"Terörist orduyla kaos çıkarabilirler"

"Terörist orduyla kaos çıkarabilirler"
Türkiye ile ABD arasındaki "güvenli bölge mutabakatı"nı değerlendiren Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Emekli Binbaşı Doç. Poyraz Gürson, ABD'nin Türkiye'nin kararlı tutumu karşısında zaman kazanmak için bir hamle yaptığını söyledi.

Müşterek harekât merkezinin nasıl kurulacağı konusunda teknik ayrıntıların netleştirilmesinin Türkiye açısından büyük önem taşıdığını belirten Gürson, şöyle dedi:

"ABD'nin başta Cumhurbaşkanı ve Milli Savunma Bakanı'nın kararlı çıkışlarının ardından böyle bir adım atmasının dikkat çekici. Ancak teknik konular önemli. Müşterek harekât merkezi nasıl teşkil edilecek? Kaç Türk, kaç ABD subayı olacak? Bunların görev dağılımları nasıl olacak? ABD'nin açıklamadığı konular var. Türkiye kendisi açısından her anlamda emir komuta birliğini sağlayacak bir subayı hareket merkezinin başına getirmeli. Bu subay son derece deneyimli ve ABD'lilerin de ezberini bozacak bir subay olmalı. Bundan sonra Türkiye harekat merkezindeki kontrolü sağlayabilir. Şunu unutmayalım, ABD güvenli bölge olarak tanımladığı yerde 'Terör örgütünü temizleyeceğim' dese bile Suriye'nin kuzeyini tam bir terör yuvasına çevirdi. Orada şu anda 100-110 bin ciddi anlamda, ağır silahları olan terörist grubu var. ABD Türkiye'nin isteklerini bilmesine rağmen orada bir terörist ordu kurup, silahlandırmaktan çekinmedi. Bu silahlı yapıyı gerektiğinde İran'da kullanır yorumu yapıyoruz ama Türkiye'ye yönelik olarak neden kullanmasın? Özellikle Irak üzerinden bunları Türkiye'ye göndermek isteyip, Türkiye'de kaos çıkarmak ister mi ABD, isteyebilir, bunun garantisi yok. Türkiye bana göre bunu da dikkate alarak özellikle Irak tarafından teröristlerin geçiş noktalarını tabiri caizse tamamen tıkamalı. ABD güvenli bölge diyor ama Türkiye'nin Suriye'de giriş çıkışını kolaylaştıracak ceplerin kurulmasının ucunu kapattı."

Poyraz Gürson, ABD'nin Doğu Akdeniz'de tüm yaşananlara rağmen Türkiye ile Suriye'nin kuzeyine yönelik bir uzlaşma aramasının da dikkat çekici olduğunu söyledi. "ABD Doğu Akdeniz'de tüm bu gelişmeler olurken neden Türkiye ile uzlaşıyor, Suriye'nin kuzeyinde adeta havuç gösteriyor" diyen Gürson, şöyle devam etti: "Türkiye'nin tüm hamlelerine rağmen Yunanistan bölgede boş durmuyor. Yunanistan yine felaket senaryosu olarak söylemek istemiyorum ama tam anlamıyla Türkiye'ye yönelik savaş pozisyonu almış durumda. Tüm ikili antlaşmalarını buna göre yaptı. Adaları silahlandırdı. 100 yıl önceyi unutmayalım biz güneyimizde ve doğu bölgelerimizde uğraşırken Ege'den çıkıp geldiler, bunun da nedeni işte bu batılılardı. ABD diplomasisini tam anlamıyla yine 100 yıl önceki şartlara göre kurgulamış durumda. 100 yıl önceki şartlar Türkiye için de mevcut. Orduyu yıpratmak istediler, milli varlıkları satmak istiyorlar ki bir kısmını sattılar."