Liglerin başlatılması kararına bir tepki de CHP’den: TFF, devlet içinde devlet de bizim mi haberimiz yok?

Liglerin başlatılması kararına bir tepki de CHP’den: TFF, devlet içinde devlet de bizim mi haberimiz yok?
CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, TFF'nin 12 Haziran'da liglerin tekrar başlatılması kararını eleştirerek; 'Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) kendi özgür iradesi ile ligleri başlatma kararı alıyormuş. Sorumluluk federasyondaymış. TFF, devlet içinde devlet de bizim mi haberimiz yok?' dedi.

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, parti genel merkezinde gündeme dair açıklamalarda bulundu

CHP'li Öztrak'ın açıklamasından satır başları şöyle:

- Bakanlar Kurulu hafta içinde salgından çıkışa dair bir plan açıkladı. Türkiye hala hasta sayısı en yüksek dünyadaki 9'uncu ülke durumunda. Buna rağmen sağlık çalışanlarının fedakar gayreti sayesinde salgının kontrol edilmesi ve hastaların tedavisinde belirli bir aşamaya geldik. Tabii bunda toplumumuzun kurallara uymak konusundaki özen ve dikkatinin de çok büyük katkısı oldu.

- 27 Nisan'da yaptığım basın açıklamasında partimizin salgından çıkış süreci ile ilgili önerilerini paylaşmıştım. Gelen öncü veriler, kaygılarımızda ve uyarılarımızda haklı olduğumuzu gösterdi.

-Salgınla mücadelede ikinci raunda iyi başlamadık. 5 gün aranın alrından 6 mayısta günlük hasta sayısı yeniden 2 binli rakamların üzeirne çıktı, bugün ve dün de bunu çok az aşağısında seyrediyor.

- Hükümet salgından çıkışta ikinci bir dalgaya sebep olmamak için sorumlu bir çıkış stratejisi izlemek zorundadır. Bunun için bilimsel verilere uymak ve karar süreçlerinde saydamlık gerekmektedir. Bilim Kurulu'nun yeni uzmanlıklar ve uzmanlarla takviye eidlmesi gerektiğini söylemiştik.

- Bilim Kurulu çıkış stratejisi artık sektör bazında, hatta il bazında belirlemelidir. Ancak son gelen verilere göre bu konuda bir başıbozukluk var. Sağlık Bakanlığı, liglerin 12 Haziran'da yeniden başlaması konusunda bakanlığın ya da Bilim Kurulu'nun herhangi bir önerisi ya da katkısı olmadığını ifade etti. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) kendi özgür iradesi ile ligleri başlatma kararı alıyormuş. Sorumluluk federasyondaymış. TFF, devlet içinde devlet de bizim mi haberimiz yok?

Eğer salgından çıkış böyle yönetilcekse, isteyen istediği gibi özgür iradesiyle hareket edecekse bu Bilim Kurulu neden var? Sağlık Bakanlığı neden var, bakan olarak siz neden varsınız?

Yarın, restorant, kafe ve eğlence mekanı sahipleri kendi özgür iradeleri ile işe başlamak isterse ne diyeceksiniz?

- Diğer bir garabet de Saray hükümetinin salgından çıkış stratejisi kapsamında AVM'lerin 11 Mayıs'ta açılacağına yönelik açıklaması oldu. Kararın ardından çok sayıda Bilim Kurulu üyesi, AVM'lerin açılması için çok erken olduğunu ifade ettiler. Sağlık Bakanı'nın 'Bunalrı biz kapatmadık ki biz açalım' şeklindeki muğlak ifadelerinden, kararın Bilim Kurulu'nun Saray hükümetine yaptığı tavsiyeler arasında olmadığı ortaya çıktı.Daha önce basına yansıyan dedikoduların doğru olduğunu, AVM'lerin açılması kararının bilimsel değil siyasi olduğunu anladık. 'Atılan adımların bizim tarafımızdan alınan kararlar olduğu düşünülmesin' diyen Bilim Kurulu üyesi, bu kararların nasıl alındığı konusunda milletimizi de aydınlatmış oldu.

-AVM'ler rant uğruna açılmaktadır. İnsanlarımızın canını tehlikeye atan bu kararın siyasi sorumluluğu Saray hükümetine ve onun başındaki kişiye aittir. Güvene en çok ihtiyaç duyduğumuz dönemde bu uygulamalar, vatadnaşlarımız arasında ciddi kaygılar yaratmaktadır. Böyle bir gayrı ciddilik kabul edilemez.

"BİLİM KURULU KARARLARI HALKLA PAYLAŞILMALI"

"Salgından çıkış sürecinde kurulun onayından geçmeyen hiçbir karar alınmamalıdır. Süreçte dikakt edilmesi gereken en önemli husus saydamlıktır. 4 Mayıs'ta alınan kararlardan önce Bilim Kurulu'nun hükümete neler önerdiği ve hangi teklifleri sunduğunun listesi mutlaka açıklanmalıdır. Vatandaşın canını ilgilendiren bu kararların hangisi Bilim Kurulu'nun, hangisi Saray hükümetinin kararıdır bilmeliyiz. Bilim Kurulu'nun hangi kararlarına Saray hükümeti uymamıştır, bunları görmeliyiz.

Bundan sonra Bilim Kurulu'nda konuşulanlar düzenli olarak kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Bilim Kurulu'nun hazırladığı tekliflerin kapalı zarf içinde Saray'a gönderilmesinden vazgeçilmelidir. 'Biz çeşitli önerilerde bulunduk. Cumhurbaşkanmız gerekli kararı verecektir' şeklindeki ifadeler ekonominin normale dönmesi için gerekli güveni sağlayamaz. Bu nedenle salgından çıkış süreci çok şeffaf şekilde yönetilmelidir. Saray hükümetinin Bilim Kurulu'ndan çıkan kararları uygulayıp uygulamadığı millet adına TBMM tarafından denetlenmelidir. Dünyada pek çok ülke bunu uygulamaktadır.

Siyasi hesap ve çıkar uğruna insanlarımızın canı riske atılmamalıdır. Maalesef Saray hükümetinin sicili bu konuda parlak değildir.

 

İlgili Haberler