Top-el tartışmaları bitmiyor

Futbolda top-el-kol buluşmalarında tartışmalar gündemden inmiyor, kurallar doğru uygulanmadığı ve standart kararlar verilmeye devam ettiği süre de inmeyecek. Uluslararası oyun kurallarında fauller ve fena hareketler 10 madde de belirtilirken 9'u dikkatsiz, kontrolsüz aşırı güç kullanmayı kapsar. Bu da direk vuruşu getirir. 10'uncusu ise bilerek topa elle dokunma demiş. Topu elle tutmak, oyuncunun eliyle veya koluyla kasti olarak temasını içerir. Kuralın emri bu iken her el-kol-top buluşmasının tartışılması, yayıncı kuruluşun da böyle pozisyonları tekrar tekrar göstermesi yanlış. Her el-top buluşmasının bir ihlal olmayacağı hatırdan çıkarılmamalı. Bu benim değil, kuralın emri. Şimdilerde futbolcular iki kolunu arkasına getirerek bekliyorlar. Halbuki, ellerini normal konumda tutabilirler. Çünkü topun ele değil, elin topa hareketi cezalandırılır. Normal konumdaki el, kol top buluşmaları cezalanmaz. Ancak oyuncunun kollarını yana açması topun geçmesini engellemek içindir ve kasıt unsuru taşır. Kendi vurduğu top eline veya koluna gelirse oyun devam eder. Kimse sıçrarken, hazırolda olmayacağı top-kol buluşmalarında oyun devam eder. Bu yıl IFAB, kolun, omuz üstü topla buluşmalarında kasıt olmasa da ceza verilmesini istedi. Yakından vurulan top ayrı, beklenmeyen top ayrı, bunlar kuralın hep içinde var. Her el-top buluşmasını masaya yatırırsanız, futbolcuların da rakip oyuncunun vücudunun neresine gelirse gelsin penaltı istediklerini görmeye devam edersiniz.

Gençlerbirliği-Fenerbahçe

Alper Ulusoy

90 dakikanın genelindeki yönetimi iyiydi. Gençlerbirliği'den Ramos'un topu koluyla oynadığı pozisyon, hakemin görüş alanı için zordu. VAR müdahalele etmeliydi. Oyuncu değişikliğinde prosedür uygun olmalı.

Başakşehir-Denizli

Abdülkadir Bitigen

Demba Ba'nın kaleciyle olan pozisyonunda düşürülüşünde hakem teması göremedi. VAR'dan Bahattin Şimşek devreye girmeliydi. Demek o da hakem gibi görmüş, beraber penaltıyı atladılar. Mustafa Yumlu'nun kolu birleşik ancak öne doğru uzanıyor. Bitigen önce frikik verdi. VAR'dan pozisyonun içerde olduğu uyarısı gelince penaltı kararı çıktı. Başakşehir'li Mahmut'un, Özgür Çek'e hareketi penaltılıktı, verilmedi.

****

Sivasspor-Malatya

Y. Kemal Uğurlu

İyi bir yönetim gösterdi. Sivas'ın Yatabare ile bulduğu gol VAR'dan ince bir ofsayt olarak çıktı.

Göztepe-Ankaragücü

Fırat Aydınus

Göztepe'den Titi'ye yapılan harekete penaltı kararı doğru. Bu defa Titi'nin rakibine çelmesinde de penaltı doğruydu.

Trabzon-Antalya

H. Umut Meler

Antalya lehine verilen penaltı tartışmasız doğru. Trabzon lehine verilen ilk penaltı VAR'a çağrılıp verildi. Trabzon'un ikinci penaltısını tespit etmek zordu. Çünkü Ekuban önündeki oyuncuyla mücadele ederken, arkadan ayağına basıldı. VAR'dan Serkan Tokat pozisyonu çok iyi tespit etti. Pereira'nın çok önden attığı taçı hakem rakip takıma verdi. Çok doğru bir karardı. Hakemler bunları hep atlıyor Haksız bir avantaja neden oluyorlar.

Alanya-Galatasaray

Mete Kalkavan

Alanyaspor'un farklı galibiyeti ile biten müsabakada iyi bir yönetim gösterdi.

Çaykur Rize-Kayseri

Ali Palabıyık

Yaz yağmuru altında oynanan 6 puanlık müsabakanın genelinde yönetimi iyiydi. Ama Kayserisporlu Campanharo'nun ikinci sarısı tartışılır. Penaltı pozisyonunda herhalde yardım aldı, penaltı doğruydu.

Gaziantep FK-Konya

Hüseyin Göçek

Gaziantep FK'nın penaltı beklentilerinde pozisyona çok yakındı ve devam kararları doğruydu. Konya aleyhine verilen penaltıda Volkan'ın kolları niçin havada. Kollar aşağıda tabi konumda olsa oyun devam ederdi. Boşuna itiraz ediyorlar. Kuralları bilmeleri lazım.

Beşiktaş-Kasımpaşa

Ali Şansalan

Bazı kartlar verilmese de yönetimi iyiydi. Caner'in kolu vücuda yapışıktı beklentiler gereksizdi.

Yazarın Diğer Yazıları