Torba kanun gibi torba ihale...

Sayıştay nihayet 2018 yılı denetim raporlarını açıkladı. Birçok gazete açıklanan raporları haberleştirdi. Birçok meslektaşım raporları kamuoyu ile paylaşıyor.

Biliyorsunuz bu kapsamda ben "ŞAKİ" isimli kitabımı yazdım ve yenisini de hazırladım. Sadece açıklanmayan raporları bekliyordum. Her gün sizlere Sayıştay raporlarına yansıyan ama ayrıntıları için ciddi araştırma gereken bulguları paylaşacağım.

İlk olarak Sayıştay'ın Avcılar Belediyesi ile ilgili hazırladığı raporla başlıyoruz.

Avcılar Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü (2016/81029 ihale kayıt numaralı) "Avcılar İlçe Sınırları Dahilinde Bulunan Park Bahçe Yeşil Alan Kamuya Açık Diğer Yeşil Alanların ve Süs Havuzlarının Her Türlü Bakım Onarım Hizmet İşi"ni 18 Nisan 2016 tarihinde ihale etti. Belediye, 29 Nisan 2016 tarihinde 19.2 milyon TL bedelle Anıl Beton Elemanları adlı firma ile sözleşme imzaladı.

Sayıştay bu ihalede usulsüzlükler tespit etti. Tespit ettiği ilk usulsüzlük "Aralarında doğal bir bağlantı bulunmayan işlerin bir arada ihale edilmesi" oldu.

Yani ihale içerisinde personel çalışmasına dayalı hizmet alımı işi de var, araç iş makinesi kiralama işi de var, mal alımı ve yapım işleri de var. Bu işlerin tamamının ayrı ayrı ihale yapılması gerekirken, Belediye torba kanun gibi torba ihale yapmış. İhale şartnamesinde yok yok.

Mide ve karın kası güçlendirme aleti, tilki kuyruğu, kuduz otu, ateş çiçeği, sümbül soğanı bitkilerinin alımı, park sahaların hortumla sulanması, inşaat teknikeri çalıştırması, sıhhi tesisat ustası çalıştırılması, tırmık, kompresör, çöp poşeti, kazma, kürek, traktör, arazöz…

Nitekim ihale kapsamında 16 firma doküman satın almış veya EKAP üzerinden elektronik imzalı olarak indirmiş, ancak söz konusu firmalardan yalnızca ikisi teklif mektubu sunmuş. Bu iki firmadan ise birinin teklif mektubu geçerli kabul edilmemiş, ihale tek bir istekli ile sonuçlandırılmış.

Bu ihaledeki tuhaflıklar bununla sınırlı değil tabi.

Daha önce yazdığım bir durum da söz konusu.

O da şöyle…

İhalede kar oranı oldukça yüksek kalemler yapılmış, kar oranı düşük olanlardan ise vazgeçilmiş. İhale kapsamında toplam 404 farklı iş kalemi var. 404 iş kaleminden toplam 107 tanesinin gerçekleşme yüzdesinin yüzde 0 (sıfır) olduğu, 33 tanesinin ise yüzde 10'un altında kaldığı tespit edilmiş.

Firma nasıl oluyor ise yapılmayacak olan iş kalemleri ile ilgili akla mantığa aykırı fiyatlar vermiş. Ancak bazı kalemlere ise yüksek fiyatlar vermiş. Tesadüf bu ya yüksek fiyat verdiği kalemlerde de Belediye tarafından iş artışına gidilmiş.

Mesela…

- 75 bin adet 13'lük saksılı iş kalemi için 489 bin TL yaklaşık maliyet çıkarılmış. Firma 7 bin 500 TL teklif vererek taahhütte bulunmuş. Tesadüf bu ya belediye bu çiçekten 75 bin adet şart koşmasına rağmen ihale sonrasında firmadan sadece 2496 adet talep etmiş. İşin gerçekleşme oranı yüzde 3,3!

- 10 bin metreküp Bitkisel Toprağın Temini (Nakliyesi Dâhil)iş kalemi için belediye 292 bin TL maliyet belirlemiş, firma "Ben bu işi 10 bin TL'ye" yaparım demiş. İhale işlemleri bitince ne kadarı yapılmış dersiniz? Sadece 440 metreküp… Yani toplam işin yüzde 4,4'ü..

- 60 adet Piramit Formlu Porsuk alınması öngörülmüş ve yaklaşık maliyet 291 bin TL çıkarılmış. Firma "Ben hepsini 3 bin TL'ye veririm" diye taahhüt etmiş. Ne olmuş peki? 0 adet alınmış!

- Kurşunsuz Pvc İzoleli Kabloyla Besleme Hattı kalemi ihale öncesinde 100 metre alım öngörülmüş. Her bir metre için yaklaşık maliyet 4,46 TL olarak belirlenmiş. Firma ise bu kalem için metre başı 15 TL fiyat vermiş. İhale sonrası 100 metre alım öngörülen iş bir anda 5376 metreye çıkmış.Dolayısı ile firma sadece bu kalemden 56 bin TL kar elde etmiş.

- Yeraltı Kablo Kolon ve Besleme Hattı kalemi 5 bin metrelik alım öngörülmüş, her bir metre için yaklaşık maliyet 10,18 TL olarak belirlenmiş. Firma bu iş kalemi için 20 TL birim fiyat teklif etmiş. İhale sonrasında miktar bir anda 10.249 metreye çıkmış. Firma bu işten de durduk yere 100 bin TL kazanmış.

Buna benzer 20 iş kalemi için belediyenin belirlediği toplam yaklaşık maliyet 3.4 milyon TL, firma ne kadar teklif vermiş dersiniz 114 bin TL!

Ne kadar muhteşem değil mi?

Nerdeyse bedelsiz yapacak…

Bunlar sadece birer örnek. İhalenin 69 kaleminin 24'ü bu şekilde.

Bu durum öngörüsüzlük veyahut iş bilmezlik ile açıklanamaz. Bu kötü niyettir. Bu kamunun parasını yağmalamaktır. Bunun adı yolsuzluktur. 4734 sayılı Kanun'a aykırıdır ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre ilgililer hakkında harekete geçilmelidir.

Soyuluyoruz haberimiz yok.

Yazarın Diğer Yazıları