TFF “Bir şey olmaz, oynayalım” diyor, TJK Bilim Kurulu’nu bekliyor

TFF “Bir şey olmaz, oynayalım” diyor, TJK Bilim Kurulu’nu bekliyor
TFF'nin hiç kimseye sormadan aldığı ligleri başlatma kararına tepkiler sürerken, Türkiye Jokey Kulübü, korona sürecinde atların zarar görmemesi için nasıl "ince" bir çalışma yaptığını yazılı bir açıklamayla kamuoyuna duyurdu.

Türkiye Futbol Federasyonu’nun “Ligleri 12 Haziran’da yeniden başlatıyoruz” derken Bilim Kurulu’na ya da herhangi bir yetkili organa danışmaması kamuoyunda hala konuşuluyor.

Gösterilen tepkilerin ardından “Peki öyleyse, Bilim Kurulu’na bir soralım” diyen Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir de eleştirilerin hedefindeki isim.

BAKAN KOCA: SORUMLULUK ALMAYIZ

Bilindiği üzere Başkan Özdemir, iki gün önce bir açıklama yapmış ve “Kendi sağlık kurulumuza danıştık. Sakınca yok dediler. 12 Haziran’da futbol liglerimizi kaldığı yerden devam ettiriyoruz” demişti.

Bu açıklamanın ardından da başta Süper Lig kulüpleri, futbolcular, teknik adamlar olmak üzere  futbol kamuoyundan yoğun tepkiler gelmişti.

Bütün bunlardan sonra Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da kendisine sorulan bir soru üzerine “Bize bu konuda kimse bir şey sormadı. Biz de kimseye ‘oynatabilirsiniz’ demedik. Oluşabilecek sorunlarda sorumluluk asla bizlere, Bilim Kurulu’na ait değildir” deyince iş iyice çığırından çıkmıştı.

Bütün bunlardan sonra TFF Başkanı “Biz Bilim Kurulu’na bir danışalım. Olumlu görüş alırsak dediğimiz tarihte başlarız” diyerek konuyu bir anlamda askıya almıştı.

Futbol dünyamızda bunlar yaşanırken 20 Mart 2020 tarihinde ara verilen at yarışlarının da akıbeti merak ediliyordu.

Ve bu işlerden sorumlu Türkiye Jokey Kulübü işi TFF’den daha fazla ciddiye aldığını gösterdi.

TJK’NIN YAPMADIĞI KALMAMIŞ

TJK Başkanı Serdal Adalı, yazılı bir açıklamayla komu oyunu bilgilendirirken, adeta TFF’nin futbolcular için göstermediği hassasiyetin çok daha fazlasını atlar için gösterdiklerini anlattı!

Adalı’nın yazılı açıklamasının çarpıcı bölümleri şöyle:

Yarışçılık Camiamızın değerli mensupları,

“…Yarışların ikinci bir bildirime kadar durdurulduğu 20 Mart 2020 tarihinde, aynı gün içinde, kararı alan makam Tarım ve Orman Bakanlığına hipodromlardaki zaruri günlük operasyonlar dikkate alındığında; yarış yapmak ile yapmamak arasında bir fark olmadığı gerçeğinden yola çıkarak, insan sağlığı için gerekli tüm sağlık önlemlerinin en üst seviyede alınması koşuluyla, yarışların yapılmamasının gerek kamu gerek sektör için oluşturacağı mali kayıpların da altını çizerek yarışların seyircisiz olarak tekrar başlatılması talebimizi yazılı olarak yaptık…”

“...Tarım ve Orman Bakanlığımıza 6 Nisan 2020 tarihinde ikinci bir yazı yazarak, süreç içerisinde aldığımız tüm önlemleri tek tek listeledik. Atçının tek gelir kaynağı yarış ikramiyesinin kesilmesi nedeniyle, sektöre yatırım yapan ve yaptığı yatırımın tüm riskini üzerinde taşıyarak jokey, antrenör, seyis ve ilgili diğer tüm paydaşlara istihdam sağlayan at sahiplerinin giderlerinin sabit olarak devam ettiğini ve her gün zarar ettiğini dile getirdik.

