''The Abraham Accord'' ve Türk Lirası'nın değeri!

''The Abraham Accord'' ve Türk Lirası'nın değeri!

Yeniçağ İnternet sayfasında, "AKP''ye kötü haber; İsrail Başbakanı, BAE''yi ziyaret etti" başlığıyla verilen haber, konuyla ilgili verileri hatırlamama vesile oldu.

Bence bu ziyaret AKP''ye değil ama bütün İslam dünyasına, Türkiye''ye ve özellikle İran''a kötü haberdir. AKP ise ABD yönetimi tarafından "Abraham Anlaşması" adıyla planlanan bu sürece, BAE ile yeni ilişkiler çerçevesinde dahil edilmiştir.

AKP iktidarı, ne yaptığının bilincindedir!

***

Bu ziyaretten birkaç gün önce Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, "İran''ın nükleer programındaki ilerlemelere bakarak, Başkan Biden ekibine diplomasinin başarısız olması durumunda atılacak adımları hazırlamaları konusunda talimat verdi. Bu durumda başka seçeneklere yöneleceğiz." demişti!

Psaki, İran''ın yaptırımları delip delmediğini incelemek üzere Birleşik Arap Emirlikleri''ne ABD Hazine Bakanlığından bir heyetin gideceğini de bildirmişti.

Bilindiği Trump''ın damadı Kushner tarafından organize edilen İsrail, BAE, Bahreyn, Sudan ve Fas arasında imzalanan "Abraham Anlaşması"ndan sonra Binyamin Netanyahu, birkaç defa BAE''ye ziyaret planı yapmış ama hepsini iptal etmişti.

O dönemde İsrail basınında Suudi veliaht prensi Selman ile Netanyahu''nun, BAE''de görüşecekleri, ancak Suudi kasabası Neom''da bir araya geldikleri yazılmıştı.

Şimdiki İsrail Başbakanı Naftali Bennett, BAE''ye giderek Netanyahu döneminde imza atılan "Abraham Anlaşması"nın gereğini yerine getiriyor; aynı zamanda İran aleyhindeki ittifakın detaylarını dikte ettiriyor!

Bennett''in ziyareti, İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog''un BAE veliaht prensi Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile ilk kez telefonla görüşmesinden bir hafta sonra gerçekleşti.

***

ABD''nin eski Başkanı Trump, 2020''nin Ağustos ayında, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında ilişkilerin tamamen normalleştirilmesi için anlaşmaya vardığını duyurmuş, anlaşmanın isminin "The Abraham Accord" olduğunu söylemişti.

O günlerde hatırlattığımız gibi anlaşma, adından da anlaşılacağı gibi Türkiye''de Fetullah Gülen tarafından gündeme getirilen "İbrahimi Dinler Projesi"nin devamı niteliği de taşıyordu.

Hıristiyan, Yahudi ve Müslüman din adamları, anlaşmadan önce Birleşik Arap Emirlikleri''nin başkenti Abu Dabi''de "bir arada yaşamak" konulu bir toplantı yapmıştı. Toplantıda, 2022''ye kadar içinde cami, sinagog ve kilisenin bulunacağı "İbrahim''in Kardeşlik Evi" adlı dev bir kompleksin açılacağı da duyurulmuştu.

Fetullah Gülen de Vatikan''ın "Müslüman olmayanlara Hıristiyanlığı sevdirme projesi" olarak açıkladığı "Dinlerarası Diyalog Misyonu"nun takipçisi olduğunu Papa''nın huzurunda açıklamıştı. Gülen, "İbrahimi dinler" sloganı ile "Harran''da üç büyük dinin üniversitesini kuralım" diyerek Papa''ya öneride bulunmuştu.

***

Gülen''in uygulamaya çalıştığı bir de "Hz. İbrahim Yolu Projesi" vardı. Biz bu projeyi 13 Kasım 2006 tarihli yazımızda, "Harvard''dan Kıbleyi Değiştirme Operasyonu" başlığıyla yorumlamıştık.

Harvard Üniversitesi, "Küresel Müzakere Birimi" adı altında bir örgütlenme oluşturmuş, bu birim "Harran''dan El Halil''e (Kudüs''e) kadar 1100 kilometrelik İbrahim Yolu Yürüyüşü" tasarlamıştı.

Aynı proje çerçevesinde tahrif edilmiş Tevrat ve İncil''in, Kitabı Mukaddes adıyla birleştirilmesi gibi Tevrat, İncil ve Kur''an''ın aynı kitapta birleştirilmesi de kararlaştırılmıştı.

3 Kasım 2006 günü Şanlıurfa''nın El-Ruha Oteli''nde İbrahim Yolu Projesi ile ilgili, basına kapalı uluslararası bir toplantı yapılmıştı. Toplantının bir kısmına, o sırada şehirde bulunan AKP''li iki bakan ile vali ve belediye başkanı da katılmıştı.

AKP, kurulurken üstlendiği misyonun gereğini yapıyor! Türk Lirasının değerinin planlı olarak düşürülmesi, Türkiye-BAE görüşmeleri ve Bennett''in BAE ziyareti, bu misyondan bağımsız olmasa gerek!

Yazarın Diğer Yazıları