Ticaret savaşı ABD halkını da vurdu!

Ticaret savaşı ABD halkını da vurdu!
ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşı sebebiyle Trump'ın Temmuz başından bu yana Çin'e getirdiği 250 milyar dolarlık ek gümrük vergisi ABD halkını da olumsuz etkiledi. Ortalama bir ABD'li ailenin cebinden yılda 127 dolar daha fazla para çıkacak.

Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret savaşı ABD'li ailelerin bütçesinden 127 dolar alacak. Princeton Üniversitesi'nden Doçent Dr. Kirill Borusyak ile London School of Economics'ten Ekonomi Profesörü Xavier Jaravel'in yaptığı araştırmaya göre, ek gümrük vergileri nedeniyle ortalama bir ABD'li ailenin cebinden yılda 127 dolar daha fazla para çıkacak.

İHRACATININ YARISI VERGİYE TABİ

ABD Başkanı Donald Trump, Çin ürünlerine en son 200 milyar dolarlık gümrük vergisi getirdi. Bu vergiler 24 Eylül sabahı yürürlüğe girdi. Bu son hamle ile Trump'ın Temmuz ayından bu yana ek vergi getirdiği Çin ürünlerinin ticari değeri 250 milyar dolara ulaştı. Bu da Çin'in, ABD'ye yaptığı ihracatın yarısının yeni vergilere tabi olduğu anlamına geliyor. 

ÇAMAŞIR MAKİNESİNDEN TV'YE KADAR PEK ÇOK ÜRÜNE EK VERGİ GELDİ

ABD'nin yeni koyduğu ek gümrük vergilerinden yaklaşık 6 bin farklı ürün etkileniyor. Bu ürünler arasında televizyonlar, çamaşır makineleri, güneş panelleri, otomobiller, kozmetik ürünleri, , el çantaları, pirinç, giysiler, tekstil ürünleri ve içecekler de yer alıyor. Listedeki Çin ürünlerini ithal eden ABD şirketleri yüzde 10 ek vergi ödemek zorunda kalacak. Pek çok Amerikan firması, ek gümrük vergileri nedeniyle ürün fiyatlarını artırmak zorunda kaldığını duyurdu. Bu da ABD'lilerin daha fazla ödeme yapacağı anlamına geliyor.

İki ülke arasında bir anlaşma sağlanamazsa gelecek yılbaşından itibaren vergi oranı yüzde 25'e çıkacak.

İlgili Haberler