TİRYAKİ İÇİYOR DEVLET KAZANIYOR! / Sabri Arpaç

TİRYAKİ İÇİYOR DEVLET KAZANIYOR! / Sabri Arpaç

Yeni yıla zamlar ve zamlı vergilerle girdik. A’dan Z’ye her şeye zam yağmur gibi yağıyor. Beterin beteri seçimden sonra gelecek zamlara. Bu yazımızda vergilerle tiryakilere getirilen zamlara değineceğiz. Tabloda da görüleceği gibi tiryaki içiyor devlet kazanıyor.

Cumhurbaşkanlığı sistemi ile gücü elinde bulunduran AKP siyası karşıtlarını ve yaşam tarzı nedeniyle kendisi ile benzeşmeyenleri cezalandırıyor. Doğrudan gücünün yetmediği durumlarda dolaylı önlemlerle yaşam tarzlarına müdahale ediyor.

17 LİRALIK SİGARANIN VERGİ HARİÇ FİYATI 2 LİRA 55 KURUŞ

Tabloda çeşitli fiyatlarla satılan sigaraların vergileri ve sigaranın vergiler hariç bedelleri örnek olarak hesaplanmıştır. Şimdi iki örnekle yukarıdaki tabloyu yorumlayalım.

Bir tiryaki sigara illetine düçar olmuş. Bırakmak istiyor ama bırakamıyor. Mahallesindeki bakkaldan 17 TL verip bir paket sigara aldığında 11 lira 39 kuruş özel tüketim vergisi, 3 lira 06 kuruş da katma değer vergisi ödüyor. Toplam vergi miktarı 14 lira 45 kuruş etmektedir. Bu vergiler olmazsa bir paket sigarayı sadece 2 lira 55 kuruşa alacaktı.

Bir de dar gelirli bir yurttaşın en ucuzu olan 7 liralık sigarayı aldığını bunun için ödediği vergiyi hesaplayalım: 4 lira 69 kuruş özel tüketim vergisi, 1 lira 26 kuruş da katma değer vergisi etti mi 5 lira 95 kuruş? Bu vergiler olmasaydı sigara için yalnızca 1 lira 05 kuruş ödeyecekti. Sigara fiyatının 7 katı vergi!

Doğaldır ki; İnsan sağlığına zararlı, bazı ürünlerin bir miktar yüksek vergilerle caydırılması düşünülebilir. Ayrıca, satıcı esnaf bunun üzerinde bir de gelir veya kurumlar vergisi ödemektedir. Pes doğrusu!

BİR DE ALKOLLÜ İÇKİYE BAKALIM

Cumhurbaşkanı Kararı ile alkollü içkilerden alınan özel tüketim vergisi tutarları 1 Ocak’tan itibaren yüzde 13.48 oranında artırıldı.

Buna göre; 50'lik bir kutu biradan alınan ÖTV ve KDV toplamı 4.59 liradan 5.21 liraya çıktı, 70'lik rakının ÖTV'si 59.64 TL'den 67.68 TL'ye, KDV ile birlikte toplam vergisi ise 70.37 TL'den 79.86 TL'ye yükseltildi. Yani 70’lik rakının 80 lira vergisi var. Ticari kazanç safhasından da kârdan yüzde 30 vergi oh ne âlâ! Altta kalanın canı çıksın!

Yasaklamalarla, zamlarla yaşam tarzını değiştirmek mümkün değildir. 4 ncü Murat’ın başaramadığını Sayın Erdoğan’ın başarması mümkün değildir. İçki ve sigara aşırı tüketildiğinde elbette ki çok kötü bir alışkanlıktır. Bıraktırılması zamlarla dolaylı yasaklamalarla değil tedavi ile mümkündür.

İçkinin yasak olduğu Birleşik Arap Emirlikleri’nin ( Abu Dabi, Dubai, Acman, Fücayre, Resü’l- Hayme, Şerika ve Ummül-Kayveyn) 5 yıldızlı otellerinde fistanlı Arapların harıl harıl içki içtiklerini herkes bilir.

GAZOZA MEYVA SULARINA VERGİ, YERLİ TÜTTÜNE YASAKLAMA, YABANCI TÜTÜNE SIFIR VERGİ

2018 Ocak ayından beri kolalı gazozlar yüzde 25, meyveli gazozlar ise 10 oranında özel tüketim vergisi tabidir.

Zamlarla, zamlı vergilerle yükseltilen sigara fiyatlarından etkilenen dar gelirli tiryakiyi kıyılmış tütüne yönlendirmişti. 2018 yılından önce makarona (boş sigara tüpleri) ve sigara kağıdına özel tüketim vergisi getirilmişti.

Vergilerle yetinilmedi. Çıkartılan Tütün kanunu ile tüttün ekim alanları daraltıldı. Makarron veya yaprak sigara kâğıdını ticari amaçla sarmalık kıyılmış tütün doldurarak satanlara 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası getirildi. Tütün ekicileri tek geçim kaynakları olan tütün ekiminin yasaklanmasının arkasında yabancı sigara şirketlerinin olduğunu söylüyorlar.

Yerli tütün üreticisine getirilen kısıtlama, yasaklama ve hapis cezası getirilirken; Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile yabancı sigara üretiminde kullanılmak üzere ithal edilen yabancı tütün ithalatında ton başına alınan 150 dolar özel tüketim vergisi de sıfıra indirildi!

Ne âlâ ‘’yerli ve de milli’’ Cumhurbaşkanlığı Kararı!