'Terörist unsurlar her tarafa dolacak'

'Terörist unsurlar her tarafa dolacak'
İYİ Parti Milletvekili Behiç Çelik, Türkiye'nin, Suriye'de tek başına inisiyatif alarak hamle yapmasının zor olduğunun kesinleştiğini ifade etti.

Fatih Erboz / Ankara

İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, ABD ve Rusya'nın Suriye'yi üsleri aracılığıyla tamamıyla çevrelediğini belirterek, Türkiye'nin, Suriye'de tek başına inisiyatif alarak hamle yapmasının zor olduğunun kesinleştiğini ifade etti.

Çelik, şöyle konuştu: "ABD güney sınırımıza geldi yerleşti. Batıda zaten bir anlamda ABD ile NATO aracılığıyla komşu oldunuz. Bunlar yetmiyormuş gibi NATO zaten tüm birimleriyle Türkiye'nin içinde, yani ABD bir anlamda Türkiye'nin içinde. Rusya artık sadece kuzey komşumuz değil, güney komşumuz. Rusya, Suriye'de Lazkiye ve Tartus'taki üslerine üs eklemeye devam devam ediyor. Şam'daki üsleri ayrı. ABD Suriye'de Haseke'de hava limanı kuruyor. Erbil'deki üssü faaliyette. Zaten Erbil'deki üssünden TIR'larla silahları Suriye'nin kuzeyine getirdi."

ABD'nin sürekli olarak Suriye'de IŞİD'in varlığını ileri sürerek bölgeye üsleriyle yerleştiğini belirten Çelik, "Suriye hükümeti Rusya'yı çağırdı. Peki ABD neden orada? BM hükümlerine göre orada değil. ABD'nin önleyici faaliyet konsepti var. Bu terör kaynaklarını ABD'ye zarar vermeden önce yerinde bitirmeyi öngörüyor. Buna göre Suriye'ye geldi yerleşti. Bununla yetinmedi, Türkiye ile Şanlıurfa'da müşterek harekat merkezi kurdu. Müşterek harekat merkezi dediğiniz tam olarak belli değil. Belli değil çünkü hala güvenli bölgenin derinliği konusunu tartışıyoruz" dedi.

Çelik şunları söyledi: "Bir başka konu Fırat kalkanı ile El Bab bölgesine giren Türkiye IŞİD'i Suriye'de tamamen bitirdi.  Türkiye PKK koridorunu kesmek için son derece doğru ve milli bir harekatla burayı etkisiz hale getirerek PKK'nın koridorunu kesmekle kalmadı IŞİD'i de bitirdi. ABD ise hala IŞİD ile mücadeleyi bahane ederek orada bulunmak istiyor. Dolayısıyla ABD'nin varlığı da Suriye'de tartışmalı. Bir başka nokta Türkiye El Bab'a operasyon düzenleyerek, Afrin'e operasyon düzenleyerek ne kadar doğru yaptıysa şimdi de Şam yönetimini tanımadığını belirterek çelişki içine düşüyor. BM hükümlerine göre Suriye hükümeti hala geçerli."

İdlib kentinde yaşanan sıkıntıların da apayrı bir konu olarak Türkiye'nin karşısında olduğunu belirten Çelik, "İdlib kentinin nüfusu 1 milyondu. Şimdi nüfusu 3 milyona yaklaştı. Suriye'deki bütün terörist unsurları toplayıp oraya getirdiler. Şimdi bunlar Türkiye sınırına dayanmış durumda. Türkiye'ye geçtikleri durumda İstanbul'dan Kars'a kadar terörist unsurlar her tarafa dolacak. Bu unsurların eylem yapıp Türkiye'ye zarar vermeleri bir kenara kendi İslam anlayışlarını Türk toplumuna yayma riskleri de ayrıca değerlendirilmesi gereken bir konu. Bu konu Türkiye için ciddi sorunların başında geliyor" dedi.