Daha önce terörist APO'ya methiyeler dizen Hilal Kaplan Avustralya örneği verdi

Daha önce terörist APO'ya methiyeler dizen Hilal Kaplan Avustralya örneği verdi
Sabah yazarı Hilal Kaplan, Türkiye'de kontrol altına alınamayan yangınlar için başlatılan "Help Turkey" kampanyasına ilişkin olarak, "Yahu koca Avustralya kıtası 240 gün yandı. Ama bir Avustralyalı da çıkıp 'Avustralya'ya yardım et' diye sosyal medyada duyar kasmadı" dedi. Gerçek ise böyle değil...

Hilal Kaplan, "Devletimiz zaten diplomatik teamüller çerçevesinde gelen yardım taleplerini değerlendirirken, kendileri çağrı yaptığı için ülkelerin harekete geçeceğini düşünecek kadar da küçük dağları kendileri yaratmıştı! Tabii Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri menşeli bot hesaplar da bizleri çok düşündüklerinden bu kampanya için fazla mesai yapmayı göze almışlardı...

Yahu koca Avustralya kıtası 240 gün yandı. Ama bir Avustralyalı da çıkıp "Avustralya''ya yardım et" diye sosyal medyada duyar kasmadı. Beş günde yüzden fazla yangın söndürülmüş; geride söndürülmesi gereken yedi yerde yangın kalmış ama herkesten pek önemli, en duyarlı fenomenlerimiz ve onlardan daha da kıymetli "sanatçı"larımız dünyadan yardım dilenme sırasına girdi. Biz sizi hiç tutmayalım: AB ve ABD''nin de kulağı sizde nasıl olsa..." düşüncesini dile getirdi. 

GERÇEKLER İSE BÖYLE DEĞİL

Avustralya''nın her durum ve şart için ayrı özellikleri bulunan 100 hava aracından oluşan filosu var.

Avustralya dünyanın en büyük 6. yüz ölçümüne sahip. Biz bu sıralamada 36.cıyız. Yani yangının 240 gün sürmesinin en basit sebebini kolayca anlayabilmek mümkün.

O dönem Başbakan Morrison, yurt dışından yangın söndürme uçağı kiralamak için kendi cebinden 14 milyon dolar tahsis edileceği sözü vermişti.

O dönemde diğer ülkelerden yardım istendi ve yardım alındı.

O yardımlardan bazıları şöyle:

-Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern geçtiğimiz  Avustralya''ya yardım için 3 helikopterle 22 itfaiyeci daha göndereceklerini duyurdu.

-Avustralya''nın kuzeyindeki bir ada ülkesi olan Papua Yeni Gine Başbakanı 5 Ocak''ta yaptığı açıklamada, Avustralya başbakanının istemesi halinde ülkesinin bin kadar asker ve itfaiyeci gönderebileceğini bildirdi.

-Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ise aralık başlarında bölgeye 100 itfaiyeci; 30 Aralık''ta ise 44 orman yangını personeli aktarmıştı. Daha sonra 21 personel daha gönderdi

-Belçika ve Fransa''nın Isère bölgesi de itfaiye ekipleriyle yardıma gönüllü oldu.

İlgili Haberler