TOPLUMUN RUH SAĞLIĞINA NELER OLUYOR

Hayatın içinden haber merkezine düşen haberler, ruh sağlığımıza neler oluyor sorusunu akla getiriyor?...

Bir haftada, 3 aileden 11 kişinin hayatının kaybetmesi gündeme bomba gibi düştü.

Konuyu araştırırken, konu ekonomik sıkıntıya geliyor. Üç ailenin ölümünde ortak benzerlik Siyanürle ölümü seçmesi ve yanındaki aile fertlerinin kararını almadan ölüm fermanını vermesi. Kendisini öldürürken aslında ailesinde de cinayet aslın da işlemiş olduğunun bilincinde miydi acaba?.. bu karar veren kişiler.

Çok zor bir karar. İnsanoğlu doğar, büyür. Ergenlik sonrası Aile olmak ister. Ailesine ufacık zarar gemesin diye hayatın içinde canlarını korur.

Sonra temelde ne yaşanıyorsa kişinin beyninde .. Büyük emekle kurduğu yuvasını kendi ellerinle yok ediyor.

Konun uzmanlarına sizler için sordum. İ. Ü. Adli Tıp Enstütüsünden Adli Tıp  Doktoru  Dr. Havva Altunçul,  şunları söyledi.

Aile çok önemli. Temelde sorunlar birikmemeli. İletişim kurmak, konuşmak, hayatı paylaşmak çok çok kıymetli. 

Bu kişi ve kişiler diyelim, kriminal gözlede araştırılması gerekir.

Bakıldığında hem ölüyor. Hem öldürüyor. Ekonomik sebep deniliyor. Bu sıkıntıları yaşarken çok yalnız kalmış olabilir. Zaten gözlemlediğimde bu karar aşamasını veren kişiler evin maddi manevi yükünü alan kişiler olduğu ortaya çıkıyor.

Bunun adı aslında bir nevi kendi dünyasında çaresizlik diyebiliriz. Perde arkasında ne var? Kimler olabilir? Ciddi takip, araştırmak şart. Çok üzücü bir durum açıklamasında bulunuyor.

Toplum Ruh sağlığına bakışta ise, neler oluyor bize Hocam diye sizler sorduğumda , Başarı Hastanesinden uzman klinik psikolog Melis Avcı ise,

Türkiye'nin Psikoloji Haritasına baktığımızda her 5 kişiden 1'inin ruhsal sorunu olduğunu söylüyor.

6 Hastadan 1'i ise yardım almayı tercih etmektedir. Türkiye'de nüfusun yüzde 18'i yaşamı boyunca 1 ruhsal hastalık geçirmektedir. Günümüzde antidepresanlar birkaç farklı problemde kullanılırken, özellikle Depresyon ve Anksiyete bozuklukları antidepresanların en yaygın kullanıldığı ruhsal hastalıklardır. Ayrıca birden fazla ruhsal sorundan dolayı ortaya çıkan ruhsal bozukluklar, yeme bozuklukları, bazı kişilik bozukluğu tiplerinde de yaygın ilaç kullanımı söz konusudur. İntihar, psikiyatrik hastalıklar içerisinde en çok duygu durum bozukluklarında görülmektedir. İkinci sırada ise, Şizofreni, sonrasında ise Alkol ve Madde kullanımında intiharı görmekteyiz. Madde kullananların 4'te 3'ünde en az bir psikiyatrik bozukluk görülmektedir.

Günümüzde insanların ruh sağlığı ve hastalıkları konusunda daha bilinçli olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca yaşam zorlukları ve streste ruh sağlığı alanında destek almayı mecburi hale getirmektedir. İnsanların yaşamını değerli kılacak ve yaşam kalitesini arttıracak yaşam koşullarına ulaştırılması, stres, göç, travma ve savaş gibi tetikleyici etkenlerin azaltılması ve olumlu bakışın geliştirilmesi önemlidir. Geçici günlük duygusal değişimler depresyon anlamına gelmemektedir. Ruhsal hastalıkların tedavisi mutlaka Uzmanları tarafından değerlendirilmelidir. Genetik ve biyolojik yatkınlıklar da göz önüne alınarak ilaç ve psikoterapi yaklaşımları uygulanmalı, kişiye özgü tedavi planı yapılmalıdır. Eş dost tavsiyesi, eczane önerisi, kulaktan dolma bilgilerle ilaç kullanmak doğru değildir.

Tedavinin erken sonlandırılması da hastalıkların tekrar ortaya çıkması riskini arttırmaktadır.

Stresi yaratan zihnimizdir. Tıbbi destek ve terapi ile stresle başa çıkmanın yeni yollarını keşfedebiliriz. İntihar vakaları özellikle genç ve genç erişkin nüfusta artmaktadır. Unutmamalıyız ki, hayatta alınan bazı sorumluluklar ,yaşanılan travmatik durumlar, zamanla insan ruhunu ve bedenini yıpratır, bu süreçleri daha sağlıklı atlatmak için profesyonel destek almak gereklidir.

Hocam bu dönemde en çok tartışma konusu psikolog mu..

psikiyatriste mi gitmeliyim sorusunu çok duyuyoruz.

Bizede çok soran danışanlarımız oluyor. Aslında bu bir ekip işidir.

Bir psikolog danışanının psikiyatrik değerlendirilmeye ihtiyacı olduğunu görürse onu psikiyatri hekimine yönlendirir.

Yine aynı şekilde bir psikiyatristte hastasının ilaç tedavisine destek olarak psikoterapiye ihtiyaç duyduğunu gözlemlediğinde psikoloğa yönlendirir. Bilimsel açıdan bu süreç bu şekilde işlemektedir .

Sağlık en büyük zenginliğimiz.

Kendinize ve Ruh sağlığınıza zaman ayırmak, başarılı ve mutlu hayatın sırrıdır, lütfen

ihmal etmeyiniz.

Sağlıkla, iyi haftalar.

 

Yazarın Diğer Yazıları