Tezcan: "Yeni sistemden demokrasi çıkmaz"

Tezcan: "Yeni sistemden demokrasi çıkmaz"
Gündemle ilgili değerlendirmelerde bulunan CHP'li Bülent Tezcan, yeni sistem hakkında, "Bu yeni düzen, valilerin ve kaymakamların AKP'nin il başkanı olduğu bir düzendir. Buradan demokrasi çıkmaz" dedi.

Bilun ÇELİK/Ankara

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, MYK toplantısının ardından gündemi değerlendirdi. Ülkede her şeyin tek adama bağlandığını ileri süren Tezcan, devletin parti devletine döndüğünü iddia etti.

Tezcan, "Devlet çöküyor. Bir parti genel başkanının temsilcisi olan valiler, kaymakamlar ortaya çıkmıştır. Bu yeni düzen, valilerin ve kaymakamların AKP'nin il başkanı olduğu bir düzendir. Buradan demokrasi çıkmaz" dedi. Tezcan, Muharrem İnce'nin notere giderek taahhütte bulunmasına ilişkin bir soruya da şu yanıtı verdi: "Bu yorum yapılacak bir durum değil. Bu mesele bizim gireceğimiz bu konu değil."

Tezcan, olağanüstü kurultay için imza süreciyle ilgili de "Sayıları yarıştırmayacağız. Bize henüz gelen rakam yok. Süresinde eğer yeterli imza olursa tüzükte ne yapılacağı yazıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Değişim olacaktır" mesajını değerlendiren Tezcan, "MYK, sayın Genel Başkanımıza her türlü değişim için yetki vermiştir. Bugünkü (dünkü) toplantıda gündeme gelmedi" diye konuştu.

Tezcan, ABD ile yaşanan Brunson gerilimine ilişkin ise şunları söyledi: "Devlet düzeni çökerken hukuk her gün yeni bir skandala imza atıyor. ABD ile yaşanan kriz çok ciddi bir olaydır. Türk yargısını yansıtması açısından da çok önemlidir. Önce Trump'a seslenmek istiyoruz. Hiç kimse Türk yargısına ayar verme haddi yoktur. Aynı zamanda hiç kimsenin Türkiye Cumhuriyeti'ni tehdit etme hakkı da yoktur. Ancak bir şeyi de söylemeden geri duramayız. Bu hale neden geldik? ABD devlet başkanının twitter üzerinden açıklama yaparak tehdit, şantaj yapılacak hale geldik. Bu zafiyetin en önemli sorumlusu Erdoğan iktidarıdır. Macron talepte bulunuyor, Fransız gazeteci serbest bırakılıyor. Merkel talepte bulunuyor, Deniz Yücel serbest bırakılıyor. Trump talepte bulunuyor, Brunson ev hapsine mahkum ediliyor. Sonra tehdit ediyor. Gazetecilerin en doğan hakkı olan tutuksuz yargılanabilmesi için neden yabancı misyonların taleplerine ihtiyaç duyuyoruz. Bu durum utanç vericidir. Gazetecilerin, milletvekillerinin, hak savunucularının tutuklanmadığı bir Türkiye'yi arzu ediyoruz."

İlgili Haberler