Sarayın bir günlük harcamasının 1,8 milyon lira olduğu ortaya çıktı.

* Garantiler için ödenen paralar bütçede kara delik

'Cebimizden 5 kuruş çıkmayacak' denilen ve dolar garantisiyle yapılan köprü, otoyol ve hastane giderleri için bütçede şimdiden 44,5 milyarlık bir kara delik oluştu.

* Özelleştirmenin bedeli: Kağıt krizi

SEKA'yı yok pahasına satmanın bedelini bu yüz günde hep beraber ödedik. Gazete sahipleri ve yayıncılar gazete ve kitap basacak kağıt bulmakta zorlanıyor. Başta kağıt birçok temel üründe Türkiye artık ithalatçı konuma geldi.

* Kriz ameliyathaneye girdi

Ekonomik kriz ve dövizdeki artış nedeniyle ameliyatlar yapılamaz hale geldi. Grip aşısından kanser ilaçlarına kadar birçok ilaç döviz kurları nedeniyle getirilememekte.

* Kadının ne adı ne de hakkı var!

Kadınların temel insan haklarına ve hak taleplerine yönelik hiçbir adım atılmazken, kadına yönelik şiddet hızla artmakta. 2017 yılında 409 kadının öldürüldüğü kayda geçirilirken, 2018 yılının ilk 10 ayında 363 kadın uğradığı şiddet sonucunda öldürüldü.

* Çocuk evlilikleri arttı

Çocuk yaşta evliliklerde dünyada ilk 10'dayız. Son 10 yılda yaklaşık 500 bin kız çocuğu devletin izniyle evlendirildi.

* Demokrasi askıda

Türkiye, demokrasi kalitesi açısından 41 ülke arasında son sırada.

* Yurt dışına kaçış var

100 Gün Planındaki hedeflerden biri Bilim İnsanlarımızın Yurda Dönüş Seferberliği idi. Ama Türkiye'de tam aksi yaşanıyor. Artan otoriterleşmeden, demokrasi ve hukuk devletinde yaşanan geri gidişten ve ekonomik krizlerden endişe duyan gençler çareyi yurt dışına göç etmekte arıyor.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, kapsamlı raporuna bir de " 100 Gün Böyle Geçti" diye başlık açmış. Orada da hatırlanması gereken çarpıcı tespitler var;

"7. GÜN 9 AĞUSTOS: Üniversite sınav sonuçlarına göre 41 bin öğrenci sıfır çekti.

10. GÜN 12 AĞUSTOS: Dolar 7.20 lira oldu.

11. GÜN 13 AĞUSTOS: Türkiye Kasaplar Odası Türkiye'de beyaz etin 8 ayda yüzde 200 zamlandığını açıkladı.

15. GÜN 17 AĞUSTOS: Akaryakıta 90 gün sonra yine yüzde 9 zam. Benzinin litresi 6.85 TL oldu.

31. GÜN 2 EYLÜL: Doğal gaz ve elektriğe zam yapıldı. Halkbank 'yanlışlıkla' doları 3 lira 88 kuruştan avroyu 4 lira 32 kuruştan sattı.

33. GÜN 4 EYLÜL: Saray'ın 30 Ağustos menüsü. Ejder suyu, zencefilli somonlu suşi.

34. GÜN 4 EYLÜL: Türkiye'de otomotiv pazarı 8 ayda yüzde 21 daraldı.

51. GÜN 22 EYLÜL: Kocaeli'de İsmail Devrim çocuğuna okul kıyafeti alamadığı için intihar etti.

60. GÜN 1 EKİM: Ekonomi yönetimi McKinsey'ye bırakıldı.

72. GÜN 13 EKİM: ABD'li Rahip Brunson serbest kaldı.

77. GÜN 18 EKİM: Atanamayan öğretmen Ersin Turhan intihar etti. Cebinden sadece 10 lira çıktı.

100. GÜN 10 KASIM: Tüm Türkiye Atatürk'ü ölümünün 80. yıldönümünde anarken, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş Atatürk düşmanı Kadir Mısıroğlu'nu ziyaret etti."

Yazarın Diğer Yazıları