Tek Parti döneminin Türkiye'ye ettiği zulüm!

5 Aralık 1934…

Mustafa Kemal Atatürk, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verdi.

Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkı tanınırken "Medeniyetin beşiği Avrupa"da ise kadınlar 'ikinci sınıf insan' gibi görülüyorlardı.

Durumları o kadar vahimdi ki; Fransa 10, İtalya 11, Belçika 14, Yunanistan 15, İsviçre ise tam 36 yıl sonra kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyacaktı.

***

Geçtiğimiz günlerde AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Atatürk dönemine ilişkin şu sözleri sarf etti:

"Tek parti yıllarında olduğu gibi İslam'ı gerilik emaresi olarak gören faşist zihniyet ülkemizde tarihe karışmıştır. Gerici yobaz, takunyalı diyerek insanımızın inancıyla kavga edenler son 17 yılda olduğu gibi hep kaybetmeye mahkumdur."

***

5 Aralık 2019…

Atatürk'ün kadınlara seçme ve seçilme hakkını verdiği günden tam 85 yıl sonra, bir gün içinde kadınlarımızla ilgili çıkan haberler:

***

Samsun'da 54 yaşındaki Düriye Koyun, 20 yıllık eşi Saadettin Koyun tarafından önce yumruklandı, sonra üzerine kaynar su dökülerek yakıldı. Nöbetçi mahkeme saldırgan adamı serbest bıraktı. Olayın basına yansıması üzerine Savcılık itiraz etti ve saldırgan cezaevine gönderildi.

***

Nevşehir'de 2 çocuk annesi Yeter Ç. (25), gece geç saatlerde 10'uncu kattaki evinin balkonundan düşerek yaşamını yitirdi. Polis, şüpheli ölümle ilgili çok yönlü soruşturma başlattı.

***

Kadıköy vapurunda kadınlara yönelik, "zincirleme cinsel taciz" suçunu işlediği iddiası ile hakkında 3 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açılan Rıza E.'nin yargılanmasına başlandı. Sanık Rıza E. Sosyal medyaya da yansıyan görüntülerle ilgili olarak, "Hastalığımın etkisiyle istemsiz davranışlarda bulunuyorum" savunması yaptı.

Mahkeme sanığın tutuksuz yargılanmasına devam kararı vererek, erteledi.

***

Antalya'da öğle yemeği için bir restorana giren Ebru Avaz'ın (21) elini yıkamaya giderken, masada bıraktığı çantasındaki 750 lira çalındı. Maaşından kalan son para olduğunu belirten Avaz, "Borcumu ödeyecektim. Çocuğuma bez alacaktım" diyerek, gözyaşı döktü.

***

Samsun Karadeniz Kız Yurdu'nda görevli güvenlik müdürü M.K., kendisine kapıyı açmadıkları iddiasıyla 2 kadın güvenlik görevlisini darp etti. Olaydan sonra saldırgan M.K'nın sadece görev yerinin değiştirildiği anlaşıldı.

***

Evlerinin önünde bıçaklanarak öldürülen Ceren Özdemir'in katili, emniyette verdiği ifadede olaydan pişmanlık duymadığını ve kendisine zayıf bir hedef seçerek planlı bir eylem yaptığını söyledi. Katil Özgür Arduç'un cinayet hükümlüsü olduğu, daha önce cezaevinden 2 kez firar ettiği ve buna rağmen izinli olarak gezdiği ortaya çıktı. Katil, Özdemir'i daha önce tanımadığını da belirtti.

***

Hükümete yakınlığıyla bir gazetede köşe yazarlığı yapan N.Ş. isimli şahıs, yine hükümete yakınlığıyla bilinen bir kanalın canlı yayınında saldırıya uğrayan gazetecilerle gülerek dalga geçti. N.Ş. "Saldırı denilmez, onlar aile içi şiddet" sözleriyle aile içi şiddeti de meşrulaştırmak istedi.

***

Tek parti dönemi gerçekten bu ülkeye büyük zulüm etti!

Yazarın Diğer Yazıları