Tiflis Kitap Fuarı'nda "Odak Ülke" Türkiye

Tiflis Kitap Fuarı'nda "Odak Ülke" Türkiye
Türkiye'nin "Odak Ülke" olarak katıldığı "24. Tiflis Uluslararası Kitap Fuarı", Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te, Expo Georgia Fuar alanında kitapseverlerle buluştu.

Fuarın, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Ticaret Odası (İTO) iş birliğinde organizasyonu yapılan Türkiye bölümünde edebiyat, çocuk ve eğitim yayıncılığı yapan, A7 Kitap, Akdemi Yayınları, Bulut Yayın, Büyük Doğu Yayınları, Damla Yayınevi, Mavi Ağaç, Tudem Eğitim ve Yüksek Başarı Yayınları yer aldı.

Yayınevlerinin profesyonel görüşmeler yapmaları için ikili görüşme alanlarının oluşturulduğu Türkiye standında, "Edebiyatta Göç" başlıklı illüstrasyon sergisi ziyarete açıldı.

Çocuk kitapları bölümünde Yunus Emre Enstitüsü tarafından ebru çalışması yapılırken, açılışta mini musiki konseri de verildi.

Gürcistan Yayıncılar Birliğince desteklenen "Odak Ülke Türkiye Kültürel Programı"nda, İskender Pala, Mario Levi, Tarık Tufan, Adnan Özer, Aslı Perker, Betül Sayın, Melike Günyüz, Metin Celal, Nermin Yıldırım, Ömer Erdem, Fırat Sunel ve Nebi Gümüş''ün de aralarında bulunduğu şair ve yazarlar, Gürcü edebiyatçılarla ortak söyleşilere katılacak.

Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) Başkanı Münir Üstün ise fuarda, Türkiye ile Gürcistan''daki yayıncıların ve uluslararası ölçekte yayıncılığın önünde yeni fırsat kapıları açıldığına şahitlik ettiklerini dile getirdi.

Ülkelerin birbirini daha iyi tanımasında ve kültürel alışverişin ilerlemesinde, çeviri kitapların rolünün çok büyük olduğunun altını çizen Üstün, "İyi çeviriler için öncelikle, yazar ve yayıncıların karşılıklı iletişimini artırmak zorundayız. Örneğin Gürcü dilinden Türkçeye kazandırılan kitap sayısı çok az. Tersi de öyle. Son yıllarda bu konuda epey mesafe kat ettik. Daha ilerleyecek çok yolumuz var." değerlendirmesini yaptı.

Üstün, önyargısız bir iletişim ve kitap yayıncılığı politikasının ihtiyaç duyulan barış ortamının temeli olacağını kaydederek, "Her açıdan çok yönlü yayıncılık, elimizde kitapla beraber yürüdüğümüz bir barış hikayesidir." diye konuştu.

Türkiye Gürcistan Parlementoları Dostluk Grubu üyesi vekiller ile Gürcistan Yayıncılar Birliği Başkanı Gvantsa Jobava''nın da hazır bulunduğu etkinlikte, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanı İskender Pala ile Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdür Yardımcısı Taner Beyoğlu da kısa birer konuşma yaptı.

Fuarda, "Odak Ülke Türkiye" ve "Dünya Türk edebiyatını okuyor" yazılı broşürler dağıtıldı.