“…Diğer spor müsabakalarından farklı olarak; at yarışlarının jokeyler arasında fiziksel temas gerektirmediği, her türlü hava muhalefetinde dahi açık havada gerçekleştirildiği, yarışların icrası için mevcudiyeti zorunlu at ilgilileri dışındaki kişilerin hipodroma alınmayacağı ve şu an yarışların devam ettiği önemli ülkeler ile aynı ölçüde ve hatta daha ileri alınan tüm sağlık ve hijyen önlemleri de dikkate alındığında hipodromlardaki bulaş riskinin herhangi bir ortama göre asgari seviyede olacağı, dolayısıyla yarışların tekrar başlamasının Covid-19 salgını bağlamında ilave bir risk oluşturmayacağı ve hayatın normalleşmesine yönelik toplumu psikolojik anlamda rahatlatacağına olan inancımızla en geç 1 Mayıs 2020 tarihinde yarışların tekrar başlaması talebimizi yineledik…”

“… 9 Nisan 2020 tarihinde Sağlık Bakanlığımıza, 10 Nisan 2020 tarihinde ise Tarım ve Orman Bakanlığımıza birer yazı yazarak alınan önlemlerimize ilaveten, yarışların bir an önce başlamasına yönelik kendilerince alınmasını gerekli gördükleri ilave önlemler varsa hemen yerine getirmeye hazır olduğumuzu ilettik…

“…Sağlık Bakanlığımıza gönderilen yazımıza istinaden, Sağlık Bakanlığı yetkilisi ile 19 Nisan 2020 tarihinde gerçekleştirilen telefon görüşmesinde, hipodromlarımızda aldığımız tüm önlemleri detayları ile anlatıp Tarım Bakanlığına 6 Nisan 2020 tarihinde gönderilen yazıda dile getirdiğimiz tüm gerekçeleri görüşmede tekrarlayarak yarışların sorunsuz olarak başlatılabileceği hususunda bilgi verdik. Aldığımız önlemlerin neticesi olarak her gün 6000 kişinin yer aldığı hipodromlardaki pozitif vaka sayısının sadece 2 olduğu hususunun altını çizdik. Önlemleri çok başarılı bulan Sağlık Bakanlığı yetkilisinin konuyu Bilim Kurulu toplantısına taşımak üzere bir sunum dosyası istemesi üzerine sunumu hazırlayıp kendisine gönderdik. 24 Nisan 2020 tarihinde yapılan Bilim Kurulu toplantı gündemine sunum konumuz da girdi. Toplantıya video konferans ile katılım sağlayarak konuya ilişkin tüm sorulara cevap verdik…”

“… 29 Nisan 2020 tarihinde Ankara’ya gittik. Sağlık ile Tarım ve Orman Bakanlıklarımızda görüşmeler yaptık. Sağlık Bakanlığı nezdinde yaptığımız görüşmede Sağlık Bakanlığının yazısının geri çekilmesinde olumsuz bir anlam olmadığı, mevcut yazıya en kısa sürede bazı ilavelerin eklenmesi sonrası oluşacak yazının yeni halinin, Tarım ve Orman Bakanlığına iletileceği öğrenildi. Tarım ve Orman Bakanlığımızdan da yazı kendilerine gelir gelmez, gecikmeksizin yarışların başlatılması için düğmeye basılacağı bilgisi alındı…”

Türkiye Jokey Kulübü Başkanı Serdal Adalı imzasıyla yayınlanan açıklamanın önemli bölümleri böyle.

Futbol Federasyonu’nun konuyla ilgili tutumu da haberin girişinde.

Sonuç olarak ülkemizde “futbolcunun değeri” ile “atların kıymeti” arasındaki farkı da bu haberi okuyanlara bırakıyoruz.