Telefonu servise götürmeden önce yapmanız gerekenler

Telefonu servise götürmeden önce yapmanız gerekenler
Çeşitli arızalar nedeniyle akıllı telefonlarını yetkili servislere ya da tamircilere götürenler, gizlilik sorunlarıyla karşılaşabilir. Bunun önüne geçebilmek için ne yapmanız gerektiğini anlattık.

Günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan akıllı telefonlar, birçok kişisel verimizi de içinde barındırıyor.

Bu nedenle kullandığınız telefonların başkasının eline geçmesi; özel yazışma, fotoğraf ve videolar gibi dosyaların tehlikede olduğu anlamına gelebilir.

Herhangi bir arıza durumunda telefonlarını yetkili servislere ya da tamircilere verenler, özel dosyalarının ve bilgilerinin üçüncü kişilerin eline geçmesi konusunda tedirginlik yaşıyor.

Birçok kişi, bu tarz olumsuzluklardan kaçınmak için tuş kilidi ya da parmak izi kilidi koymak, telefondaki dosyaları silmek gibi tedbirler alırken, Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Ahmet Hasan Koltuksuz, bu tarz tedbirlerin daha bilinçli olarak alınması gerektiğini söyledi.

 

"YETKİLİ SERVİSE GÖTÜRÜN"

Telefonların, yetkili servise götürülmesinin siber güvenlik açısından oldukça önemli olduğunu ifade eden Koltuksuz, "Yetkili servise değil de herhangi bir tamirciye götürdüğünüzde, telefonunuzu kime emanet ettiğinizi bilmiyorsunuz. Herhangi bir olumsuzluk durumunda, daha sonra geriye giderek o kişileri orada bulmak kanuni açıdan oldukça zor.

Çoğu zaman ya çalışan kişilerin ya da telefona yapılan işlemlerin kayıtları tutulmayabiliyor. Dolayısıyla, telefona bir siber saldırı gerçekleşirse kanuni olarak bir şeyler yapılması çok zorlaşıyor. Yetkili serviste de böyle bir şey olabilir mi? Olabilir. Ancak kimin nasıl bir işlem yaptığı daha kolay tespit edilebilir." uyarılarında bulundu.

"DOSYALARI SİLİN VE SIM KARTI, HAFIZA KARTINI ÇIKARIN"

Koltuksuz, siber saldırıdan korunmak için telefonu servise götürmeden önce yapılması gereken en önemli şeyin, her türlü dosyanın yedeklenip, SD ve SIM kartlarının çıkarılması olduğunu belirterek, "Cep telefonlarının hemen hepsine SD kart takılıyor. Biz gerek telefondaki kişiler olsun gerek çekilen fotoğrafların ve diğer tüm bilgi ve dosyaların SD kartta tutulmasını öneririz.

Dolayısıyla telefonunuzu teslim etmeden önce hem SIM hem de SD kartınızı çıkarttığınızda telefonunuzun içinde erişilebilecek bir şey kalmamış olur. Ancak bazı modellerde SD kart takılamıyor. Böyle durumlarda da dosyaların, fotoğrafların ve diğer her şeyin bir yedeğinin alınması gerekiyor.

Bunları, bilgisayar ya da bluetooth üzerinden yedekleyebilirsiniz. Servise verirken de yedekleme işleminden sonra dosyaları silebilirsiniz." diye konuştu.

"SİLİNEN DOSYALAR GERİ GETİRİLEBİLİR"

Cep telefonundan silinen dosyaların geri getirilmesinin teknik olarak mümkün olduğunu hatırlatan Koltuksuz, sözlerine şöyle devam etti:

"Bunlar telefon listesi olabilir, çekilen fotoğraflar olabilir, her türlü dosya olabilir. Kalıcı olarak silmek için, çeşitli yazılımlar var. Onların kullanılmasını tavsiye ediyoruz.

Bunları telefonunuza indirebilirsiniz. Kullandığınız telefon tipine göre bunları ya ücretsiz olarak ya da düşük bir ücret karşılığında indirebilirsiniz. Telefonunuzu dosyasız tutmak, telefon hijyeni açısından oldukça önemlidir."