THK uçaklarıyla ilgili tartışmaya Cem Seymen de katıldı. Yerli çözümün nasıl çöpe atıldığını açıkladı

THK uçaklarıyla ilgili tartışmaya Cem Seymen de katıldı. Yerli çözümün nasıl çöpe atıldığını açıkladı
Türkiye yaklaşık beş gündür orman yangınlarıyla mücadele ederken, Türk Hava Kurumu (THK) uçaklarıyla ilgili tartışmaya gazeteci ve ekonomist Cem Seymen’de katıldı. Seymen sosyal medya paylaşımında yerli çözümün nasıl çöpe atıldığına dikkat çekti.

Yerli çözümün nasıl çöpe atıldığını açıkladı

Gazeteci ve ekonomist Cem Seymen, Türkiye beş gündür orman yangınlarıyla mücadele sürerken, yangınlarda yıllardır ön saflarda mücadele eden THK uçaklarının şartname nedeniyle ihalelere katılamamasına paylaşımla isyan etti.

Türkiye yaklaşık beş gündür orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, çıkan yangınlara geç müdahale ettiği ve yavaş kaldığı için eleştirilerin odağı haline geldi. THK uçaklarının hangarlarda bekletilmesine özellikle sosyal medya kullanıcıları paylaşımlarıyla büyük tepki gösterdi.

Özellikle sosyal medyada yapılan eleştirilerden biri de gazeteci Cem Seymen’den geldi.

Seymen, 5 bin litre şartı getirilerek THK kendi uçaklarıyla ihalelere katılamamasına isyan etti.

Seymen paylaşımında, “30 yıl orman yangınlarıyla mücadele eden THK kendi uçaklarıyla ihalelere katılamıyor. THK''nın uçakları 4 bin 900 litre su kapasiteli ama şartnameye minimum 5 bin litre şartı koyuyorlar. 100 litre eksik diye yerli çözüm çöpe atılıyor. Tarım Bakanlığı inadı bırak! #manavgatyanıyor” ifadelerini kullandı.

NELER OLMUŞTU:

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Cuma günü Twitter hesabından paylaştığı mesajda, ülke genelindeki yangınlara "6 uçak, 9 insansız hava aracı (İHA) ve bir insansız helikopter, bir yangın söndürme tankı, 45 helikopter, 4 binden fazla personel" ile müdahale ettiklerini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumartesi günü, orman yangınlarının devam ettiği Antalya''nın Manavgat ilçesinde yaptığı incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, "Uçak konusundaki sıkıntıların ana sebebi THK''nın filosunu yenileyememiş olmasıdır. Ukrayna, Rusya ve Azerbaycan''dan ve son anda İran''dan gelen uçaklarla uçak sayımız artmıştır. Orman yangınları ile mücadele filomuzu güçlendirmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

THK''ya 2019''da atanan kayyum heyetinin başkanı Cenap Aşçı, CNNTürk televizyonuna yaptığı açıklamada, kendilerinden önceki yönetimin uçakların bakımını yaptırmadığı için şu an kullanılamaz halde olduklarını, bu nedenle de uçak kiralandığını açıklamıştı. Aşçı, THK''nın envanterindeki uçakların 2018 yılına kadar Orman Genel Müdürlüğü''nün yangın söndürme operasyonlarında kullanıldığını doğrulamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın imzasıyla 3 gün önce yürürlüğe giren kanun dikkat çekmişti. Kanunla orman alanlarındaki yapılaşma tasarrufunu Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkisine bırakıyor.

İlgili Haberler