"Tel Rifat bölgesi temizlenmeli"

"Tel Rifat bölgesi temizlenmeli"
Yaz aylarının gelmesiyle PKK'nın terör eylemlerini artıracağını söyleyen Emekli Korgeneral Hasan Kundakçı, "Tel Rifat bölgesi temizlenmeli" dedi.

Fatih ERBOZ/Ankara

"EL RİFAT VE MENBİÇ KONTROL EDİLMELİ"

Yaz aylarıyla birlikte terör örgütü saklandığı yerden çıkıp kırsal alanda eylemlerini arttırmak istiyor. Emekli Korgeneral Hasan Kundakçı, Türkiye'deki mücadele kadar Suriye'deki adımların da önemli olduğunu belirtti. Kundakçı, "Bizim öncelikle Tel Rifat bölgesini temizleyip, Cerablus- Azez- El Bab arasındaki bölgeyi hatta tüm gücümüzle yüklenip, siyasi alandaki imkânları da kullanarak Menbiç'i temizleyip bu bölgeyi ele geçirmemiz gerekir. Bundan sonra Fırat'ın doğusuna yüklenmek gerekir. Afrin'deki sonuç iyi. Bir süre Amanoslar'daki hareketliliği durdurur, koridoru kesti. Şu anda yapılması gereken Afrin'in doğusunda bulunan Tel Rifat bölgesinin temizlenmesi, Menbiç'e gidilmesi. ABD'liler buraya üs kurdu. Siyasi her türlü taktik ve olanak kullanılmalı. Menbiç kesinlikle ele geçirilmeli" dedi.

Teröristlerin inlerinden çıktığını belirten söyleyen Kundakçı, kısa mesafelerde hareket edebildiklerini ifade etti. Kundakçı şöyle devam etti:

"Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin her tarafında da dikkat ederseniz mücadele ediyor. PKK şu anda belli yerlere sıkıştı. Büyük kısmı Afrin'den ayrıldı. Suriye bölgesinde yerleşik bulundukları, Afrin, Cerablus bölgesinden çıktı. PYD'lileri eğiten ve yöneten PKK'lılar oradan çıktı. Özellikle Afrin bölgesinde Amanos dağlarına sızan teröristler kalmadı, hepsi Fırat'ın doğusuna çekildi. Bir kısmı da Türkiye'deki zayıf yönlerine çekildiler. Daha önce terörist yönünden kaybettikleri alanlara doğru kaydırdılar. Takviye ettiler o bölgeleri. TSK'da tespit ettiği bölgelerde operasyonlarını sürdürüyor. Kışın kaya oyuklarında kaldıkları dönemde düşündükleri planları yaşama geçiriyorlar."

AMAÇLARI KIRSALDA SES GETİRMEK

PKK'nın son zamanlarda kentlerde eylem yapamadığını dile getiren Kundakçı, kırsalda eylem yapmak isteyeceklerini bildirdi. 2013- 2016 yılları arasında kentlerde eylemleri kolay yaptıklarını, şu anda ise rahat edemediklerini aktaran Kundakçı, "O bakımdan kırsal onlar için önemli. Kentlerde kayıp veriyorlar. Kırsal bölgelerde biz varız demek isteyecekler. Güvenlik güçleri de dişe diş mücadelesini yapıyor. Teröre taviz vermek diye bir şey olamaz. İyi bir açık bulurlarsa, genişleyebilecekleri yer görürlerse bir şeyler koparmaya çalışırlar. Güvenlik güçleri ellerindeki bütün imkânlarla mücadele ediyorlar. Daha önce gözetleme imkânları azdı. Ellerindeki İHA, silahlı İHA, gözetleme imkânları teröristlerin nerede ne yaptıklarını açık açık gösteriyor. Hava Kuvvetleri rahat bir şekilde gördüklerini vuruyor. Nerede tespit ederse edilsin anında vuruyor. Kara kuvvetleri ve Jandarma mücadele ediyor. Şehirlerde polis MİT unsurları birlikte hareket ediyorlar. Yeter ki yeri tespit edilsin. Teröristi gördü mü gerçekten imha eder" diye konuştu.

TEL RİFAT VE MENBİÇ ALINMALI

Hasan Kundakçı, Suriye'de ABD'nin tekrar PYD'ye araç ve gereç desteğine başladığına dikkat çekerek, verdikleri arasında iyi silahlar olduğunu söyledi. Kundakçı şunları kaydetti:

"Gece görüş cihazları var. Afrin'den sonra bizim hareketimiz duraksadı. Seçimlerle duraksadı. ABD'lilerin Şam civarına attıkları roketler nedeniyle durakladı. Bizim öncelikle Tel Rifat bölgesini temizleyip, Cerablus-Azez-El Bab arasındaki bölgeyi hatta tüm gücümüzle yüklenip, siyasi alandaki imkânları da kullanarak Menbiç'i temizleyip bu bölgeyi ele geçirmemiz gerekir. Bundan sonra Fırat'ın doğusuna yüklenmek gerekir. Afrin'deki sonuç iyi. Bir süre Amanoslar'daki hareketliliği durdurur, koridoru kesti. Şu anda yapılması gereken Afrin'in doğusunda bulunan Tel Rifat bölgesinin temizlenmesi, Menbiç'e gidilmesi gerekir. ABD'liler buraya üs kurdu. Siyasi her türlü taktik ve olanak kullanılmalı. Menbiç kesinlikle ele geçirilmeli. Bizim denetimimiz altına girmeli. Fırat'ın doğusundaki Ayn-el Arap bölgesine, Tel Abyad bölgesine ve Irak sınırına Habur'a kadar olan bölgede karşı tarafı susturmalıyız. Bu bölge yoksa çıbanbaşı olur, her zaman rahatsız eder. Sınırlarımızın üstündeler. Artık o bölgede Suriye'nin gücü yok. Suriye'deki ilişkileri arttırıp bu bölgede karşı tarafı caydırmak gerekir. Mümkünse bu bölgeyi susturmak gerekir."

TÜRKMENLER DESTEKLENMEZSE MEKAN PKK'YA KALIR

Irak ordusunun bir ara Kuzey Irak'a geldiğini anlatan Kundakçı, PKK'nın tekrar ufak tefek hareketlere giriştiğini, bir takım imkânlara giriştiğini dile getirdi.

Türkmenlerin ise yalnız bırakıldığına vurgu yapan Kundakçı sözlerini şöyle tamamladı:

"Onları destekleme imkânı olmadı. Türkmenler son seçimlerde büyük haksızlıklara uğradı. Biz destek imkânları olsaydı orada Türkmenler de gücünü gösterebileceklerdi. Türkmenler uzun süredir sessizler. ABD'nin oraya gelip gitmesinden sonra Türkmenlerin sesi duyulamıyor. Geçen seneki hareketten sonra Ekim- Kasım aylarındaki hareketten sonra Türkmenler kendi gücüne kavuşma imkânı buldular. Irak bölgesi ayrılınca güçleri yetmiyor. Türkmenler desteklenirse PKK'nın büyümesi zor olur. Destek olunmazsa PKK orada boşluk bulur ve hareketlenir."