Terör örgütüne ABD kalkanı!

Terör örgütüne ABD kalkanı!
ABD Savunma Bakanı Carter, Suriye’nin kuzeyindeki mücadelenin IŞİD’e odaklanması gerektiğini Türkiye’den de bunu istediklerini söyledi.

ABD Savunma Bakanı (Pentagon) Ashton Carter, Hindistan Savunma Bakanı Manohar Parrikar ile Pentagon’da yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Suriye’nin Cerablus bölgesindeki Fırat Kalkanı Harekatı ile ilgili soruları cevapladı. Türkiye’den, (bölücü terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD’nin silahlı kolu) YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile çatışmamasını istediklerini dile getiren Carter, odak noktasının IŞİD ile mücadele olması gerektiğini savunarak, terör örgütünü savundu. Carter, “Türkiye’den IŞİD ile mücadeleye odaklanmış şekilde kalmasını, SDG ile çatışmaya girmemesini istedik.

Son günlerde bir dizi temaslarımız oldu” dedi. Carter, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’ın bu konuda mevkidaşı Hulusi Akar ile konuştuğu bilgisini verdi ve kendisinin de Savunma Bakanı Fikri Işık ile gelecek hafta konuyu ele almak istediğini aktardı. Carter “YPG, Menbic operasyonu sonrasında Fırat’ın doğusuna çekiliyor. Doğal olarak bu durum onları Cerablus bölgesine inen Türk güçlerinden ayıracak ve Türk güçlerinin oldukları yerde kalmalarını sağlayacak” dedi.

Dışişleri desteklemiyor

ABD Dışişleri Bakanlığı da koordineli olmayan çabaların IŞİD ile mücadeleye faydası olmayacağını savundu. Bakanlık Sözcüsü John Kirby “Cerablus’un güneyi ve Menbic’in kuzeyini, şu anda IŞİD’in bulunmadığı bölgeyi yakından izliyoruz. TSK ve bazı muhaliflerle SDG içindeki Kürt birimler arasındaki çatışmalar, bu eylemler ABD ile koordineli değildir. Biz bunları desteklemiyoruz” dedi.

Hollande’ın iddiası

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, “Türkiye’nin Suriye’deki faaliyetleri çatışmaların tırmanmasına yol açabilir” dedi. Hollande, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki askeri faaliyetlerinin ülkedeki gerginliği artırma riski barındırdığını iddia etti. Hollande, tüm tarafları çatışmayı sonlandırmaya ve Suriye’deki barış görüşmelerine dönmeye çağırdı.

PKK uzantısı PYD küstahça tehdit etti

PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’nin Eş Başkanı Asya Abdullah, “Saldırılar nereden gelirse gelsin (PYD’nin silahlı kolu) YPG ve Suriye Demokratik Güçleri karşılık verecektir. Kendini savunacaktır” diyerek Türkiye’yi tehdit etti. Abdullah, Türkiye’nin Cerablus’a düzenlediği operasyon ve YPG’ye yönelik müdahalesi başta olmak üzere birçok konuda konuştu. Türkiye’nin Cerablus harekâtıyla ilgili Abdullah şunları söyledi: Türkiye Cerablus’a girerek Suriye topraklarını işgal etti. Türkiye’nin Cerablus müdahalesini işgal olarak değerlendiriyoruz. Bu işgalin tehlikesi vardır. Bu işgal Menbiç zaferi için yapıldı. Afrin’e ulaşmayı kesmek için yapıldı. Bizim görüşümüz nettir, bu müdahaleye karşıyız. PYD ve YPG, Kuzey Suriye Federasyonu’nda ısrar edecek mi? En iyi çözüm budur. Türkiye’nin Cerablus’tan daha güneye inmesi ve orada kalıcılaşması mümkün mü? Bizim düşüncemize göre bu olamaz. Türkiye kalıcı olamaz çünkü Suriye halkı ve Cerablus, Bab ile Menbic halkı Türkiye’yi istemiyor.

Türklere verilen sözler tutulmadı

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD’nin Fırat Nehri’nin batısına geçmeyeceği konusunda ABD’nin Türkiye’ye verdiği sözü tutmadığını belirterek, “Benim 35 yıllık tecrübem, eğer Türklere verdiğiniz söze sadık kalmazsanız çok çabuk pişman olursunuz” dedi. Jeffrey, BBC Radyo’da katıldığı bir programda, Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye’nin Türkiye sınırındaki Cerablus bölgesinde terör tehditlerine karşı yürütülen Fırat Kalkanı Harekatı’na ilişkin soruları yanıtladı. Terör örgütü IŞİD’in hem ABD hem de Türkiye için tehdit olduğunu dile getiren Jeffrey, çoğunlukla Arap nüfusun yaşadığı bölgeleri ele geçirmeye çalışan PYD’nin ise Türkiye için kesin bir tehdit olduğunu vurguladı. Jeffrey, “Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ankara’da Türkiye’ye net bir şekilde Kürtlerin Fırat nehrinin doğusunda kalacakları ve batıyı ele geçirmeye çalışmayacakları sözünü verdi. Türkler bunu kabul ediyor ancak PYD çekilmedi” dedi